În perioada 10 – 13 septembrie 2018, la nivelul municipiului Baia Mare şi oraşului Şomcuta Mare s-a desfăşurat exerciţiul combinat de antrenament cu forte în teren „MURUS 18”. Caracterul complex al activităţilor desfăşurate au implicat participarea structurilor componente ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Obiectivele urmărite prin exerciţiul combinat au fost :
– antrenarea structurilor de conducere şi dezvoltarea capabilităţilor de acţiune în comun a forţelor destinate gestionării provocărilor determinate de situaţii complexe din domeniul ordinii publice;
– dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, optimizarea şi creşterea calităţii managementului misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne;
– testarea viabilităţii sistemului de comandă şi a coordonării la nivel tactic şi operativ;
– validarea procedurilor de lucru specifice activităţilor.
precum şi pentru verificarea capacităţii de reacţie şi intervenţie a forţelor de ordine, în diferite situaţii.
Pentru a fi cât mai aproape de situaţiile reale cu care se pot confrunta structurile MAI, activităţile cuprinse în scenariile exerciţiului de antrenament planificat „MURUS 18” au avut un caracter practic şi realistic, fiind desfăşurate în incinta Jandarmeriei Maramureș din municipiul Baia Mare, dar şi la sediul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Maramureş din Şomcuta Mare, fără a afecta buna desfăşurare a activităţilor instituţionale sau cetăţeneşti şi fără a impune restricţii de circulaţie.
Exerciţiul de antrenament, bazat pe scenarii adaptate după posibile situaţii reale, a vizat participarea cu efective ale structurilor judeţene ale MAI, atât în teren, cât şi la simulările executate.
Exerciţiul a debutat conform Concepţiei de organizare şi desfăşurare aprobată de conducerea MAI cu o şedinţă la care au participat reprezentanţii şi şefii structurilor participante, dar şi a prefectului judeţului Maramureş, dl. Vasile MOLDOVAN.
A urmat punerea în practică a scenariilor exerciţiului pe durata a două zile, vizând modul de acţiune în teren, dar şi rezolvarea unor situaţii simulate, în vederea realizării cooperării forţelor angrenate.
Prin intermediul exerciţiului combinat de antrenament s-a urmărit modul de organizare, desfăşurare a activităţilor cuprinse în scenarii, etapele parcurse până la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare, cooperarea între instituţii şi coordonarea forţelor din teren, dar şi modul de acţiune efectiv al forţelor participante.
La faţa locului au acţionat mai multe echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, Grupării de Jandarmi Mobile Cluj Napoca, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Maramureş, Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, Biroului pentru Imigrări Maramureş şi Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Şomcuta Mare. Totodată am beneficiat şi de sprijinul instituţiilor cu care colaborăm pentru asigurarea climatului optim de siguranţă al cetăţenilor.
La capătul acestor zile solicitante, în urma debriefingului de final, putem afirma că exercţiul combinat cu forţe în teren „MURUS 18” a fost unul reuşit, atingându-şi obiectivele propuse. Pe această cale, Inspectoratul de jandarmi Judeţean Maramureş mulţumeşte tuturor participanţilor, structurilor judeţene ale MAI dar şi celor de la nivel central, pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă pe perioada de desfăşurare a activităţilor.
Două fetiţe de 5 ani căutate de părinţi, găsite de jandarmii maramureşeni
În data de 27 iunie a.c., în jurul orei 17:30, în...
Deschide