ADVERTORIAL: Cadou de Niculaş pentru orţeni (Galerie FOTO)

Pentru locuitorii din comuna Oarţa de Jos Niculaşu a venit cu un dar deosebit : Centrul de Informare Turistică. Evenimentul, care s-a desfăşurat chiar în data de 6 decembrie 2015, a fost prilejuit de finalizarea unui proiect european în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – fonduri europene nerambursabile – în valoare de 849. 034 RON. Proiectantul, firma Aedilis Proiect SRL, executantul, firma Dumitreana SRl, şi Roda SRL, firma care a asigurat dotarea centrului şi marcarea traseelor turistice şi-au conjugat eforturile, reuşind o investiţie de excepţie, atât sub aspect estetic cât şi funcţional. Demersul, iniţiat de către fostul primar al comunei, ing. Vasile Costinaş şi finalizat în mandatul primarului actual, prof. Bogdan Pop, s-a desfăşurat în perioada 22 XI 2011 – 30 IX 2015 şi a fost posibil datorită ofertei turistice de excepţie pe care comuna o oferă. El asigură comunităţii perspective multiple de dezvoltare economică, socială şi culturală.

Dl. prof. Bogdan Pop a avut grijă să transforme evenimentul într-o adevărată sărbătoare pentru micuţul sat codrenesc Orţiţa, unde s-a edificat clădirea, pentru întreaga comună şi chiar pentru Ţara Codrului, prin participarea primarilor şi elevilor de la şcolile din comunele învecinate.
Manifestările au debutat de dimineaţă cu participarea la slujba religioasă la biserica din localitate. La ora 13 s-a tăiat panglica inaugurală a clădirii centrului turistic şi s-a oficiat ceremonia augurală de sfinţire de către cei trei preoţi – parohi din comună – sfeştania.

În sala de conferinţe s-a desfăşurat un scurt simpozion pe tema demersurilor necesare pentru valorificarea oportunităţilor pe care centrul îl oferă dezvoltării turismului local şi activităţilor conexe, iar participanţii au avut ocazia să viziteze expoziţia etnografică şi cea arheologică amenajate în spaţiul generos pe care clădirea îl oferă. De la ora 14, în curtea fostei şcoli din localitate, s-a desfăşurat un concert de colinde susţinut de elevii şcolilor din satele codreneşti din jur, de grupul de colindătoare din Oarţa de Sus, Malvina Madar Iederan, Romina Sârbe şi Totpati Cristian, de taraful din localitatea Stremţ şi grupul de colindători al Asociaţiei Culturale „Plaiuri Codreneşti” din Cehu Silvaniei, jud Sălaj.
Comuna Oarţa de Jos a fost onorată la aceste manifestări de prezenţa d-lui Zetea Gabriel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, de primarii comunelor Bicaz, Băseşti şi Benesat (jud. Sălaj).
Desigur că am profitat de eveniment pentru a purta un scurt dialog cu harnicul nostru edil :
– D-le primar, eşti la al treielea proiect finalizat în anul 2015 ( Baza sportivă, cimitirul eroilor, asfaltarea a două uliţe). Vor mai fi şi altele ?
– Chiar dacă anul este aproape de sfârşit vom mai inaugura încă două : atelierul de croitorie de la Oarţa de Sus şi centrul cultural din Oarţa de Jos. Primul în 17 decembrie, al doilea în 27 decembrie.
– Ai avut un an plin de realizări. Felicitările şi mulţumirile mele !
– Am iniţiat multe proiecte. Dumnezeu a fost bun cu mine şi m-a ajutat ca pe 5 dintre ele să le pot finaliza în 2015.

Prof. Traian RUS

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole