În conformitate cu dispoziţiile primite de la ministerul de resort, prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus luarea de măsuri preventive, specifice perioadei de disconfort termic. Astfel, se impune asigurarea şi funcţionarea neîntreruptă a sistemelor de distribuire a apei potabile la populaţie.
Evitarea efortului fizic la miezul zilei, inclusiv întreruperea lucrului în aer liber (munci agricole). Hidratarea corespunzătoare a organismului. Persoanele vârstnice şi copiii trebuie să îşi ia măsuri adecvate pentru protejarea stării de sănătate.
O altă măsură prevede informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale sau comerciale despre disconfortul termic, în scopul luării de măsuri adecvate pentru participanţi şi populaţia prezentă. Se impune respectarea condiţiilor igienico-sanitare corespunzătoare în taberele şcolare sau în locaţiile unde sunt persoane aflate în vacanţă, pentru a evita apariţia unor situaţii de urgenţă care le pună viaţa în pericol.
În mod normal, corpul uman se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de confort termic influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată.
Corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură-umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecţiuni ale suprarenalei), precum şi persoanele obeze.
În perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sănătate pot prezenta tulburări de ritm cardiac, şoc caloric, crampe musculare, oboseală şi stare de rău general. Este important ca populaţia să consume lichide (apă şi sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului. Oferiţi lichide copiilor ş persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă aceştia nu le solicită.
Purtaţi pe perioada cu temperaturi ridicate îmbrăcăminte subţire, din ţesuturi naturale sau în culori deschise, respectiv pălării. Pentru a evita problemele de sănătate, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile în cazul caniculei, medicii maramureşeni recomandă măsuri speciale de protecţie, cum ar fi hidratarea şi o alimentaţie bazată pe produse naturale.De asemenea, se impune respectarea prevederilor OG nr. 99/2000.
Aceasta prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă să fie stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. Angajatorii trebuie să asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, asigurarea de apă (minerală sau plată adecvată), câte 2-4 litri pe persoană/schimb.