Autorităţile locale continuă iniţiativa demarată în urmă cu căteva luni, pentru redeschiderea spitalului închis de guvernanţi.
În acest sens, la Casa de Cultură a avut loc întâlnirea acţionarilor societăţii MedSpria, ocazie cu care s-au înt]lnit zeci de medici, administratori de firme, foşti prefecţi, subprefecţi, şi alţi oameni care doresc binele comunităţii locale şi a celor din împrejurimi.
Acestia au cumpărat câte 400 de acţiuni, în valoare de 20 de lei fiecare, (din care 200 au fost achitate, diferenţa până la finele anului) necesare pentru continuare demersurilor de înregistrare a societăţii, acreditare, dotare şi modernizare a spitalului. S-au purtat discuţii pe această problemă, s-au găsit soluţii, astfel încât acest demers să aibă reuşită deplină.
Pe ordinea de zi s-au dezbătut trei puncte principale plus altele ivite după discuţiile de la faţa locului. Primul punct dezbătut a fost schimbarea sediului societăţii de pe strada Plevnei pe Aleea Minerilor (unde sunt clădirile spitalului), urmat de adăugarea unui nou obiect de activitate, care cuprinde derularea altor activităţi referitoare la sănătatea umană. La punctul trei s-a produs majorarea capitalului social după care au urmat alte discuţii în plen referitoare la situaţia actuală din cadrul societăţii.
Astfel, acţionarii pot să-şi majoreze capitalul social cu până la 5% (de la 4.000 la aproximativ 18.000 lei) pînă pe data de 31 decembrie. Dacă până atunci acţonarii nu au acoperit majorarea de capital propusă de Consiliul de Administraţie şi aprobată de acţionari, atunci intră în atenţie şi alţi acţionari care intenţionează să investească pentru redeschiderea spitalului dein Baia Sprie.
Toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate. Profitând de această întâlnire s-a purtat o discuţie interactivă pentru noi informaţii referitoare la situaţia prezentă a societăţii. Astfel, unii acţionari au fost interesaţi de demersurile făcute pentru atragerea medicilor în localitate, de investiţiile realizate şi cele care urmează[, dar şi de alte aspecte care să ducă la bunul mers al activităţii şi eficientizarea acestui demers pentru ajutorarea din punct de vedere medical a populaţiei din oraş, localităţile aparţinătoare şi cele din împrejurimi.
În final, acţionarii au promis că vor propune idei noi care să fie în beneficiul tuturor. Primarul Vasile Dorin Paşca, împreună cu un grup de iniţiativă format din aproape 100 de persoane, au luat problema în serios, au făcut demersuri, au analizat, au cercetat şi au decis să redeschidă acest spital din Baia Sprie. Sigur că nu le este uşor, însă cu efort şi puţină susţinere din partea cetăţenilor totul este realizabil.
Trist este că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de miile de bolnavi proveniţi din minerit (majoritatea), care acum sunt sortiţi pieririi pentru că puţini sunt cei care îşi permit sau au posibilitatea să se deplaseze la unităţi spitalceşti din alte zone.
Spitalul din Baia Sprie a fost construit, special pentru tratarea afecţiunilor cronice ale celor care lucrau sau au lucrat în subteran, cu contribuţia şi solidaritatea comunităţii locale.
Mineritul şi-a închis porţile, doar puţini sunt cei care mai activeazş, însă bolile au rămas. Primarul oraşului a găsit soluţia şi va redeschide spitalul printr-o privatizare prin subscripţie publică[. Este o ideie curajoasă, fermă, serioasă şi realizabilă. Acest sistem funcţionează foarte bine în toată Europa de Vest.
Vasile Rohianu