O echipă de filmare din Coreea de Sud a solicitat, prin intermediul Ambasadei României la Seul, să realizeze filmări pentru un documentar de promovare turistică, în cadrul programului “Art in Space Romania”.
În fapt, compania K-Net din cadrul Olleh TV, unul dintre cele mai mari concerne media din Republica Coreea (care deține cea mai mare televiziune din Coreea de Sud), realizează, prin programul Art in Space, un documentar de promovare turistică care implică tehnici inovatoare de filmare 4K, combinând filmări din satelit, filmări cu drona și filmare clasică la sol.
În total, echipa de televiziune compusă din trei membri va petrece în România o lună și jumătate, timp în care filmează în destinații precum litoralul Mării Negre, Delta Dunării, Bucovina, Maramureș și multe alte zone turistice. Documentarul va cuprinde 13 episoade, fiecare a câte 30 de minute, iar acestea vor surprinde principalele puncte de atracție turistică din țara noastră. Documentarul este adresat pieței din Republica Coreea, China și USA, urmând a fi difuzat prin televiziune şi online.
“Ministerul Turismului va colabora cu realizatorii sud-coreeni pe toată durata filmărilor pentru ca toate locurile frumoase din țara noastră să fie surprinse în imagini. Campania de promovare este realizată cu sprijinul Ambasadei României în Republica Coreea”, au explicat oficialii Ministerului Turismului. În opinia generală, acest program reprezintă o oportunitate pentru promovarea României pe plan turistic, cu un potențial major de atragere a unui flux însemnat de turiști în țara noastră. Echipa de filmare din Republica Coreea a desfășurat activități specifice în județul Maramureș, în perioada 16-20 septembrie 2019. Filmul realizat în România de către Chosun TV din Coreea de Sud, nu va fi folosit în scop comercial, ci exclusiv în scopul promovării țării noastre. Oamenii de televiziune din Coreea au inclus pe listă atât obiectivele majore, cunoscute în toată lumea, cât și obiective mai mici, pe care doresc să le facă, astfel, cunoscute în lumea asiatică și americană.
Întrucât perioada de filmare în județul Maramureș a fost scurtă, de numai patru zile, localitățile alese pentru acest reportaj au fost municipiul Baia Mare cu obiectivele turistice: Piața Libertății, Piața Cetății, cu Turnul Sf. Ștefan, Muzeul Județean de Etnografie, Catedrala Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Bârsana, unde s-a vizitat Mănăstirea Bârsana, Borșa cu Cascada Cailor, Fântâna Stanchii, Munții Rodnei – Vf. Pietrosul Rodnei, Săpânța, unde accentul s-a pus pe Cimitirul Vesel și meșterii populari, biserica UNESCO din Budești, satul Breb şi meșteri populari de pe destinația EcoTurism, dar și Vișeu de Sus, unde s-a realizat o călătorie cu Mocănița.
Echipa din Coreea a rămas impresionată de dibăcia meșterilor populari
Filmările au decurs foarte bine, echipa a fost cucerită de Maramureș, fiecare membru găsind minimum un obiectiv unde dorește să revină pentru a-l descoperi mai bine decât în timpul scurt pe care l-au avut pentru realizarea filmărilor. Echipa a hotărât să prelungească șederea în Maramureş şi datorită vremii, dar mai ales deoarce au fost plăcut surprinşi de frumuseţea judeţului şi de ospitalitatea oamenilor cu care au venit în contact. Locurile vizitate şi căldura cu care au fost primiţi, dar şi profesionalismul meşterilor populari filmaţi, Maria Zapca şi Dumitru Pop-Tincu din Săpânţa i-au făcut să prelungească timpul alocat fiecărui obiectiv din programul încărcat. Meşterii populari şi oamenii locului au fost motiv bun să realizeze multe cadre din mai multe unghiuri, surprinzând oamenii şi peisajele superbe pline de soare.
Fiecare obiectiv a fost documentat şi s-au mai adăugat listei iniţiale puncte de belvedere şi cadre surprinse cu dibăcie de ochiul experimentat al echipei coreene. Locaţiile au fost atent salvate cu coordinate, pentru a putea fi realizate treceri spectaculoase de la filmări din satelit, la cele din dronă şi în final la sol. Alături de echipă s-au aflat, pe tot parcursul filmărilor, un reprezentant al Ministerului Turismului şi unul al Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, dar şi reprezentanţii obiectivelor şi instituţiilor vizitate, care s-au asigurat de buna funcţionare a prezentărilor şi accesibilitatea locaţiilor filmate.