Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă

Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost variabil la munte, temporar noros în rest. Vântul a suflat în general slab, iar in zona montană înaltă moderat, spulberând zăpada. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -1 grad Celsius la Ocna Şugatag şi 2 grade Celsius în Baia Mare. Stratul de zăpadă avea caracter discontinuu şi măsura până la 41 cm, la Cavnic.

La primele ore ale dimieţii temperatura aerului era cuprinsă între -5 grade Celsius la Borşa, Cavnic şi în Pasul Gutâi; -4 grade Celsius la Vişeu de Sus; -3 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi Ocna Şugatag; -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Petrova, Fereşti, Leordina şi Copalnic; -1 grad Celsius la Ardusat, Tăuţii Măgherăuş şi Seini şi 0 grade Celsius în Baia Mare.

Conducătorii auto întâlnesc în trafic zăpadă frământată pe DN18, în Pasul Gutâi, cu grosimea cuprinsă între 0-2 cm (între km15 şi km38). Carosabilul este umed pe DN1C şi E58, respectiv pe DN19, DN18, în Pasul Prislop (între km156 şi km180) şi DN18B. Celelalte sectoare de drumuri naţionale (DN18 la Sighetu Marmaţiei, Petrova, Vişeu de Sus şi DN17C) au carosabilul curat şi uscat.

Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale au intervenit şi acţionat cu 12 utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii proaspăt depuse pe carosabil. S-au utilizat 60 tone de material antiderapant pentru curăţarea carosabilului şi prevenirea formării poleiului (38 tone în Pasul Gutâi; 14 tone pe Dealul Huta Certeze şi opt tone pe E58, Baia Mare-Seini).Se acţionează cu utilaje, la această oră, în Pasul Gutâi. Vizibilitatea este bună în trafic. Cerul este acoperit. Ninge în Baia Mare, pe DN18, în Pasul Gutâi şi pe DN19 la Sighetu Marmaţiei şi pe DN18B. Vântul suflă liniştit.

Încă din primele ore ale dimineţii a început să ningă pe sectoarele de drumuri judeţene. Stratul de zăpadă proaspăt depus în afara părţii carosabile măsura între 4-5 cm. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea sectoarelor de drumuri judeţene au acţionat cu 11 utilaje cu lamă pentru curăţarea părţii carosabile. Au fost împrăştiate 105 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi umed. Pe sectoarele de drumuri judeţene din zona de munta înaltă (Cavnic, Şuior, Băiuţ şi Izvoare) conducătorii auto aflaţi în trafic întâlnesc un strat de zăpadă frământată care măsoară între 1-2 cm. Nu sunt semnalate probleme sau perturbări ale traficului rutier pe sectoarele de drumuri publice unde ninge. Nu sunt drumuri blocate de ninsoare.

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Fenomenele de iarnă nu influenţează scurgerea apei în albie. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă, specifice iernii. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 86%.

Stratul de zăpadă are grosimea: 43 cm la Cavnic; 25 cm la Firiza; 21 cm la Blidari; 15 cm la Vf. Iezer; 13 cm la Mara; 8 cm la Poieni Luhei; 6 cm Târgu Lăpuş; 4 cm în Leordina, Bistra şi Baia Borşa; 3 cm pe Valea Vişeului, în Poiana Borşa; 2 cm în Baia Mare şi pe Valea Vaserului şi 1 cm la Ruscova şi Sălsig.

Vremea va rămâne şi astăzi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros şi pe arii relativ extinse, îndeosebi ziua, vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. La munte va ninge. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -6 şi -3 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole