Județul Maramureș inclus în Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI

O întâlnire de lucru cu privire la oportunitatea depunerii de cereri de finanțare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENI Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2014 – 2020 a avut loc ieri, 20.07.2017, la Consiliul Județean Maramureș.
Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, alături de Claudia Breban, director al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, și Oana Chiorean, șef Serviciul de Promovare Proiecte, s-au întâlnit cu reprezentanți ai instituțiile subordonate Consiliului Județean precum și reprezentanți ai unor primării din zona de frontieră interesate de accesarea acestor fonduri, pentru a promova programul transfrontalier în rândul potențialilor beneficiari. Totodată, discuțiile au vizat și identificarea propunerilor de proiecte existente, în vederea facilitării de către Consiliul Județean a unei comunicări directe cu cel puțin un partener din Ucraina, în funcție de specificul proiectului propus de fiecare instituție sau autoritate locală.
„Dumneavoastră, cu siguranță, aveți în planurile manageriale anumite idei. Odată ce veți fi informați despre anumite axe de finanțare și propunerile de proiecte care ar putea fi finanțate, vă vom invita să vă dați concursul pentru că sunt oportunități cu care nu ne vom mai întâlni prea des. Am identificat pentru dumneavoastră anumite oportunități și de aceea am considerat că este un bun prilej pentru a vă furniza informațiile, urmând ca dumneavoastră să vă faceți un portofoliu de proiecte și împreună să încercăm să găsim potențiali parteneri. De exemplu, comuna Băsești ar putea iniția un proiect de reabilitare a Casei „Gheorghe Pop de Băsești”. Unitățile administrativ – teritoriale în care avem implementat proiectul „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” și în special cele care dețin biserici din patrimoniul UNESCO, am dori să le includem într-un alt proiect. Ne dorim ca în zonele bisericilor incluse în acest circuit, să sporim gradul de atractivitate și de vizitare a acestor obiective turistice și să lărgim astfel zona de interes din jurul bisericii respective cu ajutorul elementelor de identitate tradiționale. Puteți realiza schimburi culturale cu regiunile partenere. De asemenea, puteți achiziționa costume și instrumente, să dezvoltați și alte zone de interes”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, reprezentanților instituțiilor și UAT-urilor prezenți la întâlnire.
Discuțiile au vizat și aspecte legate de aria eligibilă, din care fac parte 3 județe din România, Maramureş, Satu Mare şi Suceava, 2 județe din Ungaria, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Borsod-Abaúj-Zemplén¬, 2 regiuni din Slovacia, Prešovský şi Košický și 3 regiuni din Ucraina, Zakarpatska, Ivano – Frankivska şi Chernivetska. Scopul programului îl reprezintă intensificarea cooperării între regiunile Zakarpatska, Ivano-Frankivska și Chernivetska din Ucraina și zonele eligibile ale statelor membre, în scopul de a iniția progrese în dificultățile existente în domeniile social, economic, de infrastructură și de mediu. Durata maximă de implementare a unui proiect este de 36 de luni. Instituțiile interesate pot depune proiecte la cele 2 apeluri: apel 1 cu termen pentru depunere 15 noiembrie 2017, iar apel 2 cu termen de depunere 15 septembrie 2017, ambele având un buget disponibil/apel 22 000 000 euro. Prefinanțarea este de până la 80% din bugetul proiectului, în funcție de perioada de implementare.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole