Ciupercile din pădure ori din piaţă, pe riscul consumatorului

Un număr alarmant de mare de persoane care s-au intoxicat cu ciuperci otrăvitoare a fost înregistrat în ultimele două săptămîni în judeţ. Autorităţile fac un apel la cetăţeni şi spun să fie foarte atenţi şi să nu le consume decât dacă sunt foarte siguri că sunt comestibile. Numai sâmbătă seara au ajuns la spital din aceeaşi cauză şapte persoane, membri ai aceleiaşi familii, din Chelinţa. Din păcate, dacă cei care le culeg singuri din pădure o fac pe riscul propriu, la fel se întâmplă şi cu cei care le cumpără din piaţă, pentru că nu există nicio autoritate care să răspundă pentru ceea ce se vinde pe tarabe, chiar dacă ar trebui.

Autorităţile sunt inutile atunci când vine vorba despre controlul ciupercilor care se vând pe tarabă la piaţă, asta pentru că nimeni nu răspunde de ceea ce pun pe masă vânzătorii. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş spun că DSP nu are competenţe pentru verificarea calităţii alimentelor de la piaţă, însă poate să facă unele recomandări. „Recomandarea noastră este să nu consume ciuperci pe care nu le cunosc. Cei care au ajuns la spital intoxicaţi cu ciuperci spun că le-au cules chiar ei şi că le-au cunoscut, dar unele ciuperci otrăvitoare seamănă foarte bine cu cele comestibile şi riscul e foarte mare dacă nu sunt cunoscute foarte bine”, a precizat Rareş Pop, directorul DSP Maramureş. El a mai arătat că vânzarea acestor alimente în piaţă ar trebui reglementată, pentru că la piaţă poate să vândă oricine ciuperci, iar cumpărătorii nu au nicio garanţie că ceea ce cumpără este comestibil.

De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, Carmen Sima, a făcut o recomandare către amatorii de trufe. „Să cumpere numai din comerţul autorizat, nu de la persoane fizice. Să nu consume ciupercile pe care le recoltează ei din pădure chiar dacă le cunosc, pentru că e un risc individual asumat”, a arătat ea. De asemenea, ea a mai spus că nici cele cumpărate de la piaţă nu sunt sigure, pentru că acolo vin persoane fizice care le pun la vânzare, fără nicio garanţie că ceea ce vând e comestibil. Carmen Sima a mai arătat că cei care se ocupă de verificarea calităţii alimentelor puse la vânzare în piaţă este Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Chiar dacă şi legea îl contrazice, directorul instituţiei spune altceva. „Noi avem competenţe dacă se fac făbricuţe de procesare a ciupercilor, dar pentru produsul crud, DSP are un specialist care le cunoaşte. Noi recomandăm celor care vând ciuperci în piaţă să încerce să găsească acea persoană cunoscătoare şi să le emită un aviz DSP”, a spus Vasile Pop, directorul DSVSA.
Legea spune, însă, altceva. Conform Legii 150/2004 privind siguranţa alimentelor, la articolul 14 se arată că pentru asigurarea siguranţei alimentelor, acestea nu trebuie puse pe piaţă dacă nu sunt sigure; alimentele sunt considerate nesigure, dacă sunt dăunătoare pentru sănătate sau inadecvate consumului uman (…). La articolul 22 se arată că Agenţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va elabora reglementări privind sistemul de alertă rapidă, gestiunea crizelor şi situaţii de urgenţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole