Salariaţii îşi reclamă patronii la ITM pentru abuzurile comise

 

Sute de maramureşeni ajung să reclame anual patronii pentru abuzurile pe care aceştia din urmă le comit faţă de angajaţii lor. Multe dintre sesizări se dovedesc a fi nefondate, dar din păcate, o mare parte dintre ele sunt adevărate şi scot la iveală faptul că exploatarea muncii se practică în continuare, iar drepturile omului sunt încălcate grosolan.
Ce au reclamat cetăţenii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş? Cele mai multe sesizări se referă la neplata salariului, a orelor suplimentare sau a altor drepturi similare, dar sunt şi cazuri în care lucrătorii îi pârăsc pe angajatorii care refuză să le întocmească forme legale de muncă. Din păcate, puţini cetăţeni se îndreaptă împotriva angajatorilor pentru a sesiza încălcarea drepturilor lor, deşi au această posibilitate. Dacă sunt angajaţi, sesizarea trebuie depusă la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar dacă sesizarea a fost făcută odată cu părăsirea locului de muncă această instituţie nu-i mai poate ajuta, singura cale fiind cea a justiţiei. Din păcate, multe persoane reclamă încălcarea drepturilor lor decât după ce părăsesc unitatea în cauză, a spus Mircea Onea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş. Aceasta, deoarece se tem de pierderea locului de muncă.
Mai sunt însă şi cazuri în care salariaţii nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu cum să se războiască cu angajatorii hrăpăreţi. Aşa că patronii de acest gen ajung să ţepuiască alte şi alte persoane tocmai pentru că nu sunt puşi la zid.
Reprezentantul ITM Maramureş a precizat că de la începutul anului şi până acum au fost înregistrate 153 de reclamaţii. Ponderea o deţin sesizările legate de neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, neacordarea repausului săptămânal, neplata concediului de odihnă sau a concediului medical. Au mai fost înregistrate cazuri de modificare a normei de muncă fără acordul salariatului. Printre reclamaţii figurează şi multe sesizări legate de munca fără forme legale.
Onea a mai subliniat că faţă de anul trecut, numărul reclamaţiilor primite la ITM Maramureş s-a redus: „Faţă de anul trecut, sunt mai puţine reclamaţii scrise, raportat la aceeaşi perioadă, în 2013 fiind înregistrate 172 de sesizări”.

Gabriela MARE

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole