Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 26 Maramureş, judecător Virginia Pop, a declarat astăzi, 8 mai, că persoanele aflate în executarea unei pedepse private de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi persoanele aflate în arest preventiv vor vota prin intermediul urnei speciale. Însă numai dacă au domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află penitenciarul sau locul de detenţie.
„În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare directorii de penitenciare şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa persoanelor care în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, respectiv persoanelor aflate în arest preventiv faptul că pot să îşi exprime opţiunile electorale, prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din 10 iunie a.c., cu suficient timp înaintea zilei votării.
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de către persoanele aflate în executarea unei pedepse private de libertate care nu au fost lipsite de drepturile electorale, precum sau persoanele aflate în arest preventiv şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înaintea votării.
Cel mai târziu, în preziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere asigură depunerea cererilor întocmite, potrivit alin. (3) la biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere respectiv.
În ziua votării (10 iunie), directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu materialul necesar votării, ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru desfăşurarea acestui proces şi care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului”, a declarat preşedintele BEJ Maramureş, judecător Virginia Pop.
Aceasta a mai adăugat că persoanele private de libertate şi cele aflate în arest preventiv pot vota numai în baza unui act de identitate. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul de identitate aflat în dosarul personal. Prevederile acestei decizii se aplică în mod corespunzător şi persoanelor reţinute, iar în cazul acestora cererile se vor face în ziua votării.
R.B.