Peste 80% din cele aproape 500 de cazane de ţuică pe care le deţin gospodarii maramureşeni au fost desigilate de inspectorii vamali. Acţiunea nu s-a putut finaliza din cauză că s-a epuizat cota de motorină a Vămii. „Suntem angrenaţi în activitatea de desigilare a tuturor cazanelor de fiert ţuică din gospodăriile populaţiei. Aproape am încheiat, dar lipsa motorinei a făcut să nu ducem la bun sfârşit acest lucru. Acum, vara, nu-i găsim acasă pe proprietari, pentru că sunt plecaţi la muncile câmpului, iar noi umblăm pe toate coclaurile, cheltuim motorină degeaba”, a spus Teodor Lupuţi, şeful Biroului Vamal de Interior (BVI) Maramureş.
Desigilarea instalaţiilor de fiert ţuică vine în contextul modificării legislaţiei. Astfel, din februarie, cei care produc băuturi alcolice din fructele obţinute în gospodăria proprie, trebuie să declare pe propria răspundere cantitatea de alcool obţinută, iar Fiscul nu le va mai sigila alambicurile.
Conform noilor reglementări (HG 77/2014), producătorii trebuie să depună la Biroul Vamal o notificare în care să informaeze despre cantitatea de fructe ce urmează să fie procesată, tipul materiei prime, perioada în care va funcţiona instalaţia, producţia de alcool estimată a se realiza cu instalaţia proprie.
La trei zile după ce au fiert ţuica sau rachiul, gospodarii trebuie să solicite calculul accizei. Inspectorii vamali sunt cei care stabilesc valoarea taxei şi trimit documentele la Finanţe, instituţie care emite decizia de impunere. După aceea, micii producători trebuie să achite impozitul datorat până în data de 25 a lunii următoare primirii înştiinţări de la Fisc.
Lupuţi consideră că noua modalitate de impozitare va aduce statului venituri mai mici, pentru că mulţi nu vor declara în mod real cantitatea produsă. El apreciază însă că metoda este eficientă, prin prisma faptului că s-au eliminat costurile de deplasare ale echipelor de inspectori ce trebuiau să meargă să sigileze şi să desigileze instalaţiile de fiert ţuică.
Gabriela MARE