1. In cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale, executarea silita se suspenda sau nu incepe pentru obligatiile fiscale contestate daca contribuabilul depune la organul fiscal o scrisoare de garantie bancara la nivelul obligatiilor contestate.
2.In vederea imbunatatirii echilibrului intre drepturile si obligatiile contribuabililor si ale organelor fiscale, incepand cu data de 1 noiembrie 2012 se modifica ordinea de plata a obligatiilor fiscale.
Astfel, in cazul in care au fost emise decizii de impunere pentru obligatii fiscale stabilite de organele de inspectie fiscala, contribuabilul poate alege stingerea cu prioritate a obligatiilor fiscale stabilite sau a amenzilor de orice fel. Aceasta prevedere se aplica prioritar fata de ordinea de stingere a datoriilor fata de organul fiscal, prevazuta la art. 115 din Codul de procedura fiscala.
3. In cazul depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice, data depunerii declaratiei este data inregistrarii pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic, cu conditia validarii continutului declaratiei.
Daca declaratia initiala depusa in termen nu a fost validata si se depune o noua declaratie valida pana in ultima zi lucratoare din aceeasi luna, data depunerii declaratiei se considera a fi data la care s-a transmis mesajul initial.
4. Conform prevederilor Legii nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala daca, pana la primul termen de judecata, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei pentru fapta respectiva se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este pana la 100.000 euro se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat este pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Sumele se vireaza in contul 50.86.09 „ Disponibil din sume incasate reprezentand prejudiciul cauzat si recuperat in conditiile art. 10 din Legea 241/2005”, la trezoreria in raza caruia isi are domiciliul invinuitul.