Despre procesul penal ”ȘPAN”, deocamdată în trei vorbe despre trei termene și-o cerere de strămutare

EDITORIAL – de Peter-Vasile CZOMPA

Este vorba despre un proces penal ”oarecare”, inculpatul fiind băimăreanul Cristian Șpan judecat într-o cauză penală pe rol la Tribunalul Maramureș (dosarul penal 20180/100/2022). Primul termen de judecată a fost pe 1 martie 2023, apoi unul pe 15 martie, iar următoarea înfățișare e stabilită pentru 29 martie a.c. Dosarul a fost trimis în instanță de către Parchetul Maramureș, încă de anul trecut; au fost întâi dezbaterile din Camera preliminară (unde, generic vorbind, un judecător decide dacă dosarul penal trimis de Parchet îndeplinește toate condițiile judiciare pentru a se putea judeca respectiva cauză), apoi dosarul a fost trimis instanței de judecată. De precizat că inculpatul Șpan este judecat sub acuzația de ”obținere ilegală de fonduri (art 306 NCP)”, iar ”Municipiul Baia Mare – prin Primar” este partea care a sesizat și declanșat întreagă procedură a cercetărilor de către procurorul de caz, respectiv procesul penal acum pe rol. De asemenea, de subliniat că povestea cu dosarul de la Parchet e nițel mai veche și foarte-foarte interesantă… însă, nota bene, cum aici în acest editorial nu mi-am propus să relatez și/sau să analizez alte aspecte legate de caz, ci deocamdată doar să punctez și să atrag atenția doar asupra unor chestiuni aparte privind procesul ca atare, nu voi insista pe alte date și informații conexe.  

Tot ceea ce am precizat mai sus a fost necesar pentru ca toți cititorii să înțeleagă cât mai clar, cât mai bine și corect toate aspectele pe care le ating în aceste rânduri. Fiindcă, iată, de exemplu foarte mulți maramureșeni cam știu deja cine este băimăreanul Cristian Șpan – mai exact ce funcții importante a ocupat el până la începutul anului 2016 (sic!) în sportul și în media din Baia Mare -, dar mulți alții de prin țară nu au de unde cunoaște anumite amănunte esențiale. Ca să lămurim cu funcțiile deținute, până la început de 2016 Șpan a fost președinte al clubului de fotbal FCM Baia Mare, rețineți neapărat chestiunea asta pentru că e punctul-cheie al acestui subiect, iar pe de altă parte, până în anul 2015 el a fost șeful cel (mai) mare al fostului trust de presă ”e-Maramureș”! Iar toate astea trebuie percepute în contextul în care Șpan a ajuns în respectivele funcții, atenție, cu girul nemijlocit și sprijinul total al primarului băimărean Cătălin Cherecheș! Nu voi comenta dacă la vremea respectivă, repet, înainte de anul 2016, Șpan și edilul Cherecheș (în funcție din 2011) au fost prieteni sau doar amici ori doar colaboratori, fiindcă, deși aspectul are oarecum relevanța sa, totuși chestiunile esențiale, cele juridice și de interes public sunt acum cu totul altele.

Iar la câte v-am spus până acum, mai adaug un lucru extrem de important: Șpan este cel care, în urma denunțurilor și dezvăluirilor lui făcute la DNA, a declanșat inițial cercetările penale care, în data de 26 aprilie 2016, au dus la momentul unui flagrant chiar în Primăria Baia Mare, respectiv la reținerea în arest preventiv a primarului Cherecheș și-apoi trimiterea sa în judecată de către DNA! Evident că în acel proces, pe rol și acum la CA Cluj, martor-denunțător este Cristian Șpan. Ei bine, acum cred că oricine a înțeles contextul general ”special” al situației de facto și, în condițiile în care și unul, și altul beneficiază de prezumția de nevinovăție, fiecare în procesul său penal, până la pronunțarea unor sentințe definitive, evident că nu discut deloc despre vinovăția sau nevinovăția unuia sau altuia. Și-acum, după ce-ați aflat contextul deosebit, probabil orice persoană s-ar putea întreba de exemplu asta: păi bine, dar când a comis inculpatul Cristian Șpan faptele de care este acuzat și pentru care a fost trimis recent în judecată?

Și-o să vă răspund așa, fără să intru în detalii și fără să comentez în vreun fel: acuzația de ”obținere ilegală de fonduri” se referă la presupuse fapte ilegale comise de Șpan până la începutul anului 2016 (! – mai ales în 2015 și-n 2014!), recte pe când încă era conducătorul clubului de fotbal FCM Baia Mare, club susținut în cea mai mare parte din fonduri din bugetul local al municipului Baia Mare. Exact, presupuse fapte comise în urmă cu cel puțin șapte (7) ani, iar pe de lată parte, din nou atenție mărită, despre multe dintre aceste chestiuni Șpan a și relatat public în anul 2017 (!), în fața instanței de judecată la Tribunalul Cluj, în calitatea sa de martor-denunțător în așa-numitul proces penal ”Cherecheș”! Pentru cine poate nu știe sau nu mai ține minte, eu și colegul meu Mircea Mureșan am publicat atunci cinci articole de presă mari și late cu absolut toate declarațiile și răspunsurile pe care Șpan le-a dat în instanță timp de peste 14 ore, la două înfățișări consecutive din anul 2017.

Acum, revenind la procesul pe rol la Tribunalul Maramureș și la inculpatul Șpan, o să percepeți mult mai exact cele doar câteva chestiuni foarte interesante, ca să nu spun altfel, pe care le-am constatat până acum. În primul rând, viteza realmente surprinzătoare cu care se derulează procesul, adică, după cum v-am spus, trei termene de judecată luna asta, în martie 2023. E ceva de rău? Nu, nici vorbă, dimpotrivă, e vorba de celeritate și așa ar trebui să se desfășoare toate procesele, inclusiv acesta. Chiar aș felicita instanța maramureșeană în cauză, nu de alta, dar știe mai toată lumea că în general instanțele judecă stabilind de regulă un termen în fiecare lună, uneori două termene, dar asta foarte rar. Așa că procesul penal ”Șpan” se derulează neașteptat de rapid, să sperăm că tot trei termene vor fi și în aprilie, și în mai…

Numai că, în al doilea rând, atenție din nou, există o cerere de strămutare a procesului, cerere pe care Șpan și avocații săi au depus-o pe 13 martie 2023, deci încă înainte de termenul al doilea de judecată, cel din 15 martie a.c. Ba mai mult, am aflat că decizia de aprobare sau respingere a cererii de strămutare va fi comunicată de CA Cluj în data de 3 aprilie 2023! Iar până atunci, la Tribunalul Maramureș totuși a fost programată înfățișarea din 29 martie 2023. Sigur că aproape nimic ieșit din comun (am zis aproape nimic!), nimic nelegal, așa funcționează Justiția, știm/știți toți asta, dar nu putem amesteca lucrurile (recte instanțele și modurile de lucru); prin urmare, pe 29 martie va fi al treilea termen în procesul ”Șpan”, în condițiile în care instanța și părțile din proces vor afla doar pe 3 aprilie 2023 dacă procesul va fi sau nu va fi strămutat în altă parte, la un alt tribunal dintr-un alt oraș.

În al treilea rând, apropo de așa-numitul regim de urgență în care trebuie sau ar trebui să se deruleze anumite cauze și/sau să se pronunțe deciziile pe anumite cereri – precum cele de strămutare -, nu cred că are vreun sens să mai adaug ceva; eu v-am expus un tablou general al situației, v-am dat câteva puncte de reper, v-am spus cine, ce, când, unde, cum, plus că v-am oferit câteva explicații ca să percepeți esența chestiunii. Prin urmare, nu cred că vă va fi prea greu să legați între ele toate aspectele prezentate și să trageți dvs. concluziile privind ce se întâmplă, de ce se întâmplă, cum se întâmplă și de ce câteva coincidențe cel puțin ciudate. Iar eu voi reveni probabil după ce vom afla decizia din 3 aprilie a.c.

Peter-Vasile CZOMPA         

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole