Expoziţie de motoare cu abur şi alte minunăţii inginereşti – a fost la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare (Galerie FOTO)

FOTO: Marcel ŢURA

O expoziţie inedită şi deosebit de captivantă, intitulată „Pentru o altfel de şcoală – expoziţie tehnică interactivă”, a avut loc în perioada 8-14 decembrie 2015 la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Astfel, timp de o săptămână, Salonul artelor al acestei instituţii de cultură a devenit un adevărat mini-muzeu al tehnicii.

Realizatorul şi ghidul expoziţiei, muzeologul Andrei Gabriel Avram, originar din Coruia (Maramureș), motivat de pasiunea sa arzătoare pentru tehnică, a fost prezent la bibliotecă de dimineaţă până seara, pe toată durata expoziţiei. El a prezentat vizitatorilor un număr de peste 40 de machete şi modele didactice care reproduc la scară redusă diferite tipuri de instalaţii tehnice tradiţionale româneşti (care foloseau forţa apei curgătoare), o colecţie de motoare cu abur în miniatură, funcţionale, cu ajutorul cărora se exemplifică pagini din istoria şi evoluţia motorului cu abur. Au mai fost prezentate, pe lângă morile de apă şi de vânt, mici instalaţii tehnice care reproduc acţionări hidraulice din instalaţii reale, maşinării în miniatură la care se folosesc pentru acţionarea lor mici circuite hidraulice compuse din seringi cu lichid colorat şi tuburi de perfuzie. O puternică impresie a produs asupra tinerilor vizitatori braţul robotic acţionat cu astfel de circuite hidraulice, dar şi ciocanele acţionate de forţa apei, prin intermediul unor mecanisme cu roţi dinţate (vezi galeria foto).
De apreciat este faptul că o mare parte dintre componentele ansamblurilor construite de Avram sunt recuperate şi reciclate din aparate electrice şi electronice defectate.
Scopul fundamental al expoziţiei, susţine autorul, este unul cultural-educativ, în vederea insuflării pasiunii pentru tehnică, pentru stimularea creativităţii inginereşti, grupul ţintă fiind în primul rând elevii. Aceştia au avut posibilitatea de a acţiona ei înşişi şi a studia îndeaproape toate exponatele prezentate. Pe mai departe, Avram îşi doreşte desfăşurarea expoziţiilor sale direct în şcoli, itinerant, deoarece, prin conţinutul ei, aceasta atinge teme şi subiecte din domeniul educaţiei tehnologice, al fizicii şi istoriei.
De asemenea, autorul îşi va completa patrimoniul expoziţional, achiziţionând şi confecţionând în permanenţă noi şi noi modele de maşinării din mai multe domenii ale tehnicii, maşinării care să ilustreze concret creativitatea tehnică a fiinţei umane.
Nutrim speranţa că, într-un final, astfel de machete vor fi adoptate în şcoli şi implementate ca material didactic, ele fiind deosebit de instructive pentru elevi, facilitând mult înţelegerea şi stârnind imaginaţia creatoare a acestora. Îi dorim lui Andrei Gabriel Avram, şi pe această cale, mult succes în demersurile sale!

Gabriel STAN

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole