Stâlp de înaltă tensiune pus în pericol de o alunecare de teren produsă la Băiuţ

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Băiuţ a anunţat Centrul Operaţional al CJSU despre producerea unei alunecări de teren, pe raza comunei, care pune în pericol stabilitatea unui versant, dar şi gospodării ale populaţiei.

Prefectul Anton Rohian a fost informat despre situaţia de urgenţă, iar în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii a dispus deplasarea la faţa locului a unei comisii alcătuite din reprezentanţi ai Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş,Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, reprezentanţi ai societăţii Electrica, viceprimarul şi secretarul comunei Băiuţ.

Aceştia au constatat că precipitaţiile sub formă de ploaie căzute în ultima perioadă s-au infiltrat în pământ, iar torenţii formaţi pe deal au favorizat producerea unei alunecări de teren, pe versantul din partea stângă a râului Lăpuş, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri.

Prefectul de Maramureş a spus: „Alunecarea de teren a antrenat aluviuni, pământ, dar şi material lemnos. Albia râului Lăpuş a fost îngustată cu aproximativ 1 metru. În zonă sunt amplasate două linii de alimentare cu energie electrică, una de medie tensiune, iar cealaltă de înaltă tensiune, care pot fi afectate în cazul producerii unei noi alunecări. Terenul din zona stâlpului de înaltă tensiune a fost afectat şi prezintă crăpături. De asemenea, a fost luată în calcul şi posibilitatea afectării drumului judeţean 109F . Doi arbori (brazi) sunt înclinaţi, iar la o eventuală prăbuşire pot cădea pe o gospodărie şi anexe existente în apropiere.Pe partea dreaptă a râului Lăpuş au fost efectuate lucrări de regularizare şi apărare de mal. Surparea este activă”.

S-au dispus măsuri de monitorizarea alunecării de teren, de către CLSU Băiuţ, prin amplasarea de „ţăruşi martori”;efectuarea unui studiu geotehnic în zona versantului afectat de alunecare de către CLSU Băiuţ, cu sprijinul unei persoane autorizate. De asemenea, s-a solicitat de către CLSU Băiuţ, cu personal de specialitate silvic, a celor doi brazi înclinaţi, care pun în pericol cele două linii de alimentare cu energie electrică, respectiv gospodăria şi anexele amplasate în zonă.

O altă cerinţă vizează curăţarea albiei râului Lăpuş de pământul rezultat în urma alunecării produse pe versant, de către SGA Maramureş şi CLSU Băiuţ. Sunt necesare executarea unor lucrări de stabilizare şi punere în siguranţă a malului stâng şi a versantului, după efectuarea studiului geotehnic efectuat de specialist. S-a cerut asigurarea stâlpului de înaltă tensiune, de către SC Electrica SA Baia Mare. La faţa locului a fost deplasat un utilaj de către SGA pentru intervenţie în caz de nevoie.

Comisia s-a mai deplasat în zona fostei exploatări miniere Breiner şi a constat că pe deasupra peretelui care închide galeria de mină se scurge apă. De asemenea, se observă colmatarea cu aluviuni şi noroi transportate din galerie. Apa care se scurge din galerie este curată şi nu se pune problema de poluare. Există posibilitatea formării unei „pungi de apă de mine”, care sub presiune să disloce peretele zidit şi să afecteze drumul şi gospodăriile situate în zonă. S-a solicitat administratorului să găsească soluţii pentru efectuarea unor lucrări care să permită evacuarea controlată a apei, în scopul de a evita producerea unei situaţii de urgenţă.

În grădina din spatele locuinţei cu nr.326 se observă fisuri în pământ care pun în pericol stabilitatea terenului şi a malului stâng al râului Lăpuş. S-a solicitat monitorizarea cu atenţie a zonei, efectuarea studiului geotehnic care să releve lucrările necesare pentru punerea în siguranţă a zonei. Despre producerea situaţiei de urgenţă a fost anunţată conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole