Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România – Centrul zonal Maramureș, după două luni de la reluarea activității

În urmă cu exact două luni, pe 18 octombrie, și-a reluat oficial activitatea Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România (LDICAR) – Centrul zonal Maramureș, ocazie cu care trei reprezentanți ai organizației s-au întâlnit cu jurnaliștii, în cadrul unei inedite conferințe de presă. De fapt, a fost mai mult decât o simplă întâlnire/discuție oficială cu noi, cei din media, asta fiindcă au fost prezente și alte persoane interesate de activitatea acestui ONG. Astfel că, una peste alta, după o scurtă prezentare făcută de coordonatorul zonal Vasile Pintilie – cel care de facto conduce de mai mulți ani organizația zonală -, s-au dezbătut mai multe chestiuni legate direct ori indirect de subiect, discuții la care au participat cei trei organizatori, jurnaliștii și unii dintre invitați. Ceilalți doi reprezentanți ai organizației (vezi foto de deschidere) au fost avocații Sonia Toth și Liviu Pop Coman.

”ONG-ul nostru nu este creat să genereze profituri personale, suntem independenți față de guvern și de autoritățile locale și față de partidele politice sau organizațiile comerciale. (…) Suntem astăzi în situația când fenomenul abuzurilor de tot felul a luat o amploare de nemaiîntâlnit. Suntem aici reuniți pentru a încerca să stăvilim dezvoltarea acestui fenomen, prin implicarea mai multor oameni pregătiți corespunzător și aflați sub sigla Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România – Europa. Această asociație are ca scop apărarea drepturilor omului, păstrarea, conservarea și dezvoltarea valorilor umane, promovarea principiului adevărului și dreptății, a demnității fiecărui cetățean din România.” – aceste punctări fiind doar o foarte mică parte din prezentarea făcută de Vasile Pintilie.
Apropo de prezentarea completă și de discuțiile care au urmat, noi vă mai punem aici la dispoziție, pe lângă informațiile de rigoare și cele câteva fotografii, nota bene, inclusiv o înregistrare video de circa 30 de minute din care puteți afla cum au decurs discuțiile. Atât fotografiile cât și înregistrarea video au fost făcute de jurnalistul Mircea Mureșan. Iată înregistrarea video:

Acum, nițel în altă ordine de idei, cu siguranță ați sesizat când am scris că organizația zonală și-a reluat activitatea; da, într-adevăr, în Baia Mare a fost înființată încă din anul 2002 și a avut o oarecare activitate până în 2007. Însă, ce și cum a fost atunci e ”istorie”, vorba vine, important e că acum asociația și-a reluat activitatea, iar acest lucru pe coordonate mult, mult mai clare, mai concrete și, din câte se pare, cu eficiență mult mai mare. Cel puțin așa au dat de înțeles în 18 octombrie a.c. cei trei reprezentanți, plus faptul că Vasile Pintilie a precizat că în acel moment organizația avea deja în atenție mai multe cazuri complexe și grave, unele fiind deja în lucru. Dar încă nu era oportun să se prezinte public cazuri concrete, au explicat cei trei. Tocmai de aceea, vă putem noi spune acum că organizația are și o pagină facebook, unde administratorii paginii au început încet-încet să posteze unele chestiuni mai concrete și să răspundă celor care pun în discuție anumite aspecte de interes general.
De asemenea, să precizăm un lucru în privința siglei organizației zonale (vezi foto): apare acolo denumirea municipiului Lugoj din județul Timiș, iar asta din simplul motiv că acolo este sediul central al organizației.
”Multe cazuri care ne sunt semnalate, au nevoie chiar de o rezolvare globală, în sensul că este nevoie de o modificare atât la nivel legislativ, chiar constituțional, la nivelul acțiunilor instituțiilor statului, sau a altor organisme independente, care din păcate nu aplică corespunzător legea. Asistăm la un fenomen de aplicare a legii ”selectiv”, adică pentru unii se aplică, iar pentru alții nu se aplică, asta după criterii pe care cetățeanul nu le știe, sau încălcându-se efectiv anumite prevederi legale. Una dintre gravele situații cu care ne întâlnim se regăsește în ceea ce numim generic NEÎNCREDERE – în instituții (ale statului – n.n.) și terminând cu neîncrederea dintre semenii noștri.” – a subliniat Vasile Pintilie. ”Acționăm independent de instituțiile statului”, a mai spus el, dar cu precizarea că totuși se au în vedere anumite protocoale cu unele organisme de control. Avocatul Liviu Pop Coman a menționat, printre altele, că trebuie făcută o ”distincție clară între abuz și corupție”, pomenind apoi și de faptul că unii se opun, din păcate, introducerii așa-numitei răspunderi a magistratului. Cu alte cuvinte, organizația zonală în cauză se va ocupa la modul cel mai serios și competent de toate sesizările concrete pe care le va primi. (va urma)

Peter-Vasile CZOMPA / Foto & video: Mircea MUREȘAN

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole