Teroarea sărbătorilor

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie. Dar şi de griji, aduse de austeritate. Pentru destui români, a pune cele necesare pe masa de sărbători reprezintă o grea încercare. Până într-atât de grea, încât se vorbeşte de „teroarea sărbătorilor”. Mă rog, e o metaforă şi nici nu-ţi trece prin minte că sintagma ar putea fi – şi la noi – o realitate în sensul termenilor primari care o compun. Şi totuşi, am fi putut avea parte de „teroarea sărbătorilor”: un atentat terorist, prin care să fie detonat explozibil în mijlocul mulţimilor de oameni care, de pildă, sărbătoresc revelionul în stradă.

La început de decembrie, au fost declaraţi persoane indezirabile şi propuşi spre expulzare doi cetăţeni pakistanezi  – Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), care  aparţineau reţelei teroriste Al Qaeda. Sarcina lor era să  contribuie la construirea unor dispozitive  explozive, care să fie detonate în mijlocul marilor mulţimi de oameni care se adună în locuri publice în timpul Sărbătorilor de iarnă (fie că asistă la concerte în aer liber, fie că petrec revelionul în stradă etc.).
Nu e o poveste, nu e o secvenţă de dramă teroristă filmată în România  (cum se mai întâmplă cu unele producţii americane), ci e chiar un atentat terorist dejucat la timp de românii abilitaţi să se ocupe de securitatea naţiei.

Ameninţare explicită

Atacurile teroriste din 11.11.2001 (Turnurile Gemene, SUA), 11.03.2004 (gara Atocha din Madrid, Spania), 07.07 2005  (metroul londonez, Marea Britanie) au arătat că nu mai există ţări ferite de pericolul terorismului. Deşi un recent raport privind  impactul terorismului în lume plasează România printre cele 31 de state mai ferite de ameninţările teroriste, acest lucru se datorează mai degrabă modului cum îşi fac datoria cei ce veghează la siguranţa statului, nicidecum absenţei riscurilor teroriste.
De altfel, la începutul lunii octombrie,  şeicul Omar Bakri, unul dintre liderii militanţi islamişti, a declarat foarte explicit că România, alături de Bulgaria, este o ţintă legitimă, din cauza participării celor două ţări cu trupe la războiul din Afganistan. Declaraţia e confirmată de succesele – discret prezentate, dar eficiente –  repurtate de SRI, privind identificarea şi expulzarea de pe teritoriul României a unor terorişti.

Calendar al terorismului, ediţia în limba română

● În septembrie 2003, egipteanul Rezk Karim Zekri Saad, membru al Jihadului Islamic egiptean, a fost arestat in Bihor. Acesta  venise în România cu intenţia de a realiza unele contacte în rândul rezidenţilor arabi. SRI a confirmat la vremea respectivă faptul că acestea au avut loc, dar au fost monitorizate în totalitate.
● Tot în 2003, SRI a interceptat planurile de atacare a unor obiective occidentale şi israeliene din România. Pentru că existau informaţii că urmau să participe la posibile atentate teroriste, au fost declaraţi „persona non grata”  şi expulzaţi 10 diplomaţi irakieni, iar 31 de cetăţeni irakieni şi de alte naţionalităţi au fost declaraţi „indezirabili”. Atentatele teroriste urmau să fie executate cu aruncătoare de grenade  AG 7, puse la dispoziţie de către şeful staţiei serviciului de spionaj din Ambasada Irakului la Bucureşti.
●  În iunie 2006, fostul consul din cadrul Ambasadei Irakului la Bucureşti, Mahmud Chaker, a fost arestat în Bacău. Declarat „persona non grata” şi expulzat din România în  martie 2003 pentru că era suspectat de terorism, acesta  revenise clandestin în ţară – tot în scop terorist – sub numele de Shaker A. Shaker.
● În august 2012,  opt etnici palestinieni cu legături în sfera unor entităţi teroriste, au fost declaraţi indezirabili şi li s-a cerut expulzarea.
● În 9 noiembrie 2012,  cetăţeanul tunisian Hassine M. A. a fost declarat indezirabil pentru o perioadă de cinci ani şi luat în custodie publică pentru expulzare, fiind acuzat că a promovat idei şi materiale propagandistice în favoarea unei mişcări cu orientare extremist-teroristă, afiliată ideologiei Al Qaeda.
Terorism fără graniţe şi fără sărbători

Spre finalul săptămânii trecute, în zona sediului ambasadei Marii Britanii la Bucureşti a fost depistat şi reţinut Khzr Karim Friad,  cetăţean de origine irakiană, deţinând paşaport finlandez. Avea asupra sa doar un cuţit, dar autorităţile au constatat că acesta are pregătirea militară şi determinarea necesare pentru a pune la cale un atentat terorist. De fapt, el a fost monitorizat de structurile abilitate ale SRI încă de la intrarea în ţară, din 7/8 decembrie.
„În baza documentării realizate s-a stabilit că respectivul (Khzr Karim Friad – n.n.) a fost implicat anterior în activităţi de natură extremist-teroristă şi dispune de pregătire militară, fiind determinat să realizeze un atentat terorist asupra unor diplomaţi ai unor state din Europa şi SUA” – a  precizat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. În acest caz, autorităţile române au colaborat cu DIICOT şi cu servicii de informaţii din alte ţări.

În prag de constituire a noului guvern, ştirea a trecut neobservată, la fel cum – din cauza campaniei electorale – a trecut cu prea multă discreţie şi ştirea privind dejucarea atentatului terorist gândit de cei doi pakistanezi, de care aminteam la începutul textului.
Nişte servicii abilitate din SRI şi-au făcut datoria, iar România nu a mai ajuns cap de ştire (negativă) la CNN. Plus că avem peste tot sărbători liniştite, chiar dacă nu peste tot acestea vor fi destul de îmbelşugate.

Am învăţat la şcoală că fac parte dintr-un popor ospitalier. Acum aflu că trebuie să fac parte şi dintr-un popor precaut; adică la fel cum e şi nivelul Sistemului Naţional de Alertă Teroristă  de pe www. sri.ro.
N-au minţit cei care au afirmat că „lumea s-a schimbat după 11 septembrie 2001”.

Simion Maierean

 

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale