Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș – (sur)prins de exact doi ani între dosarul DNA, jocurile pseudo-politice de culise și… beția puterii (IV)

EDITORIAL – Peter Vasile CZOMPA

18 iunie 2013 – 18 iunie 2015, exact doi ani, iată, de când cu episodul descinderii DNA în Primăria Baia Mare și nu numai acolo. Așadar, au trecut doi ani mari și lați de când primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, are dosar penal la DNA! Și de când s-a început urmărirea penală pentru trei presupuse infracțiuni extrem de grave. Și așa mai departe, nu intru în detalii, nu mai reiau aspectele juridice, analiza și explicațiile pe care le-am redat începând exact în urmă cu un an, pe 18 iunie 2014, în editorialul cu titlul ”Primarul de Baia Mare – între realism, pragmatism și cultul personalității, înainte și după 18 iunie 2013” și-apoi continuând cu editoriale publicate în 19 iunie 2014 și 18 septembrie 2014.

Totuși, din anumite considerente pe care sunt convins că le veți înțelege imediat (și cât mai corect, sper), vă pun în continuare la dispoziție doar un fragment din editorilalul meu publicat exact în urmă cu un an, da, pe 18 iunie 2014:
Iată de ce îmi permit să afirm acum aici, pentru prima oară în mod public – fiind o părere strict personală pe care evident că mi-o asum în totalitate, sub toate aspectele -, că primarul Cherecheş s-ar putea să fie scos de sub urmărire penală poate pentru una, hai, poate chiar pentru două dintre presupusele infracţiuni penale, poate, zic, însă în niciun caz pentru toate trei. Ar fi prea de tot, ar fi o situaţie mult prea hilară, ar fi o notă extrem-extrem de proastă pentru DNA! Aşadar, în opinia mea, primarul tot va fi trimis în judecată la un moment dat, sunt ferm convins de acest lucru! Şi sunt convins nu numai aşa, că asta simt şi cred eu, nu, ci fiindcă există destule argumente grele şi serioase în acest sens… dar, după cum am mai spus, intrăm în detalii doar după ce se încheie episodul urmărire penală, indiferent cum. Fiindcă, de exemplu, tot mai multă lume se (şi mă) întreabă dacă e de bine sau de rău, dacă e de bun augur ori prevestitor de nimic bun faptul că DNA cercetează de un an de zile, iată, ba şi în tăcere totală de atâta timp. Sincer să fiu, nu ştiu. Sau nu mai ştiu sigur! Două lucruri ştiu totuşi. Că nu-mi miroase deloc a bine tăcerea asta îndelungată a DNA-ului; şi când zic deloc a bine nu mă refer la bine sau rău pentru primar, ci la maniera de lucru a DNA-ului, recte la modalităţile atât de diferite în care se procedează de la un caz la altul; şi am în vedere în special informarea opiniei publice (comunicatele de presă, respectiv desele şi foarte ciudatele scurgeri de informaţii): în funcţie de tot felul de criterii şi/sau motive dintre care multe n-au nicio legătură cu cercetarea penală efectivă, ci „răsuflă” din anumite dosare fix ce trebuie, când trebuie, cât trebuie, pe ce canale trebuie! Sau dimpotrivă, nimic-nimic când nu trebuie! – precum în cazul Cherecheş?! Prin urmare, există unităţi de măsură diferite, ceea ce nu e absolut deloc corect.

Acum, după ce-ați citit fragmentul scris în urmă cu un an, sunt sigur că ați perceput exact ideea: ceea ce spuneam atunci rămâne perfect valabil și astăzi, ba mai mult, după încă un an pot afirma, pe de-o parte, că-mi mențin părerea privind soarta dosarului Cherecheș și, pe de altă parte, că s-a adeverit și ceea ce subliniam atunci privind modalitatea de lucru a DNA-ului, în general, dar în special în ultimul an. Știți, mă refer inclusiv la mai noua poveste cu binomul-sperietoare DNA-SRI, la ”rezolvarea” unor mai vechi dosare inclusiv pentru deschiderea unor noi dosare (conexe, disjunse etc.), dar asta e-un pic altă mâncare de pește. Una peste alta, nu-mi place absolut deloc tăcerea asta totală, deja de doi ani, în privința acestui caz! Deja miroase mult prea urât după atâta timp și, cum spuneam, tăcerea asta îndelungată nu face altceva decât să incite tot mai mult opinia publică și să ofere teren fertil pentru apariția a noi și noi speculații. Sau poate că asta se și dorește?! Poate-o fi la mijoc și-n culisele înalte – ale Puterii, evident –, ipotetic vorbind, ceva legat și de alegerile locale din 2016? Și de așa-numiții baroni locali? Poate! Ei bine, vedeți cât de ușor se poate ajunge la speculații pe toate liniile atunci când unii intangibili lasă cazul în ”ceață” totală atâta timp?
Dacă tot veni vorba, primarul Cherecheș este membru UNPR și, de ceva timp, nu chiar un simplu membru de rând, având o funcție în conducerea centrală. Nici nu contează ce funcție, din moment ce primarul băimărean a făcut mereu parte din echipa restrânsă a UNPR-ului, în frunte cu generalul-”interes național„ Gabriel Oprea, ori de câte ori Președintele României a invitat la consultări formațiunile politice parlamentare. Păi da, asta totuși semnifică ceva important sub anumite aspecte, chiar dacă, cel puțin pentru subsemnatul, acest partid numit UNPR este un mare nimic politic, este la putere de când s-a înființat (2010), n-a participat niciodată de unul singur la alegeri. Iar în privința membrilor ”marcanți” din țară și/sau din staff-ul conducerii centrale, oare mai are rost să înșir nume, să spun pe la ce partide s-au perindat sau ce-au făcut ca politicieni? De fapt, UNPR Maramureș este un exemplu mai mult decât edificator pentru ceea ce înseamnă o adunătură… de interese personale și de grup! Atenție, nu generalizez, nu spun ”toți membrii”, firește că sunt și excepțiile de rigoare, câteva, dar atât. De-asta auzim mereu despre tot soiul de aiureli… Nu pot să trec cu vederea, de exemplu, peste o incredibil de mare tâmpenie anunțată cu mândrie de Oprea: UNPR susține introducerea votului de la 16 ani!?! Și da, această absurditate am auzit-o și din gurița primarului Cătălin Cherecheș! Asta chiar m-a mirat foarte-foarte tare (deși firește că-i înțeleg motivele puerile), m-a surprins mult mai mult decât chestiunea cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Între noi fie vorba, și asta cu alegerea primarilor este, în opinia mea, încă o mare mârlănie a alianței PSD-UNPR-PC-grupul Tăriceanu și cine-o mai fi (pseudo-democrat), însă idioțenia cu votul de la 16 ani zău n-o pot înțelege. Vorba vine că nu înțeleg, pentru că de fapt înțeleg foarte bine ce urmăresc în subsidiar cei care susțin această prosteală electorală, nu pricep până unde pot ei ajunge cu ipocrizia, cu manipularea, cu minciuna, cu ”interesul național” pentru interese oculte de grup ș.a.m.d. Și sunt uimit că primarul Cherecheș marșează hotărât și inconștient pe astfel de aiureli… și nu sunt doar cele menționate, mai sunt destule. Ca o paranteză, recent cineva spunea pe un post național de televiziune că ”UNPR este un fel de PC fără televiziune”. Mi-a plăcut tare mult remarca ironic-înțepătoare, gândindu-mă că în Maramureș situația stă puțintel invers. Iată de ce, dacă vă întrebați cumva pentru ce-am insistat pe subiectul UNPR, am punctat aceste aspecte fiindcă ele țin tocmai de ceea ce-am scris în titlu: jocurile pseudo-politice de culise în care este angrenat primarul, respectiv beția puterii.

”Unora le place numai ce înțeleg, alții înțeleg numai ce le place” (Lucian BLAGA). Mi-am amintit vorbele astea în timp ce scriam rândurile de mai sus, întrebându-mă ce vor înțelege cei care-l venerează profund și-l laudă frenetic pe primarul Cherecheș și, respectiv, cei cărora nu le place absolut deloc-deloc tânărul, tot mai nervosul și controversatul edil. Ce vreau de fapt să subliniez este simplu: nu scriu nici pentru unii, nici pentru alții sau, spus mai nuanțat, nu încerc să conving de nimic nici pe unii, nici pe alții! Încerc doar să prezint echidistant o stare de fapt, o situație, spunându-mi opinia și încercând să argumentez cu ceea ce știu. Sigur, mai spun o dată: nu mă număr printre fanii și susținătorii primarului, nu, acest lucru l-am mai spus și este cunoscut. Dar, nota bene, nu mă situez nici printre cei care-l înjură încontinuu, adică printre cei care procedează așa fiindcă așa trebuie (fie din motive politice murdare, fie doar din prostie și răutate, fie pentru că sunt plătiți să facă așa, fie pentru că vor să obțină ceva!). Îmi place să cred că mă număr printre criticii primarului, atât ca simplu cetățean băimărean cât și ca ziarist. Nu-mi place defel comportamentul lui Cătălin Cherecheș în foarte-foarte multe situații, nici în public, dar nici în privat (însă despre cea de-a doua ipostază n-am vorbit și nu voi vorbi public, viața privată – a oricui – nu constituie subiect de presă decât pentru cei care nu respectă nimic și pe nimeni, nici măcar pe ei înșiși). Nu-mi plac absolut deloc aroganța și superficialitatea primarului Cherecheș, modul aproape dictatorial cu care încearcă să se impună ca primar (fiindcă astfel nu obține decât tot mai multe reacții ostile!), modul în care își bate joc de marea majoritate a consilierilor municipali (dar aceștia, din moment ce n-au pic de demnitate și curaj, primesc exact ce merită!), modul în care încearcă să controleze absolut totul (inclusiv în media locală – vezi cazurile scandaloase cu anumite instituții media băimărene!). Apoi, nu-mi place defel grandomania, cultul personalității și nici cum inventează peste noapte tot felul de noi proiecte aberante și fantasmagorice… Mai sunt multe asemenea, dar, revenind la idee, de la mine nu veți auzi și nu veți citi niciodată fraze bătându-mi joc de numele primarului și/sau folosind tot felul de porecle ciudate – care, da, circulă printre maramureșeni, și da, în cazul unora n-a ieșit fum tocmai fără foc, însă eu unul nu mă folosesc de asemenea chestii infantile. Chiar dacă, atenție!, exact în acest sens vreau să-i atrag public atenția neexperimentatului primar (complet neexperimentat într-ale bunului-simț gazetăresc): dacă are anumiți adversari sau dușmani cu care vrea să se răfuiască și/sau să le plătească niște polițe, treaba lui, e opțiunea lui personală și dreptul lui; însă, de-aici și până la a-ți folosi puterea ca primar (și nu numai) și a-i lăsa pe unii apropiați să-i facă troacă de porci, să-i jignească în ultimul hal și să-i facă-n fel și chip, ca la ușa cortului, pe ce-i care nu-ți plac și te enervează, e cale taaare lungă! Și-o precizare ca să nu se înțeleagă greșit ce-am spus: nu, eu nu am avut niciun astfel de incident cu primarul și nici cu cineva din cercul lui de apropiați, subordonați, aplaudaci de conjunctură sau mai-știu-eu cine, nu, dar e păcat că în multe cazuri s-a ajuns mult prea departe cu mojiciile și vulgaritățile! Știți, e o vorbă: atitudinea mea față de tine depinde de atitudinea ta față de mine. Iar eu adaug: dar totuși atitudinea mea niciodată nu va coborî sub limitele bunului-simț elementar!

Aș mai fi vrut să punctez tare multe; și despre câteva lucruri faine făcute de primar și echipa lui (de exemplu, zona Turnul Ștefan sau lucrările din Parcul municipal), și despre câteva proiecte aberante, chiar SF, și despre câteva promisiuni neonorate, și despre bune/rele în sportul băimărean, și despre niscaiva firme mereu tare ”norocoase” și tare-tare apropiate de primărie, și despre stupefiantele amenințări publice făcute recent de inconștientul primar, și despre afacerea ”gunoiului” și multe altele. Dar și așa am întins-o aici poate un pic prea mult, așa că, din fericire pentru unii și spre disperarea altora, voi continua foarte-foarte curând pe multe dintre subiectele menționate. Fiindcă acum, aici, tema de bază a fost dosarul DNA și cei doi ani împliniți, plus ce-am mai scris în titlu. La bună revedere!

Peter-Vasile CZOMPA

ArticoleRecomandate

Un comentariu la „Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș – (sur)prins de exact doi ani între dosarul DNA, jocurile pseudo-politice de culise și… beția puterii (IV)”

  1. Pe mine personal ma surprinde faptul ca sunt atatea proiecte asa-zise „marete” in orasul nostru, dar o prioritate majora pentru comunitatea locala (care s-ar putea rezolva cu bani putini) nu este bagata in seama, „STRANDUL MUNICIPAL” din Baia Mare!!! Adica „omul sarac”, care nu are mijloc de transport cu ce sa se deplaseze in zonele de la periferia orasului nostru unde se gasesc piscine private, se vede nevoit sa se racoreasca la 40 de gr. celsius in „CADA” din apartament, doar aceea i-a mai ramas!!! Pe de alta parte, baimareanul cu salariu minim este nevoit sa plateasca transport in afara orasului si accesul la piscinile private scumpe, ca apoi sa nu poata sa se „BALACEASCA” datorita aglomeratiilor din PISCINELE MINUSCULE! Unde este cu adevarat interesul comunitatii? Cum se poate ca un municipiu sa nu aibă nici macar un singur bazin normal, descoperit, la dispozitia baimarenilor?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale