Localităţile Ilba şi Cicârlău, afectate de o rupere de nori (VIDEO)

O rupere de nori s-a produs, în această după amiază, în zona Valea Merilor din localitatea Ilba. Precipitaţiile torenţiale au dus la formarea de teorenţi şi şuvoaie pe versanţii dealului. Acestea au contribuit la creşterea nivelurilor şi debitelor unor cursuri de apă necadastrate. Şuvoaiele de apă au transportat buşteni, pietre, dar şi aluviuni şi resturi vegetale, colmatând mai multe podeţe amplasate în apropierea drumului E57, la intrarea în localitatea Ilba.

 

Apele s-au revărsat pe partea carosabilă. Cetăţenii au anunţat prin telefonul de urgenţă 112 situaţia de urgenţă apărută. La faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie rutieră care au dirijat şi fluidizat traficul rutier. S-a circulat alternativ pe un singur sens. Ulterior nivelul apei şi debitul revărsat pe drum a crescut, transportând buşteni, pietre, aluviuni, dar şi bucăţi de beton de pe cursul văii.

În această situaţie pentru a nu se ajunge în situaţii nedorite, respectiv posibilitatea lovirii unui autovehicul aflat în trafic de materialele transportate de şuvoaiele de apă, s-a luat decizia opririi traficului rutier. Ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră au oprit traficul rutier în zona drumului european afectat, pe o distanţă de 500 metri ( la km170+800) timp de aproximativ 30 de minute. Despre situaţia de urgenţă a fost anunţat prefectul Anton Rohian, subprefectul Pamfil Bercean, prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Ioan Ioniţă Sârb, primarul comunei Cicârlău, directorul SGA Maramureş, directorul secţiei de drumuri naţionale Baia Mare, comandatului Poliţiei Tâuţii Măgherăuş..

Pompieri militari, dar şi personal din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat la faţa locului. Apa s-a revărsat peste drumul european şi a afectat curţile a 20 de gospodării. De asemenea, Valea Merilor s-a revărsat pe strada Handal şi a afectat peretele unei gospodării contruite din voioage, care s-a prăbuşit. Imobilul este distrus parţial. Cele două persoane aflate au fost evacuate, fără a suferi vătămări corporale.

În sprijinul cetăţenilor afectaţi de inudaţii au intervenit structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (4 ofiţeri, şase subofiţeri pompieri, un ofiţer şi doi agenţi de poliţie), primarul şi viceprimarul comunei Cicârlău, dar şi membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Angajaţii societăţii care asigură reabilitarea drumului european au acţionat cu utilaje şi mijloace tehnice pentru decolmatarea podeţelor de materialul lemnos, pietre şi aluviuni.

De asemenea, s-a procedat la îndepărtarea resturilor de materiale transportate de şuvoaiele de apă pe partea carosabilă.Lucările de eliminare a efectelor negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au fost coordonate de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Anton Rohian.Pompierii militari i-au ajutat pe cetăţenii din cele 20 de gospodării la evacuarea apei din curţi şi anexele gospodăreşti.

După decolmatarea podeţelor, traficul rutier a fost reluat, alternativ, pe un singur sens. La finalizarea lucrărilor şi punerea în siguranţă a drumului european s-a procedat la curăţarea părţii carosabile şi desfăşurarea traficului rutier pe ambele sensuri.

Apele revărsate au colmatat 15 fântâni din gospodăriile amplasate pe marginea drumului european. În localitatea Handalul Ilbei, revărsarea Văii Merilor a afectat două gospodării, transportând material lemnos, pietre şi aluviuni. Şi aici au fost colmatate aproximativ 30 de fântâni.

Şase gospodării afectate în comuna Cicârlău

În comuna Cicârlău ruperea de nori a contribuit la creşterea debitelui şi nivelului pârâului Valea Mare. Au fost transportaţi de torenţi şi şuvoaie buşteni, pietre şi aluviuni care au colmatat două podeţe. Apele s-au revărsat şi au afectat şase gospodării. Intensificările de vânt, de scurtă durată au doborât un copac pe drumul european 58, la intrarea în localitatea Cicârlău. Crengi rupte au ajuns pe partea carosabilă, perturbând traficul rutier.

S-a intervenit de către drumari pentru îndepărtarea materialului ajuns pe partea carosabilă. De asemenea, rafalele de vânt au răsturnat un panou publictar, amplasat în afara părţii carosabile, la ieşirea din municipiul Baia Mare. Nu au fost persoane rănite sau semnalate pagube materiale urmare a.

În localitatea Groşii Ţibleşului au fost semnalate căderi de grindină care au avut dimensiunea unui bob de porumb. Deocamdată nu au fost anunţate probleme sau pagube la culturi.

Din datele primite de la hidrologi, în comuna Cicărlâu a căzut, în interval de 30 minute, o cantitate de precipitaţii în valoare de 26,9 l/mp. Despre producerea situaţiei de urgenţă a fost anunţată conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole