Motto: “Eu cu cine votez?” – aproape oricine aude întrebarea asta, se gândeşte la Caragiale; dar oare câte milioane de români şi-au pus şi-şi pun în aceste zile exact aceeaşi întrebare?
Voi încheia aici seria acestor articole, dar pe cuvântul meu că în acest moment habar n-am ce voi scrie acum… Fiindcă-mi trec prin minte o grămadă de lucruri – ce colegii mi-au scăpat, care candidaţi, la ce întrebări n-am răspuns (scuzele fie-mi acceptate, vă rog!); sau ce concluzii aş putea trage, pe câţi i-am bucurat cu rândurile mele, pe câţi i-am enervat etc. … în fine, despre multe dintre astea voi scrie curând.
Cum ziceam, ia să vedem ce-aş mai putea puncta din multitudinea lucrurilor care mi se-nvârt în creier, într-un talmeş-balmeş care mă sperie un pic – ha, ha! Mă sperie şi în acelaşi timp mă face să râd (cred, totuşi, că e un râs nervos), ia ghiciţi de ce. De exemplu, fiindcă mesajul pe care l-am primit de cele mai multe ori, pe absolut toate căile de comunicare posibile, a fost “şi eu, eu cu cine votez?” Păi eu de unde să ştiu, stimate alegător X, ce candidaţi ai tu în colegiul tău? Şi chiar dacă aş şti, presupun că aţi sesizat toţi că n-am dat sfaturi, n-am făcut sugestii, n-am spus nici măcar o singură dată “uite, omul ăsta merită să fie votat”, niciodată, nicăieri! Şi poate că unii dintre candidaţii din Maramureş totuşi merită să fie votaţi, merită o şansă; n-am spus şi ar fi fost uşor ridicol să spun că niciunul nu e bun de nimic, că absolut niciunul nu merită să ajungă în parlament. Mi-am început unul dintre articole cu această cugetare: “Între caractere şi inteligenţe n-ar trebui să existe alegere. Inteligenţe se găsesc foarte adesea, caracterul foarte rar” (Mihai Eminescu). Cred că asta e ideea de bază, cel mai important lucru, aspectul esenţial în funcţie de care se poate face o alegere atunci când ai de ales dintre mai mulţi oameni! Fiindcă despre OAMENI e vorba în primul rând, adică de CARACTER(E). Sigur, mai există atâtea alte criterii de evaluare, o paletă foarte largă, însă totul porneşte şi se încheie cu ceea ce se numeşte caracter! Şi-apoi vin celelalte – pregătire profesională, cultură generală, experienţă politică, notorietate, familie ş.a.m.d. În aceeaşi ordine de idei, aş putea afirma că toţi cei 53 de candidaţi din Maramureş sunt nişte oameni deştepţi şi inteligenţi (şi aici ar exista deja nişte diferenţe, dar nu despic acum firul în patru), însă câţi dintre ei sunt şi ceea ce se numeşte om de caracter? Câţi oare? Evident, asta era de datoria fiecărui alegător să afle ce fel de caractere sunt cei 10-11 candidaţi (senat plus camera deputaţilor) din colegiul său şi-abia pe urmă din ce partid face parte fiecare, din ce alianţă… a, da, înainte chiar de apartenenţa politică poate că ar fi fost de văzut traseul politic al fiecăruia, nu credeţi? Ei, bine, dar cu modul în care pun eu problema oare câţi alegători sunt de acord? Nu contează, contează doar pe cine va vota fiecare. De fapt, cel mai mult contează SĂ MERGI LA VOT!
Cei mai mulţi spun răspicat “eu votez omul” şi totuşi, paradoxal, marea majoritate votează partide/alianţe politice (sau electorale)! Păi şi-atunci vă mai miraţi că se întâmplă tot ceea ce se întâmplă de 22 de ani? Vă mai miraţi că există atât de mulţi traseişti politici, unii care-au trecut prin trei, patru partide? Ia vedeţi câţi dintre foştii parlamentari ai fostei puteri portocalii au trecut în ultimul an la USL?! – aici mă refeream la nivel naţional. Sunt situaţii şi în Maramureş, a se vedea cazul Doru Leşe Braşoan (acum candidat USL-PNL în colegiul 4, Camera Deputaţilor, zona Lăpuş); da, e de apreciat că a stat 11 ani în PD(L), a fost foarte bine-mersi la putere în ultimii patru ani şi şi-a dat seama doar cu câteva luni înainte de alegeri că locul lui nu mai e în PDL? Că PDL-ul nu-l mai reprezintă, aşa, deodată? Sau, după cum afirma sarcastic chiar el, a părăsit PDL din cauza “dictaturii” lui Mircea Man, recte foarte deranjat fiind de “excesul de democraţie” din PDL? Într-adevăr, şi în colegiul menţionat va fi extrem de interesantă lupta dintre Leşe şi Mircea Man, una dintre cele mai aprige confruntări din Maramureş, mai ales că ambii sunt de-ai locului! Oricare dintre ei pierde, va pierde la fel de multe, amândoi au tare multe de pierdut (deşi ambii susţin contrariul). Dar, în plus, dacă “liberalul” Leşe nu va ajunge în parlament, liderii USL Maramureş vor avea, vaaai, tare multe consecinţe de suportat, e clar de ce, nu mai are rost să spun de ce!
Ohooo, da’ fix la fel stau lucrurile şi-n cazul candidatului “liberal” Mircea Dolha (Camera Deputaţilor, colegiul 1 Baia Mare Vest), intrat şi el în PNL tot pe ultima sută de metri, tot cu derogare de la statutul PNL – privind vechimea în partid pentru a putea candida (la fel şi Doru Leşe, în total 26 de asemenea derogări în PNL la nivel naţional, printre beneficiari fiind şi Gigi Becali!). Dolha a fost înainte în UNPR, fosta putere l-a uns director în cadrul Fiscului central (!), apoi brusc şi-a descoperit valenţele liberale? Ei na! Cine, tocmai fostul lider al PSD Baia Mare? Deci, cum ziceam, USL cam stă bine pe jar şi-n acest caz! Cu atât mai mult cu cât aici chestiunea a devenit incendiară şi din cauza poveştii în care sunt implicaţi primarul Cherecheş, candidatul Liviu Bala (PPDD) şi candidatul Ciprian Rogojan (ARD-PDL). Prin urmare, şi-n acest colegiu băimărean va fi o confruntare de zile mari, Dolha-Bala, şi spun asta nu fiindcă Bala reprezintă PPDD (e de-acuma clar că fostul jurnalist n-are nicio legătură cu partidul lui DDD, a fost doar o manevră de culise), ci fiindcă Bala e susţinut, culmea, tocmai de primarul liberal Cherecheş! Aici, iată, apare o întrebare la care nici vorbă să mă hazardez şi să-ncerc un răspuns: pe cine dintre Dolha şi Bala îl vor vota băimărenii susţinători ai USL şi/sau cei care la alegerile locale l-au votat pe Cătălin Cherecheş ca primar? Pe de altă parte, oare cum vor vota susţinătorii PPDD din acest colegiu, în contextul în care candidatul Bala doar că n-a declarat pe şleau că n-are nicio legătură cu PPDD? Păi nu e tare chestia? Şi dacă mai punem la socoteală şi candidatura lui Vlad Oneţ (ARD-PDL), tot aici în colegiul menţionat, asta da “îmbârligătură” faină!
Mergând mai departe, în colegiul 7, Camera Deputaţilor, zona Mara-Cosău, sunt şi eu curios dacă deputatul Vasile Berci (USL-PNL), după mai multe mandate, după ce-a fost şi prefect mai demult, după ce-a fost şi filmat în Parlament votând la două mâini, va mai benefia de situaţia generală bună a USL-ului, în confruntarea cu Alexandru Deac (ARD-PDL), Ioan Buda (PPDD), Alexa Grijac (PER-PV). Sau, în colegiul 2 Baia Mare Est, pentru Camera Deputaţilor, mă întreb dacă Florin Tătaru (USL-PSD), cu sau fără “armamentul din dotare”, va avea vreo problemă în privinţa contracandidaţilor Ovidiu Ioan Talpoş (ARD-PNŢCD), Simion Bizău (PER-PV), Bondi Gyongyike (UDMR) şi Dorel Mureşan (PPDD). Nu de alta, dar USL-ul e clar “acasă” în acest colegiu, am mai vorbit despre asta. Apropo, am tot fost întrebat ce ştiu despre “străinul” Talpoş; “O gândire nouă pentru un viitor mai bun” zice el, şi-ar fi candidat pentru partidul Noua Republică, nu s-a putut (habar n-am de ce, n-o fi avut loc) şi-a ajuns în PNŢCD, lângă Doru Dăncuş. Dacă asta înseamnă PNŢCD Maramureş… nu mai am nimic de comentat. Of, era să uit de colegiul 5, Camera Deputaţilor, zona Borşa-Vişeu. Cum şi de ce-o fi ajuns candidat Gheorghe Şimon (USL-PSD), ba şi taman acolo, numai liderii USL ştiu; de fapt, nu contează că acolo, ci nu ştiu din ce pricini candidează. Adică, zău aşa, de unde până unde? Mă opresc totuşi aici… şi cu asta basta, pac-pac, vorba unui oier celebru. Ba am să închei în aceeaşi notă, cu următoarea zicere celebră: “Natura oamenilor este identică, ceea ce îi deosebeşte sunt obiceiurile” (CONFUCIUS). De exemplu, obiceiul de a merge sau nu la vot…
Peter CZOMPA