EDITORIAL – Peter Vasile CZOMPA
Am promis, prin urmare iată şi partea a treia a demersului meu editorialistic pe acest subiect pe cât de incitant, tot pe atât de controversat. Mai ales controversat – din ce în ce mai controversat – şi mai ales în condiţiile în care “risc” în continuare să-mi urc în cap, nu ştiu, zic doar, poate un sfert, poate jumătate dintre locuitorii Băii Mari, poate chiar mai mult… 😉 poate, zic, însă asta e prea puţin important (cel puţin pentru mine, ca ziarist) atâta timp cât tot ceea ce spun/scriu este susţinut de argumente concrete, documentat, cu echidistanţă şi imparţialitate (da, îmi permit să afirm public şi fără rezerve acest lucru!), deci doar în interesul public general. Ba-mi permit să aduc aminte unora că “Nu trebuie confundat adevărul cu părerea majorităţii” (Jean Cocteau), niciodată, iar acest aspect pare că scapă tare multora. De regulă, celor care sunt animaţi numai de aşa-numitul spirit de turmă. Aşa că fix puţin îmi pasă de prejudecata unor băimăreni – foarte, foarte mulţi, din păcate – care merg strict pe gândirea obtuză şi gregară de tip “primarul e tânăr, drăguţ, deştept, vorbeşte minunat, are multe idei excelente, ce dacă mai şi greşeşte, ce dacă face promisiuni peste promisiuni, ce dacă îi place să fie lăudat mereu de cât mai mulţi jurnalişti, ce dacă face tot ce vrea cu mai toţi consilierii municipali, ce dacă mai demult zicea că-i independent politic, dar s-a dovedit că nici vorbă de aşa ceva, ba dimpotrivă, şi ce dacă…”, deci îi compătimesc pe cei care gândesc astfel, la fel cum exact deloc nu-mi pasă nici de unii colegi de breaslă care-l pupă-n fund zilnic şi vârtos pe primar; sau, la cealaltă extremă, sunt alţii care-l critică vehement, una-ntruna, nu doar când e ceva de criticat, ci fiindcă aşa au dispoziţii de la cei care-i plătesc să-l lovească! Aşadar, acesta este contextul în care îmi permit să-mi duc demersul mai departe, eu nefăcând parte nici dintre criticii “din obligaţie şi din interese personale”, nici dintre pupincuriştii “de serviciu”, nici dintre cei care-şi schimbă opiniile (sic!) după cum bate vântul, în funcţie de… de tare multe şi mizerabile tratative/înţelegeri de culise! Astea fiind spuse, să continuăm.
“(…) Şi mai recunosc public, iată, că primarul Cătălin Cherecheş este destul de diplomat şi un bun comunicator… sau cel puţin a fost până nu demult, de aceea le-a şi mers la suflet atâtor zeci de mii de băimăreni. Aşa văd eu lucrurile (şi-ncerc să le văd în primul rând din perspectiva majorităţii băimărenilor), dar atunci de ce-am spus c-a fost până nu demult? Simplu, fiindcă încet-încet se cam termină cu rezerva de încredere publică necondiţionată (…)” – da, aşa scriam, printre altele, în editorialul publicat pe 18 iunie a.c. cu titlul “Primarul de Baia Mare – între realism, pragmatism şi cultul personalităţii, înainte şi după 18 iunie 2013”. Asta spuneam în urmă cu exact trei luni şi fireşte că-mi menţin părerea, sigur că da, cu atât mai mult cu cât din 18 iunie până astăzi tare-tare multe s-au mai întâmplat. Multe şi chiar deloc mărunte, chit că spunând acest lucru mă gândesc în primul rând la aspecte mai puţin sau poate unele deloc cunoscute opiniei publice. La subiectul în discuţie mă refer, evident, primarul Cherecheş – Primăria Baia Mare, am precizat ca să nu fie vreo neînţelegere. Aşadar, cum ziceam, au mai trecut trei luni, în total 15 luni bătute pe muchie de când cu zarva DNA-ului din 18 iunie 2013. Nu mai reiau chestiunile pe care le-am atins în primele două editoriale, însă, tocmai în contextul în care trecerea timpului sporeşte confuzia în rândul opiniei publice şi apar tot mai multe semne de întrebare şi speculaţii, voi mai puncta câteva lucruri. Apropo de speculaţii, una este specifică acelora care-l venerează pe primar, şi anume în sensul că DNA nu mişcă nimic fiindcă procurorii cică nu au absolut nimic concret, nu au probe directe, clare şi solide, că altfel demult l-ar fi trimis în judecată pe edil… şi nu numai pe el. Cei care gândesc în acest mod simplist şi rudimentar fie sunt de-o naivitate crasă, fie n-au habar cum lucrează DNA-ul, fie nici până astăzi nu au înţeles cât de grave sunt cele trei presupuse infracţiuni de corupţie… şi, în plus, încă n-au înţeles cât de important este acest an 2014 prin prisma alegerilor prezidenţiale! Şi ca să nu mă întrebe nimeni ce-are “sula cu prefectura”, recte ce-are situaţia primarului cu alegerile din noiembrie a.c., iată, voi explica imediat cum văd eu lucrurile în acest moment. Subliniez, în acest moment – septembrie 2014 şi, nota bene, mai subliniez că este doar o părere personală, o ipoteză mai mult ori mai puţin speculativă, dacă vreţi, tocmai din cauza îndelungatei şi foarte ciudatei tăceri a procurorilor DNA.
Nu ştiu cât de bine cunoaşteţi, unii sau alţii, cam cum se lucrează la DNA, însă puteţi fi siguri măcar de un lucru: 15 luni e nu mult, ci foarte mult timp, mult prea mult timp! V-aş spune că, în urmă cu două, trei luni, deja îmi încolţise un gând pe următoarea chestiune: pe de-o parte, primarul Cherecheş (se) joacă de aproape trei ani, în culise, la cel puţin două capete politice, timp în care în ochii opiniei publice a tot dat-o cu “independenţa”; pe de altă parte, ceva m-a făcut dintr-o dată să mă gândesc şi la o posibilă viitoare coincidenţă: da’ dacă procurorii DNA mai au puţintel de lucru la dosar(e) şi vor da o soluţie taman înainte de alegerile prezidenţiale sau imediat după? E doar o presupunere, o ipoteză de lucru, un simplu posibil scenariu jurnalistic, dacă vreţi, o speculaţie (care-mi este permisă, am mai spus asta, tocmai din cauza mult prea îndelungatei tăceri a DNA-ului)… dar nu-i aşa că ar fi chiar o formidabilă “coincidenţă”? Tocmai din considerentele expuse, ia să vedem un pic de unde până unde o asemenea posibilitate.
Vă mai aduceţi aminte că, undeva prin 2011 sau 2012, despre Cherecheş s-a spus că ar fi semnat o adeziune la PDL? Şi n-a spus oricine, ci senatorul Gheorghe Bârlea (PDL), şi nu oriunde, ci într-o emisiune TV. Apoi, vă mai amintiţi de vizitele Elenei Udrea în Baia Mare şi, respectiv, de foarte bunele relaţii dintre ex-ministreasă şi primar? Evident, eu mă refer strict la aspectele politice, la cele de administraţie publică, nicidecum la alte tâmpenii (pe plan personal) speculate de unii jurnalişti de tabloid. Apoi, ştiţi foarte bine de marea şi foarte vechea prietenie, încă de pe vremea copilăriei, dintre primarul Cherecheş şi actualul senator Ciprian Rogojan, fost în PDL, acum în PMP şi lider al PMP Maramureş! Ştiţi, băimăreanul politician-muzician care s-a “tras” în poze cu Băsescu şi Udrea, pe un iaht, apoi şi pe malul mării, pozele fiind postate pe facebook. Nicio problemă, treaba lor. Un alt moment memorabil petrecut mai recent, pe când Cherecheş era deja de luni bune membru UNPR, a fost când Elena Băsescu i-a mulţumit public primarului pentru ajutorul acordat în strângerea de semnături în vederea participării fiicei Preşedintelui la alegerile europarlamentare. A fost un fel de “surpriza etapei”, şi n-a fost demult. Dar a fost un episod care într-adevăr a lăsat cu gura căscată tare multă lume.
Bun, acum să trecem la cealaltă tabără, alianţa PSD-UNPR-PC-UDMR plus mai nou şi PPDD. În acest caz e mult mai simplu şi mai clar. Înainte de europarlamentare, primarul Cherecheş i-a sfătuit pe băimăreni să voteze alianţa menţionată, mă rog, recte cu PSD-UNPR-PC, sugerând acest lucru poate doar cu juma’ sau trei sferturi de gură – în ideea că “independenţa politică” a primarului faţă de Bucureşti va mai prinde la electoratul local. Ei da, însă uite că veni şi septembrie şi al nostru “independent” primar tocmai ce-a fost numit, nota bene, numit coordonator judeţean al campaniei electorale pentru alianţa PSD-UNPR-PC! Coordonator pe tot judeţul Maramureş pentru campania electorală a lui Victor Ponta! Păi nu e tare de tot? Ba e, asta da numire-şoc, mai ales fiind vorba “doar” de un primar care nici măcar nu e membru PSD! Cu alte cuvinte, PSD-ul a pus picioru-n pragul “independenţei” lui Cherecheş, transmiţându-i cam aşa: eşti bun, eşti celebru, eşti tare, eşti pe val, eşti cu dosar la DNA, ce mai, maramureşenii au încredere în tine, başca la început ai fost pesedist de-al nostru, aşa că gata cu joaca politică, gata cu aburelile, gata cu sforăriile la mai multe capete, de-acum joci cu noi, numai cu noi, cum cântăm noi, numai pentru Ponta!
Iar primarul Cherecheş, practic pus cu spatele la zid, a ales – fără să mai crâcnească în front (sic!), s-a decis şi-a transmis public “Am înţeles, să trăiţi!”. A ales fiindcă acum trebuia să aleagă, a venit şi acest moment decisiv, aşa se întâmplă când ani la rând încerci să-i duci pe toţi cu preşu’, să joci la mai multe capete, una să spui şi alta să faci ş.a.m.d. Acum multe mai urmează să afle tânărul primar, inclusiv care e preţul celebrităţii… pe linia, da, pe linia trasată! Dar în acelaşi timp probabil că până la finele acestui an foarte multe vor mai afla, din păcate sau din fericire, şi acei maramureşeni prea puţin informaţi şi/sau dezinformaţi şi/sau naivi de-a dreptul. Fiindcă echipa de propagandă media funcţionează din plin, lucrează din greu şi permanent la imaginea edilului.
Cherecheş: „(…) Avem un candidat care a urcat pas cu pas în ierarhia politică şi nu un candidat care să fie scos din eprubetă şi pus în fruntea unui partid. Avem un om în care investim încrederea noastră şi pe care-l arătăm românilor. E un om care nu e singur, un om care are alături de el oameni profesionişti, oameni care şi-au arătat capacitatea de a gestiona lucruri importante în România. Dar cel mai important lucru pentru un viitor preşedinte este să aibă alături de el poporul român. Nu pe PSD, nici pe PC, nici pe UNPR, ci pe toţi. Pe toţi pentru că platforma proiectului acesta este România (sic! – ei, hai, nu zău! – n.m.). Dacă se va înţelege acest lucru, de aici, din Baia Mare, Maramureş, dar şi din Bucureşti, atunci nu îi vom mai minţi pe români (oooh, afirmaţia asta parcă e scoasă direct “din puţul gândirii”, adică recunoaşteţi că până acum i-aţi minţit?! – n.m.). Într-adevăr proiectul acesta va fi unul corect, sănătos şi care va pune România pe drumul corect şi orientat spre lumină. (…)”. “(…) Avem casele şi familiile noastre pe care vrem să le dezvoltăm şi avem un om în care avem încredere. Victor Ponta. În spatele căruia ne aşezăm şi-i dăm tot creditul (!?! – n.m.) pentru a duce acest proiect până la capăt. Vreau să muncim împreună pentru acest proiect, vreau să arătăm întregii Românii că de aici, din Maramureş, poate să se facă şi o altfel de campanie (cum adică, altfel decât a ordonat PSD-ul? – n.m.). Şi cred că lucrul acesta se poate face cu ascultare şi respect faţă de oameni.”, a declarat Cătălin Cherecheş. Declaraţii pentru trustul aservit domniei sale, evident, adică e-Maramureş! Cu astfel de declaraţii sforăitor-bombastice, nu mă mai miră defel ceea ce se întâmplă, nu mă miră noua şi marea prietenie dintre Cherecheş şi Gabriel Zetea, preşedinte al PSD Maramureş şi vicepreşedinte al CJ Maramureş, nu mă mai surprinde deloc faptul că primarul de Baia Mare a devenit “omul no.1” al lui Ponta pentru campania din Maramureş.
Desigur, toată povestea asta privind alegerile nu are nicio legătură nici cu cercetările DNA-ului (nu-i aşa?), nici cu activitatea administrativă a primarului, nici cu marea iubire pentru sport (însă nu aşa, oricum şi oriunde, ci doar acolo de unde iese şi ceva capital de imagine), nici cu “divorţul” de conducerea Direcţiei de Sport Maramureş, nici cu circul legat de vechiul/noul arhitect-şef al municipiului, nici cu multe, multe altele despre care o să mai vorbim în alte articole.
Peter-Vasile CZOMPA
Bravo, d-le Czompa, ma bucur ca mai sunt ziaristi cu coloana vertebrala si scriu adevarul. Sper din tot sufletul sa ramane-ti asa , contraexemle avem,Rosianu, etc, mai ales ca ne cunoastem, ba chiar si pe tatal dumneavoastra. Lupta-ti, dar o sa va fie greu ! O sa vedeti cum haita de haimadaci de la emm o sa va atace.
Sa triumfe adevarul !
Tema fiind politică , eram curios să aflu în cîte partide a fost Primarul .Adică cronologia ……..
Primarul C.Cherecheş are mult mai multe realizări decăt fostul primar A. Cristian ( raportat la perioada de timp ). Diferenţa dintre dînşii va creşte exponenţial. Dacă se va confirma , am putea deduce că „ metoda utilizată este criticabilă „ dar final „ măsurăm rezultatele „.Tehnologia ascensiunii politice este mai puţin cunoscută de cetăţeni pe cînd realizările simple şi vizibile ( curăţenia exemplară , spaţiile de joacă pentru copii .reţeaua rutieră , finalizarea cartierului 60 ,piaţa de alimente, etc. ) nu se uită. Suplimentar menţionez că pe cetăţean îl interesează mai puţin metoda succesului politic utilizată decît realizările VIZIBILE şi UTILE. Este greu să urci sus dar mai greu este să te menţii . . . acesta-i pericolul viitor al tînărului primar actual.