Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean de Urgenţă a dispus o serie de acţiuni şi măsuri de pregătite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în scopul gestionării situaţiilor de urgenţă.
Prefectul de Maramureş a spus: „Perioada de primăvară este caracterizată prin căderi de precipitații sub formă de ploaie şi temperaturi pozitive care contribuie la topirea stratului de zăpadă, respectiv formarea de torenţi pe versanţi, cu posibilitate de inundaţii locale. Pentru a preveni apariţia unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii se impun acțiuni și măsuri care să contribuie la realizarea şi întreținerea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale”.
Potrivit datelor furnizate de Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au fost informate despre măsuri solicitate şi faptul că trebuie să efcetueze lucrări de salubrizare cursurilor de apă de pe raza localităţilor. În acest context, vofi realizate acţiuni pentru îndepărtarea deșeurilor și a materialului lemnos din albiile și de pe malurile cursurilor de apă, respectiv a celor din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor. O atenţie deosebită va fi acordată formațiunilor torențiale din zona localităților, care vor fi verificate și salubrizate de către membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. La nivelul fiecărui comitet loval pentru situaţii de urgenţă vor fi constituite stocurile minime de materiale și mijloace de apărare împotriva inundațiilor.
În perioada prognozelor meteorologice de precipitații abundente sub formă de ploaie care pot conduce la creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă, vor fi supravegheate permanent zonele critice care au fost identificate în cadrul acțiunii de verificare a stării tehnice și funcționale a lucrărilor cu rol de apărare din toamna anului trecut. De asemenea, se va proceda la instruirea personalului din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, în scopul diminuării efectelor inundațiilor.
Alte măsuri solicitate se referă la asigurarea funcționării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite, respectiv verificarea stării tehnice și funcționale a iazurilor de decantare și a iazurilor piscicole.