Ajutoare de stat în valoare totală de 779 milioane lei pentru producatorii agricoli

Guvernul Romaniei a aprobat o hotărâre de guvern care reglementează acordarea de ajutoare de stat producătorilor agricoli pentru perioada 2011-2012, în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro, circa 779 milioane de lei. Anuntul a fost facut de catre primul-ministru Emil Boc, care a mai adaugat ca cea mai mare parte a alocării aprobate se referă la ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, şi anume, 380 milioane lei din cele 779 milioane lei aprobate astăzi de Guvern.

„Susţinerea agriculturii este vitală pentru România, atât pentru faptul că avem capacitatea de a hrăni cu potenţialul României 80 de milioane de oameni, cât şi pentru faptul că tot ceea ce investim în agricultură nu poate fi delocalizat. Investiţiile în agricultură sunt şi rămân în România”, a declarat premierul Emil Boc.

La rândul său, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a detaliat modul de alocare a ajutoarelor de stat destinate producătorilor agricoli pentru 2011-2012, pe care Guvernul le-a aprobat în şedinţa de astăzi.

„Ajutoarele se acordă crescătorilor de păsări şi porcine pentru realizarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte bunăstarea şi protecţia animalelor – suma de 350 de milioane de lei – şi pentru activităţile de ecarisaj – suma de 5,815 milioane de lei.

Sprijinul financiar aprobat de Guvern include, de asemenea, ajutoarele de stat pentru motorina utilizată în agricultură – suma de 380,995 milioane de lei – precum şi plata primelor de asigurare – 42,549 milioane de lei – pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine.

Plăţile vor începe după data de 16 octombrie 2011 şi se vor încheia în decembrie 2012, în funcţie de categoria producătorilor agricoli beneficiari ai acestor ajutoare de stat”, a mentionat Tabara.

Emil Boc a mai precizat că există resursele financiare pentru a asigura diversele categorii de plăţi pentru susţinerea fermierilor şi agriculturii. În acest context, a amintit că din 16 octombrie vor începe şi plăţile pentru suprafaţă, adică avansurile din bani europeni, în valoare de 42 de euro pe hectar. Plăţile directe, adică diferenţa până la 172 de euro pe hectar (130 de euro pe hectar), vor fi făcute începând cu luna decembrie a.c..

„Totalul sumei care va reprezenta plata avansului pentru agricultori va fi de 400 de milioane de euro, iar totalul sumei care va fi plătită sub forma plăţilor directe, din bani europeni, va reprezenta 900 de milioane de euro – mai mult cu 200 de milioane de euro faţă de anul 2010 – la care se adaugă suma de 500 de milioane de euro din fonduri naţionale”, a continuat Boc.

La rândul său, ministru Agriculturii a menţionat că suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 9,4 milioane de hectare, urmând ca 1,08 milioane de agricultori să beneficiaze de acest sprijin. Ministrul Valeriu Tabără a subliniat că faţă de anul 2010, când suma alocată pentru subvenţie a fost de 1,8 miliarde de euro, pentru 2011 vor fi plătite 2,6 miliarde de euro, asta înseamnă un plus de 800 de milioane de euro.

Totodată, Tabara a arătat că vor fi acordate unele forme de sprijin pe Axa II, pentru zonele de munte, zonele defavorizate şi măsuri de agromediu, în sumă de 420 de milioane de euro. Din această sumă, 82%, reprezentând 340 de milioane de euro, reprezintă fonduri europene, iar 18%, adică 80 de milioane de euro, reprezintă cofinanţarea naţională.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole