Dare de seamă în curtea Primăriei Groşi (VIDEO)

Darea de seamă a ex-consilierului local Sorin Gaje s-a transformat într-o virulentă conferinţă de presă ad-hoc, în curtea Primăriei Groşi!  

Este un lucru cert faptul că fostul consilier local Sorin Gaje din Groşi reprezintă un ghimpe în coasta autorităţilor locale din comuna menţionată. Şi asta nu de ieri, de-alaltăieri, ci de peste doi ani. Deşi unii dintre oponenţii săi – adică susţinătorii primarului Gheorghe Lupan (PNL) şi ai viceprimarului Ioan Ciocotişan (PSD) – invocă mereu, de exemplu, faptul că Gaje nu a avut aliaţi printre consilierii din CL Groşi, deşi ei încearcă să folosească drept argument-forte faptul că Gaje a fost exclus recent din Partidul Conservator (PC) şi ulterior din CL Groşi, cei în cauză ori habar n-au, ori se fac a nu şti nici astăzi ce face fostul consilier pentru comunitate sa, din 2008 încoace: dezvăluie public (prin intermediul mass-media) şi încearcă să oprească – prin acţiuni în Justiţie – tot ceea ce a descoperit că se întâmplă ilegal în cele trei localităţi ale comunei (Satu Nou de Jos, Ocoliş, Groşi), recte ce învârteli pe bani grei fac anumiţi potentaţi ai momentului (din Groşi şi Baia Mare) împotriva intereselor generale ale comunităţii, ale localnicilor din zonă.

Acum, în altă ordine de idei, însă exact în legătură cu toate acestea, ex-consilierul conservator Gaje s-a mai lovit încă o dată, pe 15 ianuarie a.c., de prostia crasă, frica şi aiureala din capetele celor din Primăria Groşi: omul a intenţionat, a anunţat şi s-a pregătit ca în 15 ianuarie 2012 să prezinte în faţa localnicilor o aşa-numită dare de seamă privind activitatea sa ca şi consilier, după încheierea mandatului său înainte de termenul firesc. De altfel, după cum preciza chiar Gaje, el voia să facă acest lucru nu doar aşa, de capul lui, ci conform Legii administraţiei publice locale (L.215/2001 actualizată şi republicată).

Zis şi făcut, în 10 ianuarie el a depus o cerere în acest sens la Primăria Groşi pentru a putea utiliza sala Căminului cultural – care se află chiar în aceeaşi clădire cu primăria. În 11 ianuarie a primit răspunsul din partea primarului Lupan: „(…) cererea dumneavoastră va fi prezentată în prima şedinţă a Consiliului local Groşi întrucât spaţiul solicitat de dumneavoastră face parte din domeniul public al Comunei Groşi şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare este administrat de către Consiliul local. După prezentarea cererii în şedinţa Consiliului local Groşi vă vom comunica răspunsul dat de către consiliul local la solicitarea dumneavoastră.” Drăgălaş răspuns oficial, nu-i aşa? Concluziile le puteţi trage dvs.! Numai că Gaje apucase deja, înainte de 10 ianuarie, să anunţe şi presa despre întrunirea preconizată pentru 15 ianuarie… astfel că duminică la amiază, pe frig şi ninsoare, Gaje s-a trezit că ziariştii din media locală şi centrală îl întreabă, în faţa uşilor închise ale unei primării pustii, de ce nu putem intra în clădire. Şi-uite aşa am aflat cum stau lucrurile: că Gaje este în continuare un „mare pericol” pentru autorităţi (aşa ne-au spus, temători, groşenii care au trecut pe-acolo!), că localnicii au fost avertizaţi să nu cumva să vină la şedinţa ex-consilierului (sic!) ş.a.m.d. Drept urmare, dacă tot eram deja acolo atâţia jurnalişti, a fost organizată un fel de conferinţă de presă ad-hoc (în curtea primăriei, sub o ninsoare superbă!) în care, de faţă fiind şi câţiva localnici, Gaje a răspuns la o serie de întrebări deloc comode, însă din nou dând răspunsuri directe, concrete, dure şi cu precizări extrem de grave!

Gaje a atins mai multe aspecte privind activitatea sa de consilier local, respectiv motivele care l-au determinat să facă o seamă de sesizări penale şi să şi deschidă câteva acţiuni în justiţie. A pomenit de unul dintre primele dosare deschise la Parchet, cel cu nr. 4496/P/2008, cu sesizări împotriva primarului Lupan şi a preotului Teodor Balaj, un dosar care de curând a fost trimis în instanţă şi în care următorul termen va fi pe 25 ianuarie a.c. Apoi, despre nişte constatări, respectiv decizii din anii trecuţi ale Curţii de Conturi, decizii în care se menţionează foarte multe nereguli constatate în activitatea Primăriei Groşi în 2008 şi 2009. Sau, în acelaşi context, despre nişte rapoarte – cum ar fi un Raport al unei comisii de evaluare „cu privire la rezultatele analizei şi verificărilor efectuate pe linia activităţii de concesionare, închiriere şi vânzare de bunuri din domeniul public şi privat al comunei Groşi” din iulie 2010. Apropo de acest aspect, aici e vorba în special de terenuri – în speţă de foarte multe hectare de teren – concesionate şi/sau vândute în condiţii absolut dubioase (situaţii pentru care fostul consilier a şi făcut sesizări penale la Parchetul Maramureş sau direct la DNA! – cum e în cazul celor circa două hectare concesionate şi ulterior vândute la un preţ ridicol familiei deputatului pedelist Doru Leşe). Legat de aceste chestiuni, Gaje mi-a declarat: „Primarul stabileşte, desemnează o comisie de licitaţie – indiferent ce licitaţie – care ar trebui, conform legii, să fie constituită din angajaţi ai primăriei, oameni de specialitate, şi din alte instituţii. În ciuda legii, primarul a desemnat tot aceleaşi persoane dintre aleşii locali, adică consilieri locali care n-au ce căuta în aceste comisii: vicele Ciocotişan, Vasile Vişovan, Ioan Bude, Savantin Bolte! Aceştia au fost mai mereu în toate comisiile (…). În mod normal, aceste licitaţii ar trebui să fie nule de drept!” – afirmă Gaje, susţinându-şi declaraţiile (şi sesizările penale făcute) prin componenţa nelegală a acestor comisii, pe de-o parte, iar pe de altă parte prin faptul că „contrar Legii 72 a zootehniei şi contrar Legii păşunilor, s-au dat 2 hectare lui Leşe şi firmei Hoffer circa 17-18 hectare”! De menţionat că în urma acestor sesizări, pe 13 noiembrie 2011 s-a petrecut un fapt mai puţin obişnuit: toţi cei 11 consilieri din CL Groşi au fost citaţi şi audiaţi la Parchetul Maramureş! Asupra acestui caz voi reveni cu detalii, cu atât mai mult cu cât e vorba de mai multe sesizări penale, plus o contestaţie depusă de Gaje împotriva rezoluţiei procurorului I.P. de la Parchetul Maramureş.

Pe urmă, în altă ordine de idei, ex-consilierul a mai explicat ziariştilor motivele pentru care noii lideri interimari ai PC Maramureş au făcut orice pentru a-l exclude din PC, adică pentru a facilita adversarilor săi groşeni excluderea sa din CL Groşi! A mai pomenit de o „gaură” de vreo şase miliarde lei vechi despre care spune că „nu se ştie ce-i cu ei, cu aceşti bani”, fiind vorba, în esenţă, de reabilitarea şcolilor din comună, situaţia fiind foarte neclară pentru anii 2007-2009. De asemenea, a mai menţionat câteva situaţii grave (cazul celor 80 de hectare teren – fostul tancodrom!; cazul ADS; despre firma DRUSAL; despre proiectul integrat european prin FADR – pentru care există o sesizare la DNA!), a mai menţionat numele unor procurori „care fac orice, numai să ţină blocate în Maramureş anumite dosare grele din cazul Groşi” (sic!), precum şi numele câtorva poliţişti „foarte zeloşi” din Groşi (dar nicidecum de bine! – Cheudean, Marina, Bărbuş, Ungur). Şi a mai menţionat despre sesizarea penală pe care a făcut-o nu demult la DNA împotriva liderului PNL Maramureş! Însă asupra acestor din urmă aspecte voi reveni altă dată cu detalii.
Peter CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole