5.000 de cărți și manuale școlare au ajuns, marți, 16 mai, la românii care locuiesc în localitățile Cărbunești și Slatina, Ucraina, prin grija Instituției Prefectului – Județul Maramureș. Cărțile au fost donate de maramureșeni și de alți români în cadrul acțiunii de colectare organizate de Instituția Prefectului și Centrul pentru Transformare Socială toamna trecută.
În holul Palatului Administrativ au fost amplasate în luna octombrie 4 puncte de preluare şi depozitare a cărţilor donate. În decurs de o lună, au fost strânse mii de volume în limba română, de la manuale la cărți de povești, de la beletristică la cărți de specialitate. Două ONG-uri din București și-au adus un aport consistent: Asociația Eurocentrica – peste 500 de volume donate și Asociația George Ogăraru pentru cultură și sport – peste 3.400 de cărți și manuale noi sau în stare foarte bună. Datorită ajutorului primit din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, numărul manualelor donate a crescut semnificativ. Parte din aceste volume au ajuns în comunitățile românești din Apșa de Mijloc, Dobric și Plăiuț în cursul lunii decembrie. În luna februarie, volohii din Poroșcovo și din câteva localități învecinate au primit un dar constând în 1.000 de abecedare și cărți pentru preșcolari.
Marți, 16 mai, Adrian Dan Pop directorul Cancelariei Prefectului, și Răzvan Roman, consilier în cadrul Serviciului Afaceri europene, dezvoltare economică și conducerea serviciilor publice deconcentrate, s-au deplasat în Ucraina, ducând cu ei 5.000 de cărți. Ele au fost donate Liceului “Mihai Eminescu” din Slatina și Școlii românești din Cărbunești. Cărțile vor fi sortate de bibliotecarii școlii și vor fi disponibile pentru elevii celor două instituții de învățământ.
Astfel, ultimul transport de cărți a ajuns în Ucraina, de acum românii de dincolo de Tisa putându-se bucura de întreaga donație a maramureșenilor, care a numărat circa 15.000 de volume. Gestul iubitorilor de carte din Maramureș a fost apreciat de frații noștri din Ucraina, care s-au arătat încântați și recunoscători. Prin intermediul cărților de beletristică, de știință, al cărților pentru preșcolari și al manualelor donate, românii de dincolo de Tisa vor rămâne aproape de limba română și vor putea să se bucure de operele scriitorilor români.
Șoferi băuți, depistați la volan în Maramureș
Polițiștii maramureșeni aflați în serviciul de patrulare și control al traficului...
Deschide