Prefectul judeţului Maramureş Anton Rohian a avut astăzi , o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, ai Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Maramureş, ai Federaţiei Asociaţiilor Producătorilor Agricoli ” A.P.A. Transilvania” şi cei ai APIA Centrul Judeţean Maramureş.
Principala tema de discuţie a vizat condiţiile de acordare a plăţilor naţionale directe complementare la specia bovine. Prefectul Anton Rohian a solicitat celor prezenţi respectarea la nivel de judeţ a Ordinului Ministerului Agriculturii nr.920/10 septembrie 2013, privind eliberarea documentelor pe care crescătorul trebuie să le depună la dosar, odată cu cererea de plată.
Actul normativ prevede eliberarea unei adeverinţe, emisă prin proceduri ale Sistemului Naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIA), de către medicii veterinari cu drept de liberă practică. Acţiunile prevăzute a fi efectuate de aceştia le sunt achitate fie prin decontare de la Bugetul statului, fie prin plăti efectuate de crescătorii de animale după caz. Prin urmare, fermierilor maramureşeni trebuie să li se elibereze gratuit adeverinţe în acest scop.
În acelaşi timp, fermierii trebuie să prezinte o adeverinţă eliberată de o organizaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională sau de către o Asociaţie afiliată la o organizaţie cu reprezentativitate naţională. Conform actului normativ, adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent, dacă solicitantul este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective.
” Crescătorii de animale din judeţul nostru trebuie să cunoască aceste aspecte. Invocarea altor motive în vederea perceperii unor sume de bani de la fermierii ce solicită adeverinţe este ilegală şi, în acelaşi timp imorală. Trebuie să respectăm legea, să dam exemplu la nivel naţional şi nu avem voie să luam nici 5 bani de la oameni” – a subliniat prefectul Anton Rohian.
În acest moment, în Maramureş sunt înregistraţi circa 14.000 de crescători de animale, care ar putea beneficia de subvenţia sub formă de primă de la stat, pentru producţia de lapte sau carne.
Băimăreancă înșelată cu 110.000 lei
La data de 29 noiembrie a.c., o băimăreancă în vârstă de...
Deschide