25 de milioane de lei din bugetul Maramureșului alocați pentru întreținerea drumurilor județene

Bugetul propriu pe anul 2018 al județului Maramureș a prevăzut, pentru întreținerea drumurilor județene, suma de 25.000 mii lei, bani care vor asigura o bună întreținere a arterelor de circulație. Suma de 29,75 mii lei s-a acordat pentru bunuri și servicii, 7.768,41 mii lei s-au stabilit pentru cheltuieli de capital, 1.069,00 mii lei vor reprezenta rambursări credit, iar suma de 21.403,41 mii lei este prevăzută pentru Drumul Nordului. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a și prezentat o parte dintre capitolele prevăzute în bugetul județului pentru anul 2018 a arătat că, în ceea ce privește drumurile județene, s-a alocat de o sumă de 25 de milioane de lei care este atribuită delegatului pentru acest domeniu, respectiv S.C. Drumuri și Poduri S.A.
”Suma acordată este echivalentă cu cea de anul trecut, care va asigura o bună întreținere a drumurilor județene, însă nu la nivelul pe care ni-l dorim. În 2014 am avut la dispoziție 40 de milioane de lei la acest capitol, bani care ne-au permis să intervenim și să reabilităm cu adevărat aproape 40 de kilometri de drum județean. În 2018 nu vom putea, din suma alocată, să vorbim despre astfel de cifre, fapt pentru care anul 2014 rămâne, până în prezent, cel mai bun an din punctul de vedere al finanțărilor pentru Societatea de Drumuri și Poduri. Dacă vom reuși, însă, să obținem resurse financiare suplimentare de la bugetul central, buna parte dintre acestea vor fi dirijate către întreținerea drumurilor județene”, a precizat șeful administrației județene.

CJ Maramureș gestionează patru mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii județene cu finanțare europeană sau guvernamentală
Președintele CJ Maramureș a prezentat și alte proiecte pentru drumurile județene, care nu includ aceste sume de întreținere, fiind vorba despre proiectele mari de dezvoltare a infrastructurii rutiere județene. ”În primul rând voi face referire la Drumul Nordului, care se află în acest moment pe SEAP, pentru licitație, iar în 26 martie este programată deschiderea ofertelor. Dacă vom avea, în 2018, deschiderea, evaluarea ofertelor, desemnarea unui câștigător, semnarea contractului și a ordinului de începere al lucrărilor, în acest an vom finaliza documentația și proiectul tehnic, iar din 2019 vom începe, la propriu, lucrările. Este un proiect de aproape 50 de milioane de euro, pentru o distanță de aproximativ 80 de kilometri de drum județean. Termenele de execuție au fost scurtate, în urma discuțiilor avute cu echipa de proiect, respectiv am prevăzut șase luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție. Până în prezent, în 25 de ani, dintr-o rețea de 850 de kilometri de drum județean s-a reușit reabilitarea a doar 80 de kilometri. Acum putem vorbi atât de proiectul Drumul Nordului, unde avem o finanțare europeană de 50 de milioane de euro, dar și despre alte finanțări pe Programul Național de Dezvoltare Locală, etapele 1 și 2”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Drumul din Țara Lăpușului, legătura între Rogoz – Dămăcușeni – Târgu Lăpuș – Vălenii Lăpușului înspre Baba va fi scos la licitație în luna martie 2018, alături de tronsonul cuprins între Șomcuta Mare – Mireșu Mare – Remeți pe Someș, până aproape de podul de la Ulmeni.
”Acestea sunt finanțări de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin PNDL1, iar pe PNDL2 așteptăm, în cel mai scurt timp, vizita ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, în județul Maramureș, alături de care sper să fim la Bârsana, pentru a semna un contract extrem de important pentru noi, respectiv reabilitarea drumului județean pe Valea Izei și reabilitarea drumului județean pe Valea Ruscovei. Și aici vorbim despre sume impresionante de bani la dispoziția județului Maramureș. Dorim ca, până în luna martie să avem scoase la licitație, pe SEAP, proiectele pe PNDL1, și până în luna aprilie proiectele depuse pe PNDL2. Intenția noastră este ca, în acest an să reușim să semnăm contractele, până în iarna anului 2018 să finalizăm efectiv proiectarea, iar din anul 2019 să înceapă execuția, cu termen de finalizare 24 de luni. În ceea ce privește partea de dezvoltare, avem proiectele depuse prin programele transfrontaliere, respectiv șase proiecte aprobate deja de plenul Consiliului Județean, iar alte șase proiecte sunt în pregătire. Toate acestea vor aduce plus valoarea Consiliului Județean, prin finanțările europene care vor veni în județul Maramureș și de care avem nevoie”, a precizat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole