De la 1 iulie, salariile primarilor se majorează cu până la 50%

Deși ceilalți funcționari publici așteaptă de 6 ani majorări salariale, iar unii sunt plătiți similar cu muncitorii necalificați, cu salariul minim pe economie, salariile primarilor și ale viceprimarilor au fost majorate cu procente cuprinse între 5 și 50%. Primarii și viceprimarii primesc salarii mai mari după ce legea care prevede acest lucru a intrat în vigoare în 24 martie și se aplică de la începutul acestei luni. La nivel național, peste 6.000 de aleși locali beneficiază de o majorare salarială începând din 1 iulie.

Primarii și viceprimarii de comune vor beneficia de creșteri ale remunerației cu 44-50%, în timp ce colegii lor de la orașe cu procente între 8,7 -16,6%. Reprezentanții salariaților din administrația publică spun însă că solicită de peste 20 de ani o reformă adevărată în administrație, prin care să fie eliminate discrepanțele salariale din sistem.
La Primăria Baia Mare, majorarea se situează în partea inferioară a grilei. „Începând cu 1 iulie 2014, indemnizațiile lunare brute ale primarului și viceprimarilor se stabilesc conform art. 10 alin. (1) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare corespunzători celor două funcții cu valoarea de referință de 600 lei. Astfel, cu data de mai sus, indemnizațiile calculate sunt următoarele: 5.538 lei pentru primar și 4.896 lei pentru viceprimari. Față de indemnizațiile din luna iunie 2014, creșterea este de aproximativ 6,6% pentru primar și 9% pentru viceprimari”, a informat Virginia Butnar, șef serviciu Resurse Umane la Primăria Baia Mare.

Primarii localităților de rangul al doilea primesc 16% în plus la salariu.

„În anexele Legii 284/2010 sunt stabilite clase de salarizare pentru primari și viceprimari, în funcție de rangul localității și de demnitatea publică a persoanei. Pentru fiecare clasă de salarizare sunt stabiliți coeficienți de ierarhizare, indici care se înmulțesc cu salariul de referință de 600 de lei și rezultă salariul. De exemplu, pentru orașe categoria a II-a, cum suntem noi, primarul este încadrat în clasa de salarizare 86, cu un coeficient de ierarhizare de 8,16, iar în cazul viceprimarului clasa de salarizare este 77, cu coeficientul de ierarhizare aferent de 6,53. Prin urmare, noua remunerație în cazul primarului este de 4.896 lei (n.r. valoare brută)”, a afirmat Cornelia Rus, inspector Resurse Umane la Primăria Vișeu de Sus.
Dacă până acum, remunerația primarului era de 4.200 de lei, salariu brut, se poate deduce că majorarea de care va beneficia alesul începând cu data de 1 iulie este de aproximativ 16%.
„Salariul net era până acum de aproximativ 2.900 de lei. N-am făcut o simulare să văd cu cât se va majora salariul. Creșterea este în regulă, e prea OK. E cel mai mare salariu pe care l-am avut în viață. De fapt, primarii ar trebui să fie persoane care-și oferă voluntar serviciile pentru comunitate, nu pentru un salariu. Am mai multe cunoștințe la primăriile din occident, mă cunosc cu acele persoane. Acolo, în orășelele mici, primarii sunt voluntari, de fapt sunt oameni de afaceri cu un anume confort financiar, care-și pun experiența acumulată în folosul comunității”, a spus Vasile Coman, primarul din Vișeu de Sus.

Creștere salarială de 300 de lei pentru primarii orașelor de rangul III

Dacă primarul vișeuan consideră că salariul lui este mai mult decât mulțumitor, colegul său din Ulmeni este de părere că majorarea de care s-a făcut așa mare tam-tam este foarte mică.
„Am primit informația că după multe discuții și, din punctul meu de vedere, nerealiste, s-au majorat salariile primarilor și viceprimarilor de la 1 iulie. Oricum câștigurile sunt foarte mici. La un salariu net de 2.500- 2.600 de lei, noi, primarii orașelor de categoria a treia, vom avea o creștere reală de aproximativ 300 de lei, sumă pe care o consider mică la nivelul responsabilităților și problemelor pe care le avem”, a informat Lucian Morar, primarul localității Ulmeni.
Creșterea salarială brută este de 514 lei în cazul primarului orașului Ulmeni, iar cea netă de 300 de lei. Viceprimarul va avea o creștere salarială de 300 de lei brut, ceea ce se traduce într-o majorare netă de aproximativ 160 de lei.

Funcționarii din primării, n-au mai avut creșteri salariale din octombrie 2008

Funcționarii din primării așteaptă și ei majorări salariale, deoarece n-au mai beneficiat de creșteri ale lefurilor din octombrie 2008. Ei speră ca în final să se aplice o lege unică de salarizare în sistemul bugetar, dar sunt sceptici în această privință. Sindicaliștii au atras atenția că există discrepanțe mari de salarizare între funcționari care prestează aceeași muncă și au aceleași atribuții de serviciu. „Coeficienții de ierarizare sunt stabiliți în funcție de rangul localității, astfel că un angajat dintr-un orășel mai mic va fi plătit mult mai puțin decât unul din București. Un auditor de la noi primește 1.900 de lei, în timp ce o persoană ce ocupă aceeași funcție în capitală primește 3.300 de lei, fără a lua în calcul vechimea”, a menționat Cornelia Rus. Ea a mai spus că funcționarii din primării sunt dezavantajați în raport cu alți bugetari, deoarece „profesorii amenință cu înghețarea anului școlar și primesc majorări salariale, angajații din sănătate ies în stradă și li se promit majorări salariale, pe când noi…”

Anomalii semnalate de sindicaliști

O altă anomalie este semnalată chiar de Liviu Pop, liderul Sindicatului din Administrație Maramureș.
„Acum câțiva ani făceam o declarație în ce privește salarizarea primarilor și a personalului public și din sistemul bugetar. La nivelul primarilor creșterea salarială s-a materializat, sper să se realizeze același lucru și la nivelul celorlați salariați pe care-i reprezentăm și pentru care luptăm de atâția ani. Chiar acum la negocierile cu Guvernul vom ridica această problemă, dacă nu, suntem pregătiți de proteste. }n sistem sunt multe anomalii care trebuie corectate, persoane care au aceeași funcție și aceeași vechime sunt plătite diferit. Nu mă opun creșterii salariilor primarilor și a viceprimarilor, pentru că erau alți funcționari din primării cu salarii mai mari decât ale primarilor și nu era corect, așa cum, în sistemul bugetar, președintele României și primul ministru nu au salariile cele mai mari. Dar era logic ca majorările să se se aplice simultan cu legea salarizării unitare”, a spus liderul băimărean. Aceasta, în condițiile în care în primării sunt mulți funcționari plătiți foarte prost. „Sunt inspectori în primării, salarizați la valoarea salariului minim pe economie, la fel ca un muncitor necalificat”, a precizat Cornelia Rus.
„Sunt discrepanțe enorme în sistem, este nevoie de o reformă în administrație. Acum doar primarii sunt rezolvați, pentru că, e adevărat, nu aveau cele mai mari salarii. Dar ar trebui să înceapă aplicarea legii salarizării unitare. Eu am propus în acest sens aplicarea un program pilot, dar nu s-a întâmplat nimic de atâția ani. Au rămas funcționari pe diferite paliere de salarizare, pentru că s-au scos treptele de salarizare. Așa s-a ajuns ca la aceeași fișă a postului, la aceleași atribuții și aceleași studii să existe diferențe de salarizare de 300, 400 sau 500 de lei. Asta negociem acum cu Guvernul, pentru aceeași funcție să se acorde același salariu, să se elimine discriminarea în toată țara”, a spus președintele Sindicatului din Administrație Maramureș.

Gabriela MARE

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole