Uzina metalurgică Romaltyn din Baia Mare este pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru (re)începerea activităţii de extragere a aurului şi argintului din sterile de flotaţie, prin procedeul cianurării. În contextul acestui subiect, ceea ce veţi citi reprezintă „doar” un editorial…
Am spus editorial fiindcă, deşi este vorba despre un subiect chiar deloc de duzină (asta ca să nu spun că subiectul nu prea este tocmai la îndemâna oricărui jurnalist! – şi iertaţi aparenta lipsă de modestie profesională, dar urmăresc chestiunea cam de prin anii 1996-1997), în aceste rânduri nu voi trata cazul precum într-un articol gen investigaţie jurnalistică. Poate nici măcar ca într-un editorial clasic. Ci un pic altfel, subliniind câteva aspecte-cheie, pe înţelesul tuturor (asta sper!), şi prezentându-vă câteva păreri personale bazate, evident, pe informaţii şi observaţii gazetăreşti. Cine n-a auzit de fosta uzină Aurul din Baia Mare şi de „accidentala” catastrofă ecologică din ianuarie 2000 de la iazul de decantare din Bozânta? Păi s-a cam auzit peste mări şi ţări, nu-i aşa? Apoi, după toată nebunia la nivel internaţional, firma în cauză imediat şi-a schimbat denumirea în Transgold, adică şi-a şters fain-frumos urmele şi, cum lupu-şi schimbă păru’, da’ năravul ba, uzina şi-a continuat bine-mersi activitatea (cu discreta complicitate a autorităţilor locale şi centrale), aşa, până prin 2004-2005… de nici până astăzi nu se ştie exact unde-au fost expediate zice-se câteva sute de tone din aşa-numitele mămoluri aurifere (aliaj d’ore, „bullion d’ore”); nu se ştie exact, subliniez, nu exact, însă cunoscătorii susţin, neoficial, fireşte, ba că în Anglia şi Elveţia, alţii spun că în Germania şi-n Canada?! Nu ştim, aşa cum şi dacă s-ar şti exact unde, tot nu se ştie în ce condiţii s-au derulat toate astea, cu ce s-a ales Statul român şi, respectiv, ce beneficii a obţinut comunitatea băimăreană (sau cu ce s-a ales comunitatea din Recea, pe teritoriul căreia s-a aflat şi se află şi astăzi monstruosul iaz de decantare, e-o altă poveste tot cu cântecel)… Ei bine, apropo de comunitatea băimăreană, recte de faptul că uzina denumită acum Romaltyn se află chiar pe teritoriul administrativ al municipiului (sic! – şi-o să vorbim despre asta în următorul articol!), povestea cazului pur şi simplu a explodat din nou când, în urmă cu vreo două, trei săptămâni, s-a aflat că uzina a fost preluată de o companie controlată de un fost prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, deşi, nota bene, respectiva entitate economico-financiară a preluat doar 49% din acţiunile societăţii!
„Haraşo” deci, sau mai degrabă „bine” pe româneşte – fiindcă, după cum a precizat ulterior Sturza, el este „rezident fiscal” în Bucureşti! Aşadar, domnul ex-premier moldovean a ieşit rapid în luminile rampei, a invitat presa în uzină, a plimbat-o mai peste tot ş.a.m.d., apoi a fost organizată o întâlnire-dezbatere publică la care noii conducători ai uzinei au stat faţă-n faţă cu mare parte a media locale, cu alte persoane interesate de subiect (pro şi contra), dar „umăr la umăr” cu edilul Băii Mari, tânărul şi proaspătul independent (politic) primar Cătălin Cherecheş. Acu’ să vedem pe rând câteva chestiuni mai delicate, de nuanţă, fiindcă acest text îl scriu totuşi în coordonate de editorial, deci aici nu intru mai deloc pe tărâmul economico-financiar concret, nici pe cel tehnic, ci puţintel doar pe cel care ţine de politica economică de culise. Şi-uite-aşa lumea a aflat că noii proprietari şi administratori ai uzinei vor ca în iulie a.c. să fie finalizate toate lucrările şi reparaţiile şi să se intre în ultima fază înainte de începerea activităţii propriu-zise: cea a probelor de funcţionare, probele tehnologice. Iar activitatea ca atare va începe undeva în ultimele luni ale anului în curs. Bun, şi în esenţă despre ce vorbim aici? Pe scurt, din ceea ce-au declarat oficial reprezentaţii firmei, cam despre astea: o activitate pe durata a patru sau cinci ani; o afacere de circa 200-250 milioane euro din care, conform contractelor, la redevenţe de 4%, Statului român îi vor reveni cam 8 milioane euro; noii proprietarii fac investiţii de circa 40 milioane euro; vor fi retratate aproximativ 8-10 milioane tone de steril; se va utiliza o cantitate de circa 1,5 kg cianură la tona de steril; uzina se află chiar pe teritoriul municipiului Baia Mare!!!; halda principală de steril se află pe teritoriul ce ţine de Primăria Baia Sprie; iazul de decantare se află pe un teren aparţinând de Recea; nu s-a precizat exact de câte halde de steril este vorba per total; există încă o problemă mai mult sau mai puţin cunoscută, dar foarte controversată şi care sigur va stârni multe speculaţii: cine deţine terenul/terenurile pe care este depozitat sterilul (aspectul ăsta cu siguranţă va declanşa la un moment dat un scandal de proporţii, başca terenul din zona uzinei)… A, da, iar una peste alta se vorbeşte de obţinerea a circa şase tone de aur; că vor fi cinci, c-or fi şapte sau poate opt, un lucru extrem de important tot vă pot spune cu titlu informativ: până înainte de anul 2000, reţineţi, în România încă se produceau anual – şi-asta au declarat unii dintre cei mai vechi, experimentaţi şi reputaţi specialişti în domeniu -, deci anual undeva între cinci şi şapte tone de aur! Aur care era al Statului român! Faceţi acum un calcul simplu şi vedeţi cam câte zeci de tone de aur ar mai fi putut intra la rezerva BNR în ultimii 10-12 ani, pe lângă cele circa 103 tone aur existente.
În altă ordine de idei, mai există câteva aspecte deloc de neglijat despre care ori se vorbeşte doar neoficial, ori doar cu jumătate de gură şi/sau cu jumătăţi de măsură, ori deloc sau poate doar în spatele unor uşi bine închise. Să vedem. Dacă se ştie acum că 49% din acţiuni sunt deţinute de Fribourg Investments (fond de investiţii condus de Sturza, care, printre altele, a fost şi vicepreşedinte la Rompetrol!), companie care acum deţine şi controlul operaţional al noului proiect, totuşi despre cine deţine pachetul de 51% nu se ştie decât că, cică, ar fi o companie kazahă?! Oare o fi vorba de compania SAT&Co.? De Kazach Gold? Nu ştiu deocamdată! Dacă ruşii de la Polyus Gold, foştii proprietari adică, şi-au vândut activul denumit Romaltyn Mining (uzina), atunci ce-o mai fi, atenţie!, cu cele trei licenţe de explorare pe care compania rusească le deţine(a) în nord-vestul României? Adică, din câte ştiu eu, există şi Romaltyn Exploration; şi până nu demult, atât Romaltyn Mining cât şi Romaltyn Exploration erau controlate de Romaltyn Limited, înregistrată în insula Man?! Toate astea le-am punctat aşa, poate mai mult pentru cititorii avizaţi, şi doar ca nişte întrebări deocamdată. Fiindcă, revenind la cei care deţin acum 49% şi totuşi controlează complet afacerea (sic!) din Baia Mare, Sturza a afirmat că în afacere ar fi implicat şi controversatul Dan Pascariu, economist şi bancher, acesta fiind născut în Baia Mare. Doar atât, fără alte detalii. În aceeaşi ordine de idei, încă o chestiune foarte interesantă şi ciudată este faptul că în dezbaterile publice s-a pomenit de un aviz emis de Consiliul Judeţean Maramureş în 2010 privind Romaltyn, însă şi despre asta doar atât (însă nu-i nimic, poate că într-un viitor articol o să vă spun două vorbe despre ce discuţii drăguţe au avut loc în şedinţa CJ Maramureş din 14 aprilie 2010).
Aş mai trece aici în revistă multe alte aspecte, mi-e greu să le aleg doar şi numai pentru a le pomeni. Mă gândesc, de exemplu, la dezbaterea publică recentă, cea din 21 februarie parcă (la care fireşte că n-am fost invitat, nici măcar anunţat!), cea la care băimăreanul Vasile Gheorghe Tătar, unul dintre cei mai vechi şi aprigi contestatari ai „afacerii AURUL”, a pus celor de la Romaltyn şi celor din Primăria Baia Mare 10 întrebări-cheie; o listă cu 10 întrebări pertinente, la subiect, foarte incomode, unele chiar dure (voi prezenta lista în următorul articol)! Mă gândesc la ce frumoase, elegante şi coafate explicaţii au dat presei atât ex-premierul Sturza cât şi Nicolae Trifa, director (adjunct?) al uzinei, dar şi Sergiu Chirca, administratorul uzinei. Apropo, că tot ziceau noii conducători că vor fi angajaţi doar băimăreni, (mă) întreb şi eu, precum alţi cunoscători, unde-a dispărut băimăreanul Benoniu Muntean, cel care-a fost director tehnic al uzinei încă de pe vremea în care aceasta se numea Aurul şi cel puţin până în 2010 când cu acel controversat referendum „anti-cianură” în Baia Mare? Nu c-ar fi extraordinar de important ce-i cu Muntean, însă, legat de asta, poate c-ar fi interesant de văzut ce păreri aveau atunci despre repornirea activităţii uzinei unele personaje din administraţia publică locală sau unii parlamentari de Maramureş, respectiv ce poziţie oficială au astăzi aceleaşi persoane… Am punctat asta inclusiv pentru că, dacă vreţi un fel de concluzie personală la chestiune, vreau să subliniez două lucruri. Primul, că nu puţine personaje cu funcţii foarte importante şi-au cam schimbat recent şi subit opinia faţă de afacerea Romaltyn – ceea ce demonstrează încă o dată ceva ce eu spun de ani de zile: cu afacerea Aurul-Transgold-Romaltyn au avut legături, directe sau indirecte, lideri politici de la mai toate formaţiunile politice la nivel local şi central! Al doilea lucru – pe care vreau să-l suliniez în mod special – se referă la modul în care autorităţile locale, inclusiv primarul Băii Mari, par că deja încearcă (în special prin intermediul acelei părţi a presei aservite din Maramureş) să dea impresia că nu vor exista compromisuri, că nu se va admite niciun derapaj de la prevederile legale (în special cele de protecţie a mediului), că totul va fi verificat şi ţinut sub strictă supraveghere etc.; altfel spus, că cei de la Romaltyn nu vor putea mişca-n front, că toată povestea este şi va fi complet transparentă pentru opinia publică, başca vor fi multe beneficii pentru comunitatea locală. Ei bine, tocmai asta e ideea din subsidiar, tocmai asta voiam să spun în concluzie: că în culise afacerea a cam fost deja lămurită, negociată, pusă la punct, gata, restu’ fiind doar viitoare poveşti oficiale de adormit opinia publică! Fiindcă e evident şi la mintea cocoşului, nota bene, că peste câteva luni bune, mai exact după iulie-august, toate verificările, analizele, determinările şi constatările vor fi perfecte, absolut totul în bună regulă şi în limitele legii, plus create câteva sute de noi locuri de muncă; ce mai, minunat cap-coadă! Şi dacă mai ţinem cont de nişte bănuţi pe care Romaltyn probabil îi va pasa legal şi oficial către primărie, sigur că în interesul comunităţii, ce să mai zici? Păi da, exact aici e momeala pentru populaţia neavizată, exact în asta constă pista falsă indusă de vajnicii şi „dezinteresaţii” susţinători ai repornirii activităţii uzinei: nu vă fie teamă, totul e sub control, nu va fi absolut nicio problemă de mediu (exact aşa se declara şi înainte de anul 2000!), uzina are tehnologia cea mai avansată, iar în iaz va ajunge atât de puţină cianură că-ţi vei putea prepara cafeaua cu apa de-acolo (cam aşa spunea un şmecheraş oficial plătit cu bani străini grei ca să facă propagandă deşănţată pro-Roşia Montană)! Şi-atunci de ce zic „pistă falsă”? Simplu, pentru că deliberat se ignoră alte subiecte precum: în ce oraş din Europa mai funcţionează o astfel de uzină (chiar în oraş)?; de ce nimeni nu mai suflă o vorbă de exemplu despre mutarea uzinei departe de Baia Mare?; ce se mai aude despre un „fantomatic” PUZ privind malurile râului Săsar din Baia Mare (uzina aflându-se fix pe malul râului)?; de ce nimeni nu mai scoate un cuvinţel despre ce spun localnicii din localităţiile situate în apropierea iazului de decantare?; de ce nu se pune foarte serios în dezbatere publică tema afacerii din punct de vedere strict economic?; de ce nu se discută pe şleau despre ce înseamnă şi ce presupune exact „autorizaţia integrată de mediu”? Şi aşa mai departe, iar eu rămân, cel puţin pentru moment şi în contextul menţionat, la părerea că zarurile au fost deja aruncate… şi măcar un zar a fost măsluit!
Peter CZOMPA
Da, se pare că se-arată o posibilă colaborare profesională interesantă, serioasă, concretă şi foarte benefică în primul rând pentru opinia publică! Mulţumiri şi aprecierea noastră pentru „Pagini Braşovene”, recte pentru interesul manifestat de colegii noştri braşoveni în privinţa subiectului ROMALTYN Baia Mare! Toate cele bune!
Domnule Czompa,am rămas mut când am citit acest articol preluat integral pe : http://gandeste.org/adevaruri/romaltyn-isi-va-reincepe-activitatea%E2%80%A6-cu-cianuri-chiar-in-baia-mare/26981 !Am intrat apoi direct la sursă pentru a vă felicita în această încercare minunată de a trage semnalul de alarmă!Eu sunt revoltatul de serviciu,am scris despre Roşia Montană şi despre ruşii care folosesc cianuri la Deva.Cu permisiunea dvs am să scriu şi despre cianurile de la Baia Mare,mai exact am să preiau integral articolul dvs şi am să-l postez pe umilul meu blog cu mici adăugiri şi completări/adnotări personale.Vă mulţumesc anticipat.Cu stimă!
Domnule Czompa,îmi cer scuze,am scris Deva în loc chiar de Baia Mare.Iar „ruşii” sunt chiar miliardarul Prohorov cu sprijinul lui Putin!Am dat şi de un articol tare,din 12.02.2012,care explică detaliat povestea cu ROMALTYN :
http://www.ziaristionline.ro/2012/02/12/cianura-ruseasca-este-la-fel-de-dulce-ca-propaganda-ungureasca-de-la-rosia-montana-la-rusia-montana-prin-filiera-manastirilor-ortodoxe-exclusiv/ .În acest articol se scrie că,în februarie 2012,
„Si iata cum la Baia Mare se exploateaza chiar acum, aurul si alte metale rare, linistit, tot cu cianuri, fara ca “societatea civila” si “activistii ecologisti” sa se sesizeze. De unde se vede treaba ca cianura ruseasca este la fel de dulce (pentru unii) ca propaganda ungureasca.”.Dumneavoastră spuneţi că Romaltyn va (RE)ÎNCEPE activitatea … cu cianuri chiar în Baia Mare.Nu prea mai înţeleg,ori o (re)âncepe ori nu s-a oprit deloc?Vă mulţumesc.
stiti voi ce spun localnicii din zonele apropiate iazurilor?? vara nu pot respira din cauza prafului ridicat de vant de pe iaz…v-ati intrebat vreodata ce riscuri pentru sanatate presupune acest lucru? probabil ca nu ….credeti ca daca o uzina/instalatie/fabrica nu functioneaza atunci nu este nici un pericol? Solutia ideala ar fi ca iazurile sa dispara, dar si asa terenurile vor fi contaminate pentru foarte multi ani de acum incolo (nu va ganditi ca acel teren va fi posibil de utilizat pentru constructia de locuinte). Statul roman nu-si permite, in niciun caz, o decontaminare a zonei. O solutie ar putea veni din partea unui investitor care sa-si desfasoare activitatea in acea zona, controlat de legislatia roamana si europeana, iar prin acest lucru sa asigure controlul poluarii…nimeni nu spune ca nu va fi…dar va fi o poluare controlata, care este mult mai bine, zic eu, decat cea necontrolata existenta de cativa ani incoace. Si inca o chestie…iazurile sunt acolo de multi ani incoace…devina sunt cei care si-au construit locuinte in apropierea lor, cei care au dat autorizatiile de contructie…ce-ar fi daca eu m-as trezi maine dimineata sa-mi fac o casa langa poarta Oltchimului si sa-i iau orice sansa de a mai functiona vreodata in acea zona?
„Cineva” vorbeste in necunostinta de cauza, pare-se. Permiteti o intrebare: sunteti baimarean?
Felicitari si multumiri Peter Czompa pentru articol! Sunt realmente inspaimantat de inconstienta crasa a omului contemporan. Si mai cu seama a celui scolit!
Sunt din baia mare si am rude in satul sasar. Chiar nu vorbesc in necunostinta de cauza. In plus de asta, am si studii in domeniu.
Stimate Gaby Stan, când doar „cineva” – adică un anonim 100%! – vorbeşte/comentează pe un site de presă, ba şi privind un subiect atât de complex, foarte controversat şi extrem de grav precum Romaltyn, nici că mai are prea mare importanţă dacă respectivul vorbeşte în cunoştinţă de cauză sau nu! Cel puţin pentru mine respectivul comentariu (cel postat în 14 martie de „cineva”) nu are chiar nicio importanţă!; fiindcă e complet irelevant ca argumentaţie, ca să nu spun de-a dreptul patetic… şi spun asta pentru că „cineva” invocă nişte argumente simpliste pe care le tot aud de vreo 15 ani, dar parcă uitând complet de aspectele economico-financiare ale afacerii, de faptul că uzina se află CHIAR ÎN ORAŞ (caz unic cel puţin în Europa!), de faptul că firele culiselor acestei afaceri dubioase rău duc până prin nişte insule („virgine”) – paradisuri fiscale (!!!), via câteva ţări străine respectiv câteva companii străine care s-ar putea să aibă ca scop, nota bene, nu doar retratarea câtorva milioane de tone de steril din Maramureş, ci ulterior poate adus şi de altundeva?! Şi poate nu doar steril?! Aşadar, n-am să spun că argumentele pro-Romaltyn expuse de „cineva” n-ar fi deloc valabile, nu, atenţie!, ci spun că astfel de argumente pro n-au cum să contrabalanseze nişte argumente contra-Romaltyn precum cele pe care le-am înşiruit deja şi altele despre care voi scrie în următorul articol. Una peste alta, iată de ce e cu atât mai trist dacă acel/acea „cineva” este din Baia Mare, are studii în domeniu (după cum susţine), deci chiar este în cunoştinţă de cauză! Subliniez, cu atât mai mult în această situaţie e cam limpede de ce „cineva” este un mare susţinător al afacerii Romaltyn… ceea ce denotă şi de ce persoana nu are defel curajul răspunderii personale şi adoptă postura anonimului!
Argumentele aduse de dumneavoastra, domnule Czompa, mi se par 90 % politice. Cu ce va ajuta pe dumneavoastra cine este in spatele Rmaltynului, cine il conduce, ce culoare politica are? doar e privatizat, nu? probabil intr-un viitor articol ar trebui sa expuneti riscurile pe sanatate, ca doar pe noi asta ar trebui sa ne intereseze cel mai mult. Si mi se pare de prost gust faptul ca nu puteti accepta si o alta parere decat cea a dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat am venit si cu argumente concrete. Iar numele meu nu stiu ce relevanta are in toata discutia asta. Raspundere personala…..in fata cui?
@cineva
„probabil intr-un viitor articol ar trebui sa expuneti riscurile pe sanatate, ca doar pe noi asta ar trebui sa ne intereseze cel mai mult. „- Numai scrierea sau pronunţarea cuvântului CIANURĂ expune toate riscurile pe sănătate,care te interesează cel mai mult!!!!! Exact argumentele politice sunt cele care interesează mai mult !!! De ce se permite metoda cianurării,care sunt interesele politice şi interesele materiale (a se citi ŞPAGĂ GRASĂ) în interes personal,astea sunt cele ce ne interesează !!! Că CIANURA UCIDE o ştie tot omul,de la ăl cu ţâţa-n gură pân-la ăl cu barba sură !!! Matale cât primeşti per comentariu,dacă nu e secret,of coarse 😀 ???
Ceea ce face ca o substanta sa fie toxica pentru organismul uman este doza si timpul de expunere. Nu doar simpla ei prezenta. De aceea avem concentratii maxime admise pt aer, apa etc. Iar dumneavoastra nu luati in considerare acest lucru
Domnule Czompa,mi-aţi scris un mesaj pe FB la care v-am dat 2 răspunsuri (unul din grabă şi al doilea cu corectura necesară).Aştept cu nerăbdare cele promise.Cu stimă.
@cineva
Vă spune ceva Roşia Poieni???
„Un peisaj fotogenic ,dar la fel de trist.Imaginile înfăţişează ce a mai rămas din satul Geamăna, care din 1978 prin începerea exploatărilor de cupru de la Roşia Poieni,s-a transformat într-un lac de steril.Acest lac de 200 m adâncime a înghiţit sute de gospodării,un cimitir şi mai este puţin până va acoperi şi biserica situată cândva pe o culme care ascunde o pictură veche de peste 200 de ani.Deşi o exploatare care nu aduce nici un fel de profit,sterilul continuă şi în ziua de azi să umple lacul înghiţind pădurile şi casele din apropiere care încă mai sunt locuite.
ACEEAŞI SOARTĂ O VA AVEA ŞI ROŞIA MONTANĂ DAR ÎN PROPORŢII MULT MAI MARI ŞI ANUME UN LAC DE 4 (PATRU) ORI MAI MARE CARE VA CONŢINE CIANURĂ !!! ” Vă rog să faceţi în aşa fel încât la Roşia Montană să nu se întâmple acelaşi lucru.”-M. Băcăoanu”.Am scris articolul pe 13.01.2012!
http://bmarinescu41.wordpress.com/2012/01/13/mesaj-autentic-de-la-rosia-poieni-catre-rosia-montana/ PS-Sunt şi poze absolut înfiorătoare!!!
Mai este un articol interesant pe site-ul Apelor române http://www.rowater.ro
„Satele elveţiene care stau pe TONE de AUR au REFUZAT exploatarea !!!
Valea Medel, din Elveţia, are rezerve de aur estimate la 1,2 miliarde de dolari, dar localnicii au refuzat un proiect minier în zonă, în ciuda şomajului ridicat, scrie Christian Science Monitor. La un referendum organizat în luna aprilie, locuitorii celor cinci sate de pe Valea Medel au votat pentru respingerea proiectului propus de compania canadiană NV Gold. Proiectul ar fi dus la defrişarea unor păduri de pin şi modificarea totală a peisajului Văii. Pentru a evita asta, două treimi dintre votanţi (450 de persoane locuiesc în aceste sate, iar 80% dintre ei s-au prezentat la vot) au spus „Nu” proiectului. „-Reţine te rog democraţia consolidată din Elveţia,hotărârea a luat-o populaţia în urma unui referendum !!!
Dacă mai vrei şi alte argumente,spune-mi şi te servesc cu multă plăcere!!!
PS-Se pare că e totuşi secret comisionul per comentariu 😀 !!!
Un articol fff interesant în care se vorbeşte şi de Romaltyn !!!
„Căutătorii de aur din România ultimilot 13 ani. Harta locurilor unde ar putea începe exploatarea” – 21.05.2012
http://infopresspascani.ro/economic/cautatorii-de-aur-din-romania-ultimilot-13-ani-harta-locurilor-unde-ar-putea-incepe-exploatarea
Cam mulţi străinezi au lipici la aurul românesc 😀 !!! Iar băse se „străduieşte” să-i ajute pe toţi 😀 !!!
Acest comentariu il transmit in special pentru cei cunoscatori, dar nu numai.
Mafia aurului care tocmai incearca sa profite din plin in Romania la Rosi Montana si la Baia Mare sub denumiri diferite ar trebui sa traga un semnal de alarma la tot romanul. Din punctul meu de vedere primii faptasi iliciti sunt politicienii care favorizeaza aceste prejudicii mamut pentru Romania si in acest sens ar trebui exterminati din radacina. Atunci ROMALTYN-ele de pe insulele ascunse nu ar putea face nimic…..Oare cat timp romanul o sa fie dominat de nepasare, inconstienta, lasitate si mai ales de prostie? SOS romani, putem stopa aceste faradelegi care persista de veacuri peste Romania. Mai grav ca odata cu evolutia tehnologica a umanitatii prejudiciul in acest sens este mult mai substantial. Nu ne mai este furat avutul aurifer in sute de kg/an ci in munti/an. Odata cu acest furt de domeniul cartii recordurilor ne pierdem si viata prin poluarea inevitabila creata de tehnologia cu cianuri folosita fara nici o remuscare de cei dornici de nepasare. Se vede acum pe fata „campania de exterminare” a poporului roman. Odata cu disparitia genetica a romanilor se doreste si disparitia avutiei acestora. Ce simplu este acum, acest lucru chiar se intampla cu ajutorul direct a mafiei politice romanesti. Dragi romani, stiti cum a scapat Romania de lichele in decursul istoriei. Hai sa repunem in aplicare iar regulile vechi si sa stopam disparitia noastra. Poate o sa vina un tsunami cat de curand peste acele cuburi ascunse pe insulele ROMALTYN-elor. Or fi conducatorii obscuri ai lumii destul de inteligenti, cum se cred ei, dar sunt totusi oameni si au slabiciunile lor. Cum spune proverbul taranesc romanesc „nu-i facuta nestiuta”.
Domnule Bogdan Marinescu, o să vă răspund (şi) aici în privinţa neclarităţii pe care aţi punctat-o în comentariul/întrebarea dv. din 13 martie a.c. Însă, înainte de toate, ţin să vă mulţumesc pentru interesul manifestat, pentru comentariile dv., pentru întrebări, pentru francheţe şi, tocmai în contextul menţionat, dar nu în ultimul rând, pentru că faceţi parte dintre cei care nu se ascund în spatele anonimatului! 😀 De asemenea, scuzele mele pentru întârzierea cu lămuririle pe care le doreaţi… însă evident că n-o să pot aici să vă dau prea multe detalii, cred că e clar de ce. Aşadar, v-a intrigat mai ales faptul că, în timp ce eu scriam recent despre repornirea activităţii uzinei în cauză, repornire programată – conform declaraţiilor noilor proprietari – pentru vara acestui an, aţi găsit pe un alt site media un articol (în general bun, de altfel, dar scris cam „de departe” de Maramureş şi niţel sub alte aspecte!) publicat în 2012 din care dv. aţi înţeles că uzina Romaltyn ar fi avut activitate în anul 2012 şi/sau înainte de 2012?! Ca să vă lămuresc, nu voi intra nici în explicaţii de semantică şi nici în chestiuni de formulare profesional-jurnalistică, ci vă voi răspunde simplu, clar, adică exact la ceea ce aţi întrebat: uzina nu mai are activitate din anul 2005! Iar ca să vă mai dau o explicaţie suplimentară, vă pun la dispoziţie un fragment dintr-un alt recent şi serios articol de presă: în anul „2006: KazakhGold Group Limited a achiziţionat, împreună cu grupul minier britanic Oxus Gold, activele Transgold Baia Mare, companie aflată în lichidare. Societatea minieră avea, în decembrie 2005, datorii totale de 19,6 milioane lei. 2007: KazakhGold Group Limited continuă planul de a prelua integral societatea românească, prin cumpărarea treptată a pachetului de 50% din acţiuni deţinut de compania britanică în joint-venture-ul Romaltyn Limited (n.m. – eu am explicat în editorialul meu ce înseamnă de fapt Romaltyn – Mining, apoi Exploration şi respectiv R. Limited). 2009: PolyusGold, cel mai mare producător de aur din Rusia, companie patronată de Mihail Prohorov (n.m. – de fapt Prokhorov Mikhail), oligarh apropiat de Kremlin, finalizează tranzacţia de preluare a pachetului majoritar al KazakhGold, pentru 269 millioane de dolari şi ajunge, astfel, proprietarul Romaltyn Mining (n.r. – adică al firmei din Baia Mare)”. Sper că acum am lămurit măcar chestiunea care vă era neclară… P.S.: Acum poate o să mă mai întrebaţi în ce perioadă a avut uzina activitate (sub fostele denumiri Aurul, respectiv Transgold); şi-ar fi o întrebare foarte-foarte bună: fiindcă, dacă oficial e vorba de 1998(1999)-2005, nici măcar ce s-a întâmplat exact în anii dinainte de 2000 nu este limpede nici astăzi… însă despre asta voi scrie câte ceva într-un viitor articol.
Vă mulţumesc mult.Deci nea Prohorov s-a cam săturat să stea fără profit de la cele cca 300 milioane de parai şi,după 8 ani de „stres”,s-a hotărât să demareze în forţă repornirea maşinii de făcut bani!!! Sper ca băi mărenii să se ridice la înălţimea celor de la Roşia Montană !!!
Ieri,la 19:13,am făcut un comentariu-răspuns lui @cineva care încă mai aşteaptă aprobarea dumneavoastră.???Bine că măcar comentariul a rămas aşteptând cuminte aprobarea 😀 . Cu stimă.
Multe, tare multe s-au mai întâmplat – în cazul ROMALTYN, evident – de când am publicat, în 7 martie a.c., acest prim editorial (primul doar din noua „perioadă Romaltyn”, fireşte, recte de când uzina are un nou proprietar). S-au petrecut multe de-atunci, zic, atât la modul oficial – începând cu deciziile tranşante luate de administraţia băimăreană în prima parte a lunii aprilie a.c. (vezi editorialul pe care l-am publicat în 3 iulie, cu titlul „În cazul ROMALTYN Baia Mare „măcelul” abia de-acum începe”) -, cât şi aspecte mai puţin oficiale şi/sau de culise… însă despre multe dintre aceste chestiuni am început deja să scriu în recentul editorial menţionat şi voi continua în foarte scurt timp într-un alt articol. Şi-ncă o precizare: voi încerca să (vă) răspund la toate punctele, întrebările (directe ori indirecte), replicile şi sublinierile care-au fost făcute aici, în comentariile din luna martie a.c. Comentarii pentru care vă mulţumesc!
http://test.transilvania-tv.ro/in-cazul-romaltyn-baia-mare-macelul-abia-de-acum-incepe/99650