Câine agresiv, lăsat nesupravegheat în Baia Mare

Jandarmeria Maramureş a fost sesizată în data de 17 martie. să intervină în municipiul Baia Mare unde un câine, rasa AMSTAFF, a ieşit pe stradă, speriind trecătorii.

Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la faţa locului, cele sesizate confirmându-se. Totodată, jandarmii au identificat proprietarul câinelui, căruia i-au aplicat un avertisment scris şi i-au prezentat prevederile legale privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi şi agresivi.
În conformitate cu OUG 55/2002, privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi şi agresivi, la articolul 1, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Obligaţiile deţinătorilor de câini din categoriile menţionate şi condiţiile deţinerii acestora:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoriile specificate anterior au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15x 25 cm.
Proprietarii acestor categorii de câini au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile sus menţionate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizării câinilor din categoria I, prevăzuţi la art. 1 lit. a);
d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a) din O.U.G. nr.55/2002.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole