Joi, 29 iunie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, a avut loc o ședință a cărei temă a fost Analiza activităților desfășurate privind modul de implementare la nivel județean a planului teritorial comun de acțiune pentru creșterea siguranței elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în trimestrul II 2017. Ședința a fost condusă de subprefectul Gavriș Ardelean. Au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Maramureș, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean “Pintea Viteazul”, ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești”.
Inspectorul școlar Pavel Filip a arătat că numărul actelor de violență din incinta unităților școlare este în scădere, în schimb a crescut violența simbolică, manifestată prin amenințări, presiuni sau șantaj, în special în mediul online. Inspectorul a vorbit și despre o altă formă de violență apărută în spațiul școlar, manifestată de noua generație de părinți, care se informează din literatura de parenting sau consumă informații neverificate care circulă pe internet.
Subprefectul Gavriș Ardelean a reamintit faptul că, în conformitate cu Ordonanța nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, termenul limită pentru obținerea acestei autorizații este 30 iunie 2017. Conform situației întocmite de ISU Maramureș, numărul unităților de învățământ (clădiri) care au autorizație de Securitate la incendii este 39, iar numărul celor care trebuie să dețină o astfel de autorizație este 31. Au fost transmise adrese către primării atât din partea Instituției Prefectului, cât și din partea ISU, și s-au efectuat controale la unitățile școlare.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție, 79 de unități de învățământ preuniversitar din Maramureș sunt asigurate cu pază umană, 212 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 229 nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme tehnice de supraveghere video (129 grădinițe, 96 școli primare și gimnaziale, 4 licee). 41 unități nu au gard împrejmuitor, 16 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător și 23 se află într-o zonă periferică sau izolată. În trimestrul II au fost semnalate 7 infracțiuni comise în incinta unităților de învățământ, toate în mediul urban (1 furt și 6 loviri sau alte violențe). S-au desfășurat 179 de acțiuni preventive în lunile aprilie și mai: 47 pentru prevenirea absenteismului școlar, 101 pentru respectarea regimului circulației rutiere și 31 alte acțiuni. Ca urmare a acestor acțiuni, s-au aplicat 63 sancțiuni contravenționale. Polițiștii au participat la 107 ședințe cu cadrele didactice și părinții și la 129 întâlniri cu elevii în cadrul orelor de curs.
Direcția Poliția locală Baia Mare va supraveghea unitățile școlare și în perioada vacanței, fiind înregistrate sesizări că seara în aceste spații au loc activități sportive neautorizate.
Inspectoratul de Jandarmi Județean desfășoară în acest an Campania de prevenire “Școala în siguranță!”, cu scopul îmbunătățirii modului de comportare și exprimare al elevilor din învățământul preuniversitar în timpul prezenței în școală, al îmbunătățirii disciplinei în școală și al reducerii/eliminării violențelor și absenteismului școlar, precum și pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor unor comportamente antisociale.
În ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare, 71,64% dintre unitățile de învățământ le dețin. Din totalul de 167 sedii ale unităților cu personalitate juridică, dețin autorizație sanitară 125, iar din totalul de 148 sedii ale unităților fără personalitate juridică (unități arondate), dețin autorizație sanitară de funcționare 102.
În finalul întâlnirii, subprefectul Gavriș Ardelean a propus ca instituțiile care răspund de asigurarea siguranței în școli să desfășoare în perioada imediat următoare o acțiune comună pentru a identifica nevoile unităților școlare din județ în ceea ce privește supravegherea video, ridicarea de garduri, obținerea actelor necesare privind securitatea la incendiu și pentru a trimite adrese primăriilor în vederea alocării de fonduri la rectificarea bugetară, astfel încât cât mai multe dintre aceste aspecte să fie puse la punct în perioada vacanței de vară.
Băimărean găsit mort într-un apartament
La data de 06 februarie, la ora 15.15, polițiștii din Baia...
Deschide