În acest weekend, datorită prezenţei zilnice în stradă a aproape 200 de poliţişti, în judeţul Maramureş nu s-au înregistrat evenimente deosebite, iar ziua de Rusalii a fost petrecută în siguranţă de maramureşeni.
La Bârsana, Budeşti şi Tăuţii Măgherăuş poliţiştii au asigurat măsurile de ordine la manifestările religioase şi cultural-artistice organizate, astfel încât cei peste 3500 de participanţi au putut să se reculeagă sau să petreacă în siguranţă. Misiunea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale va fi continuată de poliţişti şi cu prilejul manifestărilor organizate în data de 24 iunie.
Ca urmare a acţiunilor întreprinse de către poliţiştii de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigaţii criminale, combaterea criminalităţii organizate şi investigarea fraudelor, în primele două zile de minivacanţă, au fost aplicate 147 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 54 950 lei, pentru încălcarea normelor rutiere, pentru acte de comerţ ilicit, pentru transport ilegal de material lemnos sau pentru nerespectarea unor prevederi legale privind ordinea şi liniştea publică.
Spre exemplu, o acţiune în sistem integrat, la care au participat poliţişti de investigare a fraudelor şi ordine publică, dar şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare – Secţia Maramureş şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Maramureş, a fost organizată în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe strada Şcolii din municipiul Baia Mare. Participanţii la acţiune au verificat 12 societăţi comerciale şi au constatat 4 infracţiuni la Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Urmare a neregulilor constatate a fost suspendată activitatea unei societăţi comerciale pe o durată de trei luni. Tot în cadrul acţiunii a fost indisponibilizat un laptop în valoare de 3000 de lei şi au fost confiscată suma de 1046 lei.
Au fost identificaţi 11 suspecţi de furt, la Baia Mare, Seini, Deseşti, Hideaga şi Moisei. Exemplu: În 23 iunie la ora 02.50 pe strada Petru Rareş din municipiul Baia Mare, patrula mixtă de siguranţă publică a identificat şi reţinut un tânăr în vârstă de 23 de ani care încerca să sustragă un autoturism din parcarea unui imobil. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că tânărul era dat în urmărire naţională şi internaţională, pe numele său fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării 18 permise de conducere, şapte dintre ele pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
Poliţiştii continuă să acţioneze şi azi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică şi sfătuiesc locuitorii judeţului să adopte o conduită preventivă, pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor.
Recomandările Serviciului Rutier Maramureş pentru o întoarcere în siguranţă din minivacanţa de Rusalii
În caz de trafic aglomerat adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. Evitaţi efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
Nu va urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenta băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesiva si cea neadaptata la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România. Circulaţi cu viteza adaptata permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circula în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul intr-un loc sigur (de preferat o parcare amenajata). Odihniţi-vă până la refacerea totala a capacitaţilor psihomotorii necesare conducerii în siguranţă.
Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face in condiţii de siguranţă.