Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea acestora privind pericolele navigării pe internet.
În acest an, cea de-a XIV-a ediţie a Zilei Siguranţei pe Internet a fost marcată ieri, 14 februarie şi la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din municipiul Baia Mare.
Astfel, cei peste 90 de elevi prezenţi la întâlnirea cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Maramureş, au purtat discuţii cu privire la avantajele tehnologiei de care beneficiem în prezent, dar şi cu privire la capcanele în care putem cădea în mediul virtual.
Pe lângă avantajele informaţionale ale internetului, există, din păcate, pericolul ca, mai ales adolescenţii, să devină victimele unor infracţiuni, printre care amintim: înşelăciuni, ameninţări, hărţuiri şi, mai grav, trafic de persoane.
Elevii au fost informaţi cu privire la riscul pe care îl reprezintă anumite prietenii legate pe reţelele de socializare, având în vedere faptul că identitatea persoanelor cu care intră în contact nu este întotdeauna veridică. Ţinând cont de curiozitatea şi naivitatea specifice adolescenţilor,
aceştia pot fi mai uşor contactaţi şi convinşi să îşi dea datele personale, detalii despre anumite stări conflictuale pe care le au cu părinţii, sau alte informaţii care pot fi utile traficanţilor.
Pentru a conştientiza cât de periculoase sunt toate aceste dezvăluiri făcute unor persoane din afara familiei, fie ei prieteni, cunoştinţe sau persoane necunoscute, poliţiştii şi-au susţinut informaţiile cu un film documentar realizat cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.