Dezvoltarea turismului de sănătate, o prioritate pentru Ministerul lui Udrea

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat recent că România se pregătește pentru deschiderea granițelor serviciilor medicale la nivelul Uniunii Europene, prin dezvoltarea turismului de sănătate.

Acesta a fost mesajul transmis de Ministerul condus de către Elena Udrea, în cadrul Forumului Național pentru Turismul de Sănătate, desfășurat la Iași, în perioada 18 – 20 noiembrie a.c.
La eveniment au luat parte peste 50 de specialiști români și străini din industria medicală, a serviciilor balneare și din turism, temele abordate vizând subiecte referitoare la turismul balnear românesc și direcțiile sale de dezvoltare în contextul european actual, marketingul turismului de sănătate și importanța actului medical pentru dezvoltarea unei comunități.

Potrivit mdrt.ro, Emilian Imbri, consilier personal al ministrului dezvoltării regionale și turismului, a declarat că instituțiile implicate în domeniu se pregătesc pentru a veni cu o ofertă care să poziționeze România în rândul liderilor europeni pentru serviciile de sănătate, odată cu liberalizarea pieței medicale în spațiul comunitar: „Suntem într-un moment critic în ceea ce privește evoluția serviciilor medicale la nivelul Uniunii Europene pentru că, în anul 2013, va avea loc liberalizarea acestor servicii, iar orice european va putea să se trateze oriunde dorește în țările membre. România a început să se pregătească încă de acum pentru a face față acestui moment, prin dezvoltarea turismului de sănătate.

La inițiativa MDRT, principalele instituții publice implicate în domeniu (Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Colegiul Medicilor din România și Casa Națională de Asigurări de Sănătate) au semnat un protocol și lucrează în prezent cu industria de profil pentru a putea veni cu o ofertă de servicii adecvată atât pe componenta medicală, cât, mai ales, pe cea balneară, spa, wellness, anti-aging etc.

Resursele românești în domeniul balnear sunt imense (România deține o treime din resursele de ape minerale și termale din Europa), la fel și potențialul de dezvoltare a acestor servicii, de aceea am decis să acționăm din timp pentru ca anul 2013 să ne găsească pregătiți să facem față noilor provocări. În țări dezvoltate, turismul de sănătate aduce aproximativ 3,4% din PIB, iar în România se poate întâmpla la fel, și atunci de ce să nu exploatăm acest potențial?“

În cadrul Forumului Național pentru Turismul de Sănătate a fost organizată și Conferința Internațională „Turismul de sănătate – un turism responsabil“, la care au participat specialiști din Grecia și Italia, printre care și directorul Școlii de Management în Turism din Trento (Italia), Paolo Grigolli.

Rareş Bogdan
foto:mdrt.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole