Şcoala din Ferneziu şi Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, păzite de poliţiştii locali

Cele două unităţi de învăţământ din Baia Mare, Şcoala Gimnazială Nicoale Bălcescu şi respectiv Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu au fost de mai multe ori scena unor acte de violenţă între copii, astfel că poliţiştii locali fac frecvent „rondul” în preajma acestor unităţi de învăţământ, în special în pauza mare.

„Poliţiştii locali sunt deja prezenţi prin preajma şcolilor, la pauze sunt în instituţiile de învăţământ unde li s-a solicitat prezenţa, la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, unde în mod repetat, la pauza de la ora 10.00 au fost acolo şi colaborăm foarte bine cu conducerea unităţii de învăţămant. De asemenea, ne-am făcut simţită prezenţa şi la Şcoala Gimnazială Nicoale Bălcescu din Ferneziu, unde ne-au fost semnalate probleme ce ţin de ordinea şi linşitea publică şi, să zicem, protecţia copiilor care învaţă la acea şcoală. Am fost informaţi că grupuri de romi, practic, îi agresează fizic şi verbal atunci când ies din unitatea de învăţămant şi nu pot să se deplaseze către casă”, a menţionat Gheorghe Perian, reprezentantul Poliţiei Locale.

Informaţiile au fost făcute publice în cadrul întâlnirii colectivului pentru monitorizarea siguranţei în şcoli, ce a avut loc ieri, în 13 iunie. La eveniment au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectoratul de Jandarmi judeţean, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Poliţiei Locale, dar şi reprezentanţi ai Comitetului de părinţi şi au Instituţiei prefectului, prin subprefectul Pamfil Bercean.
Cristian Heuberger, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ MM, a arătat că este necesară prezenţa jandarmilor şi a poliţiştilor locali prin preajma şcolilor, în special acolo unde au mai fost semnalate probleme. „Nu neapărat pentru acţiuni speciale şi nu neapărat atunci când se întâmplă ceva, ci pur si simplu pentru a şti, elevii respectivi, că sunt monitorizaţi. Sunt câteva instituţii de învăţământ care ridică oarecare probleme din acest punct de vedere şi merită 5 minute în pauză, să se ştie că organele de ordine şi supraveghere sunt acolo”, a spus Heuberger.
Conform datelor statistice al IPJ Maramureş, în primele cinci luni ale anului, în judeţ au fost înregistrate mai puţine fapte sociale în şcoli, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea a fost de la 14 la 12, numărul total al acestor fapte fiind destul de scăzut faţă de restul ţării. La nivelul întregului judeţ s-au înregistrat 18 infracţiuni.
Aceleaşi date statistice arată că din totalul faptelor antisociale, 92 la sută s-au petrecut în incinta şcolilor, în timp ce 8 la sută s-au petrecut în zonele adiacente.
În Maramureş, unul din cele mai recente şi mai grave fapte de natură penală comise de elevi a avut loc la Copalnic, unde un elev de clasa a VI-a, de etnie romă, l-a obligat pe un coleg de clasă să întreţină un raport sexual oral cu acesta. Poliţiştii, jandarmii, poliţiştii locali şi reprezentnaţi ai celorlalte insituţii abilitate au realizat zeci de acţiuni preventive şi de informare, un mare număr de acţiuni având ca scop prevenirea absenteismului.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole