Sărbătoarea ”Crăciun în Maramureș” se desfășoară în perioada 17-28 decembrie

Șapte primării vor prezenta obiceiuri și tradiții de iarnă la a VIII-a ediție a sărbătorii ”Crăciun în Maramureș”
An de an, înaintea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Satului din Baia Mare prinde viață. Bătrânele case țărănești de sub Dealul Florilor adună într-o singură zi în curțile lor sute de colindători, sosiți din toate zonele Maramureșului și nu numai, care aduc gazdelor vestea cea mare a nașterii pruncului Isus. Seria evenimentelor ”Crăciun în Maramureș” debutează în Muzeul Satului din Baia Mare, urmând să depășească granițele locului și ale zilei, având în vedere că, în perioada 17 – 28 decembrie, județul Maramureș îmbracă straie de sărbătoare.
Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 10.00, la Muzeul Satului va avea loc deschiderea oficială a celei de-a VIII-a ediții a sărbătorii ”Crăciun în Maramureș”, acolo unde localităţile Oncești, Dragomireşti, Botiza, Remetea Chioarului, Sighetu Marmației, Rona de Sus și Săcălăşeni vor fi gazdele care vor prezenta obiceiurile și tradițiile specifice acestei perioade, vor primi alaiuri de colindători și vor oferi preparate tradiționale. Colindătorii de la Muzeul Satului vor participa la pomana porcului şi vor observa îndeaproape etapele preparării produselor tradiţionale specifice fiecărei zone reprezentate de unităţile administrativ-teritoriale implicate în acest eveniment, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.
”Evenimente aflate sub egida acestei sărbători vor avea loc pe parcursul întregii perioade, până în data de 28 decembrie, în marea majoritate a localităților județului. Vor fi concerte de colinde, festivaluri, mese rotunde, expoziții, piese de teatru, târguri de artă populară și multe alte acțiuni organizate de primării, centre culturale, muzee, case de rugăciuni ale cultelor religioase, case de cultură etc.
În 25 decembrie, la Catedrala Episcopală din Baia Mare vor concerta moroșenii celebri: Paula Seling, Voichița Nemeș Andreica și coconii din Văleni. Centrul atenției se va muta, în 26 decembrie, la Mănăstirea Bârsana, unde concertul de colide va fi oferit de Narcisa Suciu, Florentina și Petre Giurgi, Marinel Petreuș, Ioan Sas și Copiii din Bârsana. În 27 – 28 decembrie, Festivalul Marmația încheie evenimentele care marchează sărbătoarea Crăciunului și începutul unui nou an mai bun”.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole