Treizeci de copii din Județele Harghita și Covasna au trăit pe viu săptămâna trecută obiceiurile și tradițiile din Țara Chioarului-Maramureș, la Remecioara. Elevi ai mai multor școli din cele două județe, copiii români au avut parte de pelerinaje, concerte și un foc imens de tabără. Acest precedent a fost posibil cu ajutorul Asociației ”Casa Maramureșeană” și a Parohiei Ortodoxe din localitatea gazdă.
Unitatea neamului românesc și păstrarea identității naționale în vremea asupririi habsburgice. A fost una dintre cele mai importante lecții învățate în Maramureș de către elevii din Harghita și Covasna, la muzeul Vasile Lucaciu din Șișești.
Preot Mihai Mogoșescu: ”Sunt sate în care s-a încercat pierderea identității românești. Ajungem în anumite sate unde copiii învață doar în limba magiară. Limba română este doar materie de studiu și nu limbă de predare. În urma examenului de capacitate din acest an, au fost copii care vin la biserică și care au luat puțin peste nota 3 la limba română. Sunt sate unde copiii deși vin la biserică nu vorbesc decât limba maghiară, cunosc doar câteva cuvinte în limba română. Este o situație destul de dureroasă pentru noi ca preoți, care constatăm aceste lucruri.”
Pe lângă căldura cu care au fost primiți și tratați, oaspeții au creat și o legătură de suflet cu maramureșenii.
Preot Ioan Krauciuc: „Iată că am început această tabără creștină numită Din suflet pentru sufletul satului românesc, copiii noștri din tabără cum îi numim, prietenii noștri, sufletul nostru, au venit aici să cunoască zona Chioarului. Ne dorim să simtă cu adevărat că suntem români, să mărturisim acest lucru!”
Organizatorii și-au propus prin această tabără ca elevii din cele două județe să simtă cu adevărat cum se trăiește românește. În zonele din care provin sunt foarte puține sate unde se mai păstrează tradițiile românești.
„Ne-am gândit să le creem niște clipe frumoase în Maramureș, aducându-i ca să vadă locurile și tradițiile de aici. Am vrut să-i aducem la locul faptei, să vadă tradiția, să vadă că nu sunt diferențe între Maramureș, Covasna și Harghita. România este și acolo și aici. Aveau mare nevoie, în cele două județe încep să se piardă tradițiile, încep să-și piardă identitatea. Pentru noi este cel mai frumos moment, dorim ca de acum încolo să facem ca lucrurile să meargă mult mai bine.” A declarat Mircea Michnea, sponsorul principal al taberei.
Prima tabără de acest fel a avut loc cu ocazia Hramului Bisericii din Remecioara „Adormirea Maicii Domnului”. Organizatorii își propun astfel de tabere și în celelalte sărbători cum ar fi Crăciunul și Paștele.
Mircea MUREȘAN