Vineri, 17 ianuarie, cea de-a 79-a ediţie a Grune Woche – Târgul Internaţional de Produse Tradiţionale de la Berlin – şi-a deschis portile.
Ca în fiecare an, prezenţa Maramureşului e spectaculoasă, atât datorită produselor expuse de participanţi – producători tradiţionali şi artişti populari – cât şi datorită spectacolului susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania. De fapt, acesta este singurul ansamblu din România care vine în fiecare an la acest târg, fiind un vector esenţial pentru promovarea României, nu doar a Maramureşului.
Deschiderea oficială s-a bucurat de prezenţa ambasadorului României la Berlin – Lazăr Comănescu, a ministrului secretar de stat din Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu, dar şi de vizita ministrului Agriculturii din Germania, Hans-Peter Friedrich.
Înaltul oaspete german a zăbovit îndelung la standul României, fiind întâmpinat cu tradiţionala horincă de Maramureş. El a apreciat gustul bucatelor româneşti şi al „şnapsului” nostru şi a fost impresionat mai ales de frumuseţea folclorului maramureşean, de costumele şi dansurile populare. Mulţi dintre oficialii germani s-au prins în horă alături de dansatorii maramureşeni. Presa germană a redat pe larg aspecte de la târg, la loc de cinste aflându-se fotografia ministrului german al Agriculturii, alături de comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş.
Spre deosebire de anul trecut, acum spaţiul expoziţional alocat României este mai generos şi mai bine organizat. Din cei 260 metri pătraţi destinaţi producătorilor români, peste 100 sunt ocupaţi de cei maramureşeni. Vizitatorii au degustat şi apreciat horinca de Chechiş, sucurile de mere, fructele uscate, preparatele din carne şi lapte. De mare succes s-au bucurat standul celor doi artişti – Daniel Leş şi Maria Zapca – unde au fost expuse ceramică, ţesături din lână, zgărdane, costume populare maramureşene sau păpuşi îmbrăcate în port popular etc.
La ediţia din acest an a acestei ample manifestări sunt prezente 69 de ţări care, prin produsele şi spectacolele prezentate promovează tradiţia, cultura şi, implicit, turismul. De altfel, manifestarea este o spectaculoasă interferenţă de culturi şi tradiţii din întreaga lume. Prin prestaţia şi prin produsele oferite, delegaţia maramureşeană a reuşit să atragă peste o mie de vizitatori încă din prima zi, în condiţiile în care biletul individual de intrare costă 13 euro.
Spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi de taragotistul Dumitru Dobrican a adunat sute de spectatori, mulţi dintre ei prinzându-se în horă cu dansatorii maramureşeni.
În cea de-a doua zi a manifestării, a sosit la Berlin şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, pentru a fi alături de producătorii tradiţionali prezenţi la târg.