De la tribuna Parlamentului britanic Mircea Dolha a făcut lobby pentru România

Mircea Dolha, conducătorul delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților – delegație din care mai fac parte deputații Ovidiu Iane și Aurelian Mihai – a ținut, marți, la Londra,un discurs la ședința comună a Camerei Lorzilor și Camerei Comunelor.

Mai intâi, Mircea Dolha a participat dejunul de lucru pe care Lord (John Quentin) Davies of Stamford (președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Camera Lorzilor) l-a oferit – lui și ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, dr. Ion Jinga – la restaurantul Camerei Lorzilor.

După ce s-au abordat aspecte legate de situația politică, socială și economică din România, Lord Davies of Stamford l-a anunțat pe Mircea Dolha că i s-a rezervat o lojă pentru a asista la ședința comună a Camerei Lorzilor și Camerei Comunelor, precum și 15 minute pentru a vorbi în deschiderea lucrărilor. „Am mulțumit pentru generozitate, apreciind faptul că mi s-a acordat mai mult timp chiar decât în Camera Deputaților.

Regulile în Parlamentul britanic sunt foarte stricte: nu se fac poze, telefoanele sunt închise, iar participarea altor persoane decât membrii legislativului e restrictivă. Am asistat la întrebări și interpelări adresate miniștrilor și la aprinsele dezbateri pe seama legii privind aprobarea căsătoriilor între gay.

În final, proiectul a fost adoptat cu 321 voturi pentru și 148 împotrivă. A fost o experiență utilă, ținând cont că, împreună cu colegul Grigore Crăciunescu, am depus un amendament la Constituție, prin care am definit familia ca fiind o legătură liber consimțită între un bărbat și o femeie” – a spus deputatul PNL.

În discursul său, Mircea Dolha a subliniat hărnicia, pregătirea, creativitatea românilor, ca atare că venirea lor în insulă aduce plusvaloare Regatului Unit. Deputatul a accentuat că nu e firesc ca, din motive cel mai adesea politice, un popor să fie stigmatizat în mass-media pentru faptele reprobabile ale câtorva concetățeni. El a militat fervent pentru deschiderea pieței muncii pentru lucrătorii români.

„Apreciez foarte mult regula britanică veche de sute de ani, prin care cineva e acceptat într-un club după riguroase verificări. Dar, după ce e acceptat, are aceleași drepturi precum toți ceilalți membri ai clubului. România a intrat ca membru în marile cluburi care sunt NATO și UE și dorește ca regula britanică de aur, de care am amintit, să fie la fel de consecvent respectată. Românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline, inclusiv la liberă circulație, la alegerea locului unde vor să muncească sau să se stabilească. Vă asigur că după 1 ianuarie 2014 nu vor veni milioane de români pe piața britanică a muncii, așa cum speculează unii politicieni. Vă mai asigur că marea majoritate a acestora vor reveni în România după 5-6 ani, perioadă în care măsurile guvernului român vor conduce la creșterea semnificativă a economiei și a veniturilor din țara mea” – a dat asigurări Miecea Dolha.
Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a adresat invitația ca o delegație a Parlamentului britanic să viziteze România în toamna acestui an.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole