Deputaţii europeni dezbat diferențele de calitate între produsele alimentare

Consumatorii din Europa de Est se plâng constant de diferența de calitate între produsele alimentare care ar trebui să fie identice. Tocmai aceasta problema a fost abordata recent de catre deputaţii europeni într-o dezbatere referitoare la o întrebare orală pusă de eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Potrivit europarl.europ.eu, teste recente organizate de Asociația Consumatorilor din Slovacia pe produse precum Coca-Cola, Nescafé sau Milka au arătat că ingredientele unora (Coca-Cola și Nescafé) variază de la țară la țară.

„Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Jérôme Lepeintre a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcție de puterea de cumpărare, gusturile și tradițiile din diferite țări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franța, deoarece în Franța pâinea este mai puțin rezistentă decât în Germania).

Participanții la dezbatere au căzut de acord că, deși UE nu poate impune rețeta, consumatorii au dreptul de a fi informați despre compoziția produselor. Eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), care a pus Comisiei o întrebare privind diferențele în calitatea produselor alimentare comercializate în Uniunea Europeană, a spus că europenii sunt conștienți de diferențele de calitate și că nu ar trebui să existe consumatori de categoria a doua.

Socialistul ceh Pavel Poc a spus că în fiecare zi primește întrebări pe această temă. „De ce există UE dacă nu poate să își protejeze consumatorii?“, este una din întrebările primite de la alegători. János Áder (Ungaria), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), a arătat că unii producători au recunoscut deja că folosesc diferite ingrediente în funcție de stat și că i-au lăsat pe consumatori să creadă că produsul este identic.

Doamna Antonescu regretă faptul că nu există reguli europene care „să pedepsească acest comportament discriminatoriu“ și cere Comisiei Europene să „facă rapid studii și sondaje“ privind calitatea ingredientelor folosite de unii producători în diferite state UE”, au aratat cei de la europarl.europa.eu.

Rares Bogdan
foto:europarl.europa.eu

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole