A saptea aniversare a Zilei Europei in spatiul european

Sărbătorim maine, pentru a saptea oara, Ziua Europei în interiorul Uniunii Europene. Faptul că începem să simţim şi să sărbătorim împreună cu toţi europenii este, fără îndoială, un lucru pozitiv. Pentru clasa politică însă, Ziua Europei trebuie să fie în primul rând un moment de reflexie, şi abia apoi un motiv de sărbătoare. Un moment de reflexie cu privire la modul în care am fost sau nu am fost pregătiţi să intrăm pe piaţa concurenţială a Uniunii Europene.

Integrarea europeană a fost una dintre puţinele teme supuse dezbaterii publice care nu a stârnit discuţii aprinse – clasa politică, mass-media, opinia publică s-au exprimat masiv în favoarea accederii la UE. Văzut ca un fel de „tărâm al făgăduinţei”, spaţiul european a fost stabilit ca un scop de necontestat.

Poate tocmai acesta este motivul pentru care nu au fost discutate suficient implicaţiile aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, nu au fost identificate cu suficientă acurateţe punctele slabe ale societăţii româneşti, la impactul cu o comunitate mult mai dezvoltată. Şi, în consecinţă, aceste sectoare nu au fost pregătite să facă faţă noului context.

Factorii nostri de decizie au arătat în mică măsură posibilele consecinţe cu urmări negative ale intrării pe o piaţă concurenţială puternică, aşa cum este cea europeană. Experienţa ţărilor est-europene care au aderat la UE a aratat că micii întreprinzători pot fi sever afectaţi de noile reglementări la care trebuie să facă faţă şi mulţi dintre ei ajung în pragul falimentului. De asemenea, agricultorii au avut serioase probleme în a face faţă concurenţei. Desigur, dificultăţile de acest gen au avut un impact social semnificativ, afectând atât micii întreprinzători, cât şi pe angajaţii acestora.

La 7 ani de la momentul integrării, se impune acordarea unei atenţii sporite sprijinirii şi pregătirii pentru integrare a acestor sectoare. Partidul Conservator a propus deja un set complex de măsuri pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, printre care se află reducerea TVA la alimentele de baza şi scutirea de la impozitare a venitului reinvestit.

Numai dând putere economică acestor afaceri, acestea vor putea să se ridice la nivelul cerut în spaţiul european. De asemenea, se impune sprijinirea producătorilor agricoli care se confruntă cu numeroase probleme. Una dintre măsurile pe care le-am propus în acest sens este ca taxa pentru utilajele agricole să fie plătită doar pentru perioada în care acestea sunt folosite, iar micii fermieri vor putea sa isi dezvolte mai usor noi afaceri.

Cu toate ca mai avem multe de facut pana sa ajungem sa fim competitivi la nivel european, sa spunem „La mulţi ani !” tuturor romanilor si europenilor şi sa privim cu incredere spre viitor!

ArticoleRecomandate

Lasă un comentariu

Recomandari din RubricaEditoriale