Probleme pe drumurile din Maramureş din cauza ninsorii abundente

Trafic îngreunat pe drumurile din Maramureş, din cauza ninsorii abundente. Şi de această dată, drumarii maramureşeni au fost luaţi prin surprindere.

Traficul greu a fost restricţionat pe DN18, în Pasul Gutâi

Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie s-au transformat, la primele ore ale dimineţii, în ninsoare. Zăpada proaspăt căzută a măsurat în afara părţii carosabile între 3-10 cm, respectiv între 0-2 cm pe majoritatea drumurilor publice din judeţ. Răcirea vremii a condus pe DN18, în Pasul Gutâi, la temperaturi negative (-5 grade Celsius), care au favorizat formarea unui strat de gheaţă pe mai multe tronsoane ale pasului montan. Stratul de gheaţă existent pe partea carosabilă era acoperit de un strat de zăpadă bătătorită,situaţie care a dus la scăderea aderenţei vehiculelor aflate în trafic. Administratorul drumului naţional a solicitat, pentru a evita blocarea traficului rutier, restricţionarea accesului în Pasul Gutâi a autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 3,5 tone, în scopul de a curăţa cu eficienţă partea carosabilă.

Prefectul şi subprefectul de Maramureş au fost anunţaţi despre solicitare, la fel şi conducerea Inspectoratului Jueţean de Poliţie Maramureş. La ora 7.45 a fost luată decizia restricţionării. Un echipaj de poliţie rutieră nu a mai permis accesul autovehiculelor cu o greutate mai marea de 3,5 tone la urcarea dinspre oraşul Baia Sprie, iar un altul la ieşirea din localitatea Mara. De asemenea, agenţii de poliţie rutieră au verificat dacă autoturismele care traversau pasul montan sunt echipate corespunzător pentru trafic rutier în condiţii de iarnă şi carosabil acoperit cu zăpadă (anvelope de iarnă, dispozitive antiderapante omologate).

Pe întreg tronsonul pasului montan desfăşurarea circulaţiei rutiere a fost monitorizată de prefectul Sorin Rednic, lt.col Ioan Mureşan, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare, Mircea Pop şi un echipaj de poliţie rutieră care au patrulat permanent pe sectoarele de drum de pe ambii versanţi. Intervenţia utilajelor de deszăpezire a fost dificilă, datorită precipitaţiilor abundente sub formă de ninsoare, dar şi rafalelor de vânt care viscolea ninsoarea. La ora 16.00 a fost reluat traficul greu pentru autovehiculele încărcate cu marfă, iar de la ora 17.40 pentru toate vehiculele.

Peridoc derapat în şanţ

Conducătorul unui vehicul aflat în trafic, pe partea de coborâre spre oraşul Baia Sprie, nu şi-a adaptat viteza corespunzătoare pentru trafic în condţiiile unui carosabil acoperit de zăpadă şi a derapat în şanţul de pe partea dreaptă pe sensul de mers. Agenţii de poliţie rutieră au dirijiat circulaţia rutieră în zonă şi au favorizat intervenţie pentru repunerea vehiculului pe carosabil. Şoferul unui autoturism înmatriculat în străinătate a fost amendat şi i s-a ridicat talonul de înmatriculare pentru echiparea necorespunzătoare cu anvelope de iarnă.

Subprefectul Pamfil Bercean şi lt col.Ioan Ioniţă Sârb împreună cu echipaje de poliţie rutieră şi drumari au intervenit pentru buna desfăşurare a traficului rutier pe DN18B, Baia Mare- Târgu Lăpuş, pe Dealul Groşilor şi Dealul Cărbunarilor. În zonă conducătorii a două autovehicule nu şi-au adaptat viteza de deplasare în trafic rutier desfăşurat în condiţii de iarnă şi au derapat în afara părţii carosabile. Până la scoaterea acestora şi repunerea vehiculelor pe partea carosabilă, traficul rutier a fost oprit de agenţii de poliţie rutieră.

Aceştia au fost informaţi despre un caz medical (copil bolnav transportat la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”) şi au facilitat deplasarea ambulanţei pe traseu. De asemenea, au monitorizat desfăşurarea circulaţiei rutiere pe DJ184 şi DJ109F, Baia Mare-Cavnic-Ocna Şugatag. Agenţii de poliţie rutieră s-au aflat în trafic şi au asigurat desfăşurarea traficului rutier, în condiţii de iarnă, în pasurile montane, respectiv Dealul Mesteacăn, Dealul Huta-Certeze, Dealul Pietriş şi Dealul Ştefăniţei.

Copaci prăbuşiţi sub greutatea zăpezii

Precipitaţiile sub formă de ninsoare s-au depus pe arbori, iar zăpada apoasă a favorizat prăbuşirea mai multor copaci pe străzile Moldovei, Berzei, Florilor şi Ioan Slavici din Baia Mare. Unii dintre copaci au căzut pe autorismele parcate în apropiere, respectiv ţeavă de gaz (care nu a fost ruptă sau afectată alimentarea populaţiei). Nu au fost persoane rănite sau semnalate pagube. Pompierii militari şi membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au intervenit cu drujbe şi au tăiat copacii, respectiv cu utilaje pentru degajarea acestora şi îndepărtarea materialului lemnos rezultat. Alţi arbori (brazi) s-au prăbuşit, sub greutatea zăpezii, pe DN18, în Pasul Prislop, pe DN18B, pe Dealul Pietriş, pe Dealul Huta Certeze şi Dealul Ştefăniţei. Traficul rutier s-a desfăşurat pe un singur sens. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor celor două drumuri naţionale au acţionat cu drujbe şi au degajat partea carosabilă de materialul lemnos.

Cota de atenţie depăşită pe râurile Iza şi Mara

Precipitaţiile abundente sub formă de ploaie au crescut debitele şi nivelurile afluenţilor râului Iza. Torenţii de pe versanţi şi râurile necadastrate au contribuit la depăşirea cu 4 cm a cotei de atenţie pe râul Mara şi depăşirea cu 10 cm a cotei de atenţie pe râul Iza, la staţia hidrometrică de la Vadu Izei. Nu au fost semnalate inundaţii. La această oră situaţia pe cele două râuri este normală, iar nivelul celor două râuri este sub valori care să atingă pragul de atenţie.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole