Pentru șefia CS Minaur, un concurs ridicol, plin de gafe! Prostie, incompetență, rea-voință sau sforărie de doi bani?

În luna martie 2024, s-a anunțat, așa, puțintel mai ”discret”, că Primăria Baia Mare organizează un concurs pentru ocuparea postului de director la Clubul Sportiv (CS) Minaur Baia Mare (clubul având în componență mai multe secții, și anume handbal feminin, handbal masculin, fotbal, automobilism sportiv). Întâi a fost etapa ”dosare”, adică înscrierea doritorilor și-apoi aprobarea/respingerea dosarelor depuse, firește că în funcție de anumite criterii stabilite de organizator, respectiv de o comisie de concurs; dar o foarte ciudată comisie-”fantomă” despre care, cel puțin până la proba scrisă din 4 aprilie, nici măcar candidații nu aflaseră mai nimic! Nici eu n-am reușit să aflu componența comisiei până după desfășurarea probei scrise, recunosc, și evident că deja aveam mari suspiciuni, ceva nu mirosea deloc a bine, ba chiar unul dintre concurenți îmi spusese atunci că era o totală lipsă de transparență din partea organizatorilor și că nu putea obține nicio informație lămuritoare nici măcar în privința probei scrise. Ei bine, și concurenții, și eu, și alții interesați aveam să aflăm, contrariați, cum stăteau de fapt lucrurile, în momentul în care comisia a anunțat rezultatele la proba scrisă. Ceva realmente uluitor, dar nu neapărat faptul că ambii candidați, Daniel Kotecz și Radu Miclăuș, obținuseră rezultate în urma cărora au fost respinși, iar concursul a fost cică ”suspendat”, ci șocul a fost când toată lumea a văzut ce și cum a răspuns comisia la contestațiile depuse de ambii candidați. Adică, în documentul aferent, practic organizatorii și-au recunoscut gafa / prostia / incompetența și respectiv modul nelegal în care a fost organizată cel puțin proba scrisă! Și-am zis cel puțin pentru că, revenind nițel la momentul depunerii dosarelor de candidați, pe lângă cei doi menționați deja, a mai fost depus un al treilea dosar, de către Alexandru Iuliu Csepreghi, însă acest dosar a fost respins din start.
În altă ordine de idei, dar legat de toată povestea asta cu un pseudo-concurs mai mult decât dubios, am atașat aici trei documente din care, dacă le veți studia cu atenție, veți înțelege ce hal de concurs a fost și motivele grave pentru care cei doi concurenți au făcut ulterior demersurile de contestare inclusiv în Justiție! Așadar, aveți aici răspunsul absolut uluitor pe care concurenții l-au primit după contestarea probei scrise, aveți documentul prin care Daniel Kotecz îi anunță pe organizatori cum și de ce contestă modul de organizare, aveți și răspunsul pe care Radu Miclăuș l-a primit după ce a sesizat Poliția și Parchetul!
De asemenea, mai trebuie să precizez ce-au făcut organizatorii, recte Primăria Baia Mare – în frunte cu Doru Dăncuș (PSD), doar viceprimar cu atribuții de primar până pe 9 iunie 2024, când a fost ales ca nou primar! –, după proba scrisă din 4 aprilie: întâi au suspendat concursul timp de ”15 zile lucrătoare” (sic!); apoi s-au răzgândit și au anulat totul, adică toată ”porcăria” pe care au generat-o; iar foarte recent, adică în luna iunie, au făcut ce-au făcut – probabil un nou ”concurs”?!? – și-așa a ajuns Nicolae Ioachim Făt în funcția de director al CS Minaur Baia Mare! Făt este un vechi sinecurist ”de treabă” din gașca Cherecheș-Dăncuș-Zetea & co… dar asta-i o altă poveste.

Hai să vedeți acum componența comisiei de concurs:
Cameliu Vasile Gligan (șef Direcția Patrimoniu?!), Virginia Butnar (ceva șefă pe la Resurse Umane?!), Răzvan Șuteu (la Audit?!), Ioana Băban (?), Cosmin Mesaroș (un fost jurnalist de-al ”casei”, fost consilier la Ministerul Sportului, trimis acolo de PSD, cum altfel); Roxana Lupșa – secretar Comisie. Ar trebui să vă povestesc acum ce legătură au membrii comisiei cu sportul, recte cu un concurs în care ei ar fi trebuit să-i la întrebări, la proba interviului, pe candidații care au condus ani de zile cluburi sportive de renume… însă nu mai are niciun rost, concluzia o puteți trage în special din răspunsul ridicol pe care comisia, dar nimeni nu știe cine anume din comisie, l-a dat în urma celor două contestații depuse. Cu alte cuvinte, în comisia menționată n-a fost nici măcar un singur specialist în management sportiv!

Iată ce mi-a spus Radu Miclăuș, în urmă cu câteva săptămâni, despre toată chestiunea în cauză:

”M-am înscris la concursul pentru postul de director având speranța că după ”dispariția” fostului primar băimărean actual pușcăriaș, lucrurile vor intra măcar cât de cât în normalitate. De asemenea, aș fi dorit să-mi închei activitatea acolo unde am început-o acum 47 de ani, la Minaur Baia Mare. Și bineînțeles că aș fi încercat să refac credibilitatea acestui club, având atât pregătirea teoretică necesară cât și experiența practică necesară.
Am trecut cu bine de așa-numita probă a dosarului de concurent și am studiat bibliografia recomandată de comisie, câte opt sau chiar nouă ori zece ore pe zi, timp de aproape două săptămâni, fiindu-mi de un real ajutor în special perioada petrecută la clubul Corona Brașov pe un post identic, pe care l-am obținut tot prin concurs.
Apoi a sosit și ziua probei scrise, din 4 aprilie 2024, și chiar eram încrezător că pot obține punctajul necesar (minim 70 puncte – n.a.) pentru promovare la proba interviului. La terminarea probei scrise eram la fel de încrezător în ceea ce scrisesem, spun asta cu obiectivitate.
În ziua următoare, au fost publicate rezultatele și spre surprinderea mea am văzut că punctajul obținut a fost foarte mic, mult prea mic, cu mult sub așteptări. Foarte ciudat a mai fost, de exemplu, faptul că încă înainte de publicarea rezultatelor aflasem că unele persoane din public știau deja rezultatul, chiar din ziua anterioară, adică la puțin timp după ce proba scrisă se încheiase, aspect ce ridica mari semne de întrebare asupra obiectivității, integrității și corectitudinii comisiei de concurs. De asemenea, am constatat că una dintre întrebări nici măcar nu făcea parte din tematica dată în bibliografie, incredibil, adică o faptă extrem de gravă comisă de către cei din comisie. Nu știu dacă asta s-a întâmplat din prostie, din incompetență ori din alt motiv, nu știu cine a putut comite o asemenea gafă incredibilă, dar cert e că s-a întâmplat!  
Firește că imediat am depus contestație, iar comisia pentru contestații a decis, în mod nelegal, în opinia mea, ca amândoi candidații să mai primim câte 20 de puncte pentru întrebarea dată din afara tematicii de concurs! Stimabilii au fost generoși, ei știind bine că aceste puncte în plus nu vor face nicio diferență, de fapt comisia de concurs doar având grijă să ne puncteze în așa mod încât să ne elimine din concurs pe amândoi!   
Spre surpriza mea, la vreo două sau trei zile după anunțarea rezultatului concursului, primaria anunța suspendarea concursului, respectiv a probei scrise, pe termen de 15 zile lucrătoare, dar fără să specifice motivul și fără ca cineva să semneze decizia în cauză!
Ulterior, în 18 aprilie, concursul a fost anulat, din nou printr-un comunicat nesemnat, și fără a se specifica motivul anulării. 
În altă ordine de idei, pe toată perioada concursului am tot solicitat informații concrete despre modul de desfășurare a probei scrise și a celei de interviu, însă mi-a fost refuzat orice răspuns, mereu aceeași tăcere de neînțeles. Menționez că erau întrebari simple și de bun-simț, de genul dacă vom avea test-grilă sau altfel de modalități de testare, deci nimic sensibil sau ieșit din comun.
De asemenea, după acest fiasco total al Primăriei Baia Mare, respectiv al acestei foarte ciudate comisii suspect de ”tăcute”, evident că am solicitat anumite informații specifice la care de altfel am dreptul prin lege. Am primit doar un răspuns parțial în data de 13 mai.    
Astfel, ca o concluzie, toate cele prezentate mai sus m-au convins că acest așa-zis concurs a fost doar o cacialma, deoarece probabil nu s-au prezentat la concurs persoanele ”agreate” poate de primarul interimar sau poate de alți politicieni ori alte personaje influente. Aș zice, cu ironie și dezgust, că va fi și greu să se prezinte cineva dintre cei ”vizați”, ținând cont că toți cei „zvoniți” ca fiind agreați își doresc postul de manager, post care nu presupune un concurs, ci o numire și nici nu are salariul plafonat ca cel al directorului, ci stabilit prin negociere, vreo 5000 euro net, cum se auzea prin târg.

Această afirmație este confirmată de faptul că la anunțul publicat în 18 aprilie de primărie, pentru un nou concurs, nu s-a înscris nimeni, iar zilele următoare primăria a publicat al 3-lea anunț.

Oricum nu m-ar mira ca în cazul alegerii unei anumite persoane ca primar (pe 9 iunie 2024 – n.a.), să vedem apoi un tandem specific (director/manager) la club și o anumită „academie” condusă de acest tandem, trecând cu surle și trâmbițe de la banul privat, la cel public. E doar o variantă posibilă, sper să mă înșel.  
Mai menționez că îmi rezerv dreptul de a acționa primăria în justiție, toate aceste matrapazlâcuri fiind mult prea grave și bătătoare la ochi.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut răbdarea să citiți aceste rânduri, tuturor celor care ați încercat și încercați să faceți ceva concret pentru aflarea adevărului, tuturor celor care încă mai credeți în redresarea sportului din Baia Mare!”

Iată ce a scris Daniel Kotecz pe pagina lui de facebook, imediat după ce-a aflat rezultatele la proba scrisă:  
”Concursul organizat ILEGAL pentru ocuparea funcției de director la CS Minaur Baia Mare s-a încheiat spectaculos, cu acordarea unor puncte „bonus” candidaților la proba scrisă (care o fi baza legală?).

Sugestie pentru cei care vor organiza următorul concurs (după ce va fi găsit și candidatul agreat): stabiliți numai subiecte care nu sunt în bibliografie / tematică și atunci puteți să acordați punctaj maxim!”

Peter-Vasile CZOMPA     

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole