În cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” (marcă înregistrată la OSIM), iniţiat şi derulat anul acesta în perioada 10 ianuarie – 10 februarie, de către Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc expoziţia itinerantă „Dialog…”. Festivalul s-a aflat la cea de-a treia ediţie şi s-a desfășurat în Ungaria, Serbia, Slovacia, România şi Ucraina. Expoziţia „Dialog…” a fost amenajată în holul mare al bibliotecii şi a fost compusă din lucrări ale membrilor Asociaţiei „Euro Foto Art”, artişti fotografi printre care se numără, de curând, şi băimărenii Tudorel Ilie şi Felician Săteanu. Cele aproximativ 40 de exponate prezentate au fost realizate de autori din China, Statele Unite ale Americii, Anglia, Ungaria şi România şi au putut fi admirate în intervalul 19-31 ianuarie a.c. (vezi galeria foto). Vernisajul expoziţiei a avut loc în 19 ianuarie, în prezenţa gazdelor şi oficialităţilor locale, precum şi a artistului fotograf Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi al Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea.
Tudorel Ilie, gazda vernisajului (el fiind și consilier municipal), a salutat iniţiativa organizării de către Asociaţia „Euro Foto Art” a Festivalului Internaţional, care a permis desfăşurarea în Baia Mare a unei expoziţii aşa de valoroase din punct de vedere artistic. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, a făcut o prezentare-incursiune în viaţa lui Carol Pop de Szathmári, primul fotoreporter de război (Războiul Crimeei, 1853-1856), născut pe 11 ianuarie 1812 la Cluj, şi căruia nora lui, Ortansa, îi subliniase calităţi ca „neastâmpăr perpetuu, sete de necunoscut, curiozitate vie, temperament tânăr, ingeniozitate”. Ştefan Toth a afirmat că „este o bucurie să revin în Baia Mare, cu ocazia celei de-a 3-a ediţii a Festivalului de Fotografie «Carol Pop de Szathmári», în cadrul căruia s-au organizat 30 de expoziţii în Serbia, Ucraina, Slovacia, Ungaria şi România. Expoziţia de faţă a fost prezentată în 2014 în 10 galerii din oraşe din ţară şi din Polonia, Slovacia, Ungaria, China”.
Invitaţi speciali ai expoziţiei au fost cinci artişti fotografi din Ungaria şi unul de la Sighetu Marmaţiei, cărora Ştefan Toth le-a oferit plachete pentru sprijinul acordat artei fotografice. Tot o plachetă a primit şi viceprimarul István Ludescher, care a mărturisit cu bucurie că expoziţiile de fotografie vernisate în ultima vreme sunt din ce în ce mai interesante şi mai frumoase şi răspund aşteptărilor consumatorilor de artă. Demn de menţionat este şi faptul că cei doi băimăreni expozanţi au avut şi o serie de expoziţii personale, dintre care ultimele în aceeaşi perioadă cu festivalul internaţional, intitulate „Impresii din Hódmezővásárhely” a lui Tudorel Ilie (Salonul Artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 16-30 ianuarie) şi „Abstract” a lui Felician Săteanu (Foaierul Teatrului Municipal din Baia Mare, vernisată pe 19 ianuarie). Salutăm şi noi astfel de evenimente deosebite şi ne bucură că municipiul nostru este reprezentat cu cinste de adevăraţi profesionişti în domeniu.
Gabriel STAN
Foto: Ştefan Selek, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare