Un exerciţiu de simulare împotriva inundațiilor se desfăşoară, în perioada 17 – 19 iunie, conform prevederilor principalelor activităţi ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în scopul verificărilor modului de funcţionare a fluxului informaţional-decizional, a modului de conlucrare a structurilor implicate în gestionarea situaţiilor generate de inundaţii.
De asemenea, are rolul ca administraţia publică locală să cunoască procedurile elaborate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru managementul riscului la inundaţii.
„Exerciţiul se va desfăşura în bazinele hidrografice ale râurilor Iza şi Vişeu, prin verificarea fluxului informaţional al Comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă Bârsana, Onceşti, Vadu Izei şi Sighetu Marmaţiei (bazinul hidrografic al râului Iza), respectiv Vişeu de Sus, Vişeu de Jos, Leordina, Petrova şi Bistra (bazinul Vişeu). În acest sens, vor fi transmise rapoarte şi informaţii privind prognoze şi avertizări hidrometeorologice. Acestea vor fi diseminate în teritoriu, luându-se măsurile specifice, conform procedurilor de apărare împotriva inundaţiilor. Pe întreaga perioadă a desfăşurării exerciţiului de simulare vor fi primite date referitoare la cantităţile de precipitaţii şi nivelele înregistrate la posturile hidrometrice implicate în activitatea de simulare”, a arătat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.
Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului a fost luat în calcul ipozeza următorilor parametri: depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse de ploaie căzute pe sol umed în zona centrală şi de răsărit a bazinului hidrografic; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene oraj, grindină; atingerea şi depăşirea cotelor de pericol pe râurile Iza şi Vişeu. Exerciţiul prevede şi faptul că undele de viituri compuse pe cele două râuri vor produce inundaţii în localităţile menţionate. În acest context, au fost emise prognoze meteorologice pentru zona de desfăşurare a exerciţiului.
Modul de desfăşurare a exerciţiului va fi monitorizat atât la nivel central (Centrul Operativ al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice), cât şi la nivel local. Vor fi transmise avertizări către populaţie, dar şi măsuri pe care trebuie să le aplice comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din zonele afectate de fenomenele meteorologice periculoase pentru evitarea, reducerea şi eliminarea efectelor produse de inundaţii (Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pe perioada desfăşurării exerciţiului vor fi transmise rapoarte cu privire la situaţia existentă, pagube produse şi măsuri dispuse. Exerciţiul va fi coordonat la nivel bazinal de către directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, iar la nivelul judeţului de către Directorul SGA Maramureş, în calitate de şef al grupului de suport tehnic din cadrul CJSU.
Exerciţiul de simulare va fi prezentat în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care se va desfăşura luni, 17 iunie a.c., de la ora 11.00 în Sala Mare a Palatului Administrativ. Tot în cadrul şedinţei vor fi prezentate „Manualul prefectului pentru managementul situaţiilor de urgenţă” şi „Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă „,cu modificările şi completările ulterioare de către doamna Olguţa Lefter, consilier superior în cadrul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.