O viaţa dedicată picturii; Rodica Bâlea, valoare de patrimoniu metropolitan (VIDEO)

Credit video: OBE Tv

Pictoriţa Rodica Bâlea este deţinătoarea unui palamares artistic grandios. Expoziţiile personale din perioada comunistă au fost urmate de aprecieri în lumea artitsică, iar premiile au venit în semn de răsplată şi onoare a harului său.

Din faţa sevaletului, pictoriţa din Tăuţii Măgherăuş a surprins locuri din Maramureş, unele, azi, păstrate doar în amintirea celor vârstinci şi a unei generaţii de aur.

Rodica Bâlea, adunce prin picturile sale un Maramureş rural ferit de modernism, un sat prin care doar vag poti fi văzute urmele modernizării, dar un sat ce deja se afla în transformare.

La fel de interesante sunt şi tablourile care surprind un Maramureş industrial, locurile din vecinătatea Pieţii Izvoare din Baia Mare, Turnul Ştefan, Baia Comunală, străduţe cu parfumul unor vremuri apuse unde căsuţele joase par a fi desprinse din basm.

Maramureşul rural îl poartă pe pictor în Valea Izei și Suciu de Sus ca să facă o scurtă escală api în Poienile de sub Munte, loc în care spre sfârşitul anilor 80, încă mai funcţiona o moară pe apă.

Un loc aparte în viaţa artistei îl reprezintă tablourile cu nuanţă religioasă, majoritatea, pictate pe sticlă. Forme ale unor personaje biblice, par a fi uşor umanizate, însă nu îşi pierd deloc importanţa. Aceste tablouri pictate pe sticlă, invită la reflecţie şi par a deschide un nou orizont celest, unul mai uşor de atins.

Artista Rodica Bâlea a avut parte de expoziţii personale în Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare şi Timişoara.

De asemenea, a expus în Ungaria, Franţa, Austria, Ucraina şi fostul URSS. Este deţinătorul unui premiu special primit la Festivalul “ Rugămu-ne Ţie, Doamne !”

Totodată, artista este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Maramureş, iar revista de cultură “Clepsidra de Cristal” a amintit-o recent în paginile sale.

Leontin CUPAR

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole