Prefectul Anton Rohian şi subprefectul Pamfil Bercean s-au deplasat, în această dimineaţă, în comuna Cicârlău, afectată de inundaţiile generate de o rupere de nori. Împreună cu autorităţile locale acţionează pentru decolmatarea fântânilor inundate, îndepărtarea bustenilor, pietrelor, aluviunilor şi resturilor vegetale de pe drumurile şi uliţele aparţinătoare comunei, din zonele afectate de revărsarea apelor.
O autospecială a pompierilor militari, deservită de patru subofiţeri acţionează cu o motopompă pentru evacuarea apei din fântănile colmatate în localitatea Ilba. Cu alte două motopompe se scoate apa din fântâni colmatate, pe Valea Mare în comuna Cicârlău, respectiv la Handalul Ilbei.
S-a cerut sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică, iar echipe specializate vor verifica fiecare fântână inundată, vor lua probe de apă care vor fi analizate în laborator. De asemenea, vor face recomadările necesare populaţiei pentru a preveni apariţia unor probleme de sănătate.
Cetăţenii vor fi avertizaţi să nu consume şi să nu folosească apa pentru prepararea hranei din fântânile a căror apă nu este potabilă. După evacuarea apei din fântânile inundate se va putea realiza dezinfectarea acestora.
Din informaţiile primite de la hidrologi, cantitatea de precipitaţii căzute la Cicârlău, la staţia hidrometrică de pe râul Someş, au totalizat 35,8l/mp.
ACTUALIZARE: Prefectul Anton Rohian, subprefectul Pamfil Bercean împreună cu autorităţile locale, directorii Rareş Pop şi Carmen Sima au evaluat fiecare obiectiv afectat de inundaţii. În sprijinul cetăţenilor a fost trimis de către primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure un echipaj din cadrul Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă care acţionează cu o motopompă pentru scoaterea apei din fântânile colmatate.
Toate fântânile inundate au fost verificate. S-au luat probe de apă. Se lucrează la decolmatarea acestora cu patru motopompe. Vor fi curăţate de nămol, iar după aceea vor fi lăsate să se umple în mod natural cu apă curată. Se vor lua, din nou, probe de apă în cursul săptămânii viitoare, iar dacă aceasta corespunde se va proceda la clorinarea fântânilor.
Până atunci vor fi făcute anunţuri, inclusiv prin preoţii din biserici cu privire la modul de consumare a apei din fântânile afectate. Populaţia va beneficia de apă minerală sau plată transpotată de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.