Un eveniment mai aparte în Baia Mare: conferinţa susţinută de Călin Georgescu (Clubul de la Roma)

Destul de multă lume prezentă la evenimentul de sâmbătă, 9 noiembrie 2013, găzduit la centrul de afaceri Millennium din Baia Mare. Şi nu doar orice fel de lume (iertaţi auto-ironia „involuntară”!), fiindcă printre participanţi s-au numărat şi multe persoane importante din viaţa politico-economico-socială şi culturală maramureşeană. Printre alţii, au fost prezenţi Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii judeţene „Petre Dulfu”, Florica Bud – preşedintele Uniunii Scriitorilor din Maramureş, Gavril Ardusătan – recent ales preşedinte al PNL Baia Mare, fostul parlamentar Nicolae Bud, fostul primar liberal Cristian Anghel, Mircea Mecea – fost prefect de Maramureş, actualul primar Cătălin Cherecheş (în calitate de organizator) şi, nicidecum în ultimul rând, un alt invitat de marcă, academicianul Mircea Maliţa.

Conferinta Calin Georgescu - Baia Mare - 9 noiembrie 2013 - p3
Invitatul special a fost dr. Călin Georgescu (doctor în pedologie). Acesta are o carte de vizită într-adevăr bogată şi impresionantă. A fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România. A fost secretar general al Direcţiei Organizaţii Economice Internaţionale în Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, a fost distins cu titlul „Personalitatea anului pentru o Românie europeană” conferit de Eurolink – House of Europe Foundation. Actualmente este Preşedintele Clubului de la Roma pentru Europa. Iar ca o informaţie să zicem colaterală, din câte am aflat, în anul 2011 circula un zvon conform căruia Călin Georgescu ar fi fost pe-atunci „în cărţi” – după ce prim-ministrul Emil Boc ar fi fost demis sau ar fi demisionat – drept următorul posibil premier tehnocrat (sic!)… dar n-a fost să fie.
Tema conferinţei din Baia Mare a fost sub genericul „viitorul României”, respectiv strategiile de dezvoltare durabilă. Moderator a fost ing. Nicolae Bud, fost parlamentar. În deschidere au luat cuvântul primarul băimărean Cătălin Cherecheş, ing. Ştefan Blasko (om de afaceri) şi Teodor Ardelean. Călin Georgescu a ţinut un interesant discurs timp de aproximativ o oră. A prezentat sintetic starea economică actuală a României… în termeni oarecum peiorativi, aş zice eu. Însă cu multe adevăruri. A făcut afirmaţii precum „România este o ţară condamnată la neputinţă, pentru a fi exploatată!”, cu alte cuvinte dând mai mult ori mai puţin subtil de înţeles – cel puţin eu aşa am înţeles – că România nu prea mai poate şi/sau probabil nici nu vrea să-şi rezolve urgent problemele cele mai importante?! A spus că România este un stat slab, sărac şi înapoiat. Un alt important şi grav aspect subliniat a fost că politicul e condus de corporaţii. El este de părere că România are nişte resurse naturale extraordinare, care însă nu sunt exploatate. Baza economică ar trebui să o reprezinte „capitalul” natural. Susţine că nu ar trebui să permitem aşa uşor companiilor străine să se instaleze în ţară şi s-o exploateze la maximum (sic!) – „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă.”, nu-i aşa? A pus o întrebare foarte interesantă şi gravă, deşi retorică, şi anume: Ce ţară din lume, care a fost împrumutată de Fondul Monetar Internaţional, s-a şi dezvoltat ulterior? Răspunsul e simplu şi evident – absolut niciuna! Acest fenomen l-a comparat, şi pe bună dreptate, cu ceea ce se numeşte cămătărie, precizând aproape clar că FMI de fapt practică legal cămătăria.

Conferinta Calin Georgescu - Baia Mare - 9 noiembrie 2013 - p2
Referitor la strategiile de dezvoltare durabilă, Călin Georgescu a punctat câteva, şi anume: unitatea şi solidaritatea românilor, folosind o sintagmă cel puţin interesantă – „patriotism în limitele frontierelor adevărului”. Ar mai fi micul întreprinzător – ca element economic extrem de important, faptele simple ale tuturor românilor, funcţionari publici de încredere, taxe şi impozite mici şi o monedă sigură şi stabilă – un deziderat utopic în prezent.
Fiind vorba despre dezvoltarea durabilă, este de părere că şcoala românească „este un dezastru”! Cert este că învăţământul reprezintă unul dintre punctele de plecare esenţiale în cadrul strategiilor de dezvoltare durabilă. La rândul său, Teodor Ardelean a subliniat importanţa învăţământului şi starea actuală a lucrurilor printr-o sugestivă cugetare: „Cum arată şcoala azi, aşa va arăta statul mâine.” Perfect adevărat! Călin Georgescu l-a citat pe Spiru Haret – „ Investeşti în educaţie, culegi în economie.” Acesta a mai precizat că rata analfabetismului este foarte mare, din păcate, în jur de 11 la sută.
În concluzie, invitatul special Călin Georgescu a mai arătat (nu că noi n-am şti!) că stăm foarte rău la multe capitole în ceea ce priveşte guvernarea ţării, dar a precizat că posibilităţi de dezvoltare există, cel puţin pe hârtie. Mai rămâne să se şi vrea acest lucru, cel puţin de către viitorii politicieni autohtoni, că de la actualii, şi mai ales de la cei din „exterior”… cam nicio şansă! Dar mergem mai departe cu speranţa…
Şi, ca un fel de post-scriptum la ceea ce am încercat să redau aici succint, legat de respectiva conferinţă, mai trebuie să precizez de ce am aşteptat câteva zile până să scriu acest text: am vrut ca, în următoarele zile după eveniment, să aflu şi cam ce reacţii ar fi de exemplu printre cei din generaţia mea (deci sub 30 de ani)… am vrut, am încercat, am întrebat, am discutat, însă concluziile sunt efectiv dramatice… Cred că e foarte uşor de înţeles de ce ( dar nu cred că e cazul să amestec acum subiectele, chiar dacă fondul problemei e în esenţă acelaşi)!

Raul CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole