E scris pe tricolor unire

Campania  “E scris pe tricolor unire”, demarată  de Antena 3, şi-a desemnat câştigătorul. Are mai puţină importanţă  numele acestuia (de fapt, 300 de elevi ai Liceului  „George Emil Palade” din Satu Mare), ci  faptul că s-a recirculat şi consolidat valoarea de simbol naţional al tricolorului românesc, cel  care e arborat cu nedisimulată mândrie de Ziua Naţională, când performanţele românilor sunt răsplătite cu aurul locului întâi sau e înfipt pe vârful unui munte escaladat de alpiniştii noştri. Drapelul naţional e un element  inseparabil de mândria de a fi cetăţean român, indiferent de etnia trecută în cartea de identitate. Nici nu poate fi altfel într-o ţară dată de exemplu pentru modul de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale. Aşa că nu mai miră pe nimeni când la case locuite de etnici maghiari sau ucraineni vezi, de 1 Decembrie, arborat drapelul României. Nu miră nici declaraţia unui important lider al comunităţii maghiare din Maramureş, care a declarat – cu toate riscurile electorale – că nu are nevoie de cetăţenia maghiară şi e mândru că e cetăţean român. Şi nu sunt cazuri izolate, ci e normalitatea relaţiilor interetnice de la noi.
Anormalitatea e şi ea prezentă într-o proporţie nesemnificativă  – dar care nu trebuie ignorată – în rândul unei mâini de extremişti (adesea stimulaţi de forţe care au pus gând rău României). Şi mai răbufneşte, vremelnic, în timpul campaniilor electorale. În lipsă de idei constructive,  unii lideri de minorităţi marşează pe separatism etnic, inventează false încălcări ale drepturilor minorităţilor, doar-doar se mai aleg o dată. Din acest punct de vedere, cred că e de evitat  ca Ziua Naţională să se mai afle în interiorul unei campanii electorale. Un candidat de etnie maghiară mi-a mărturisit că ar fi dorit să arboreze tricolorul în  balcon de 1 Decembrie şi ca o reacţie de aderare la campania „E scris pe tricolor unire”. „Nu am s-o fac din cauza campaniei electorale, căci sunt colegi, din alte partide ale etnicilor maghiari, care m-ar taxa pentru asta şi aş putea pierde voturi” – mi-a mărturisit candidatul (îi respect dorinţa de a nu-i da numele până după alegerile din 9 decembrie).
Ar mai exista o variantă: să declarăm 1 Decembrie „zi liberă de campanie electorală”. O zi în care să ne bucurăm că suntem cetăţeni români. Avem destule motive de mândrie. (Poate nu e întâmplător faptul că învingătorii campaniei „E scris pe tricolor unire” sunt de la un liceu care poartă numele unui român laureat al Premiului Nobel, George Emil Palade). Dar de noi, românii, depinde să ne dăm şi mai multe motive de mândrie. De mândrie şi demnitate. În fond, ca mărime suntem a şaptea naţiune a Uniunii Europene, o naţiune pe care UE a dat-o drept exemplu pentru respectarea drepturilor minorităţilor. „E scris pe tricolor unire”; unire există şi în rândul poporului român, şi între etniile care îl compun..
E o realitate pe care un politician flămând de voturi o poate distorsiona pe moment, dar nu va reuşi niciodată să o schimbe.
„E scris pe tricolor unire1”. Să fim mândri de asta, să fim mândri că suntem români. În fiecare zi, nu doar de Ziua Naţională..

Ananei Gagniuc

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale