Conducerea PER Maramureș a ținut să clarifice public două chestiuni importante și foarte delicate

          Două subiecte au cam dat mari bătăi de cap, în ultima vreme, celor din PER Maramureș și au generat nițică agitație internă – dar și zvonurile de rigoare – printre membrii organizației maramureșene. Pe de-o parte, au fost alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, respectiv faptul că, înainte de alegeri, președintele PER la nivel național, Dănuț Pop, a anunțat oficial, în București, că partidul va susține candidații PSD! Nu mai insist pe chestiune, faptul e consumat, însă pot sublinia că au fost destui chiar dintre membrii PER Maramureș care au fost surprinși și extrem de nemulțumiți de această decizie, nota bene, luată ”la centru”. Despre simpatizanți ai PER, adică nefiind membri de partid, nici nu mai are rost să spun decât că dezamăgirea lor a fost poate mult mai mare decât a unor membri. Iată, așadar, un prim motiv foarte important pentru care conducerea PER Maramureș a ținut o conferință de presă pe 2 august a.c., iar apoi a trimis către mass-media un comunicat de presă, pe care-l puteți citi integral puțin mai jos.
Pe de altă parte, către finele lunii iulie a urmat o altă surpriză destul de neplăcută pentru PER Maramureș: Cristian Anghel, ales în 2016 consilier județean, pe lista PER, firește, a anunțat că părăsește partidul și trece la… ALDE! Adevărul e că a fost o mutare politică realmente surprinzătoare nu numai pentru cei din PER, ci în general pentru mai toată lumea – din politică, din media, pentru opinia publică. Și nicidecum în sens pozitiv… dar ăsta-i un cu totul alt subiect, voi scrie separat despre asta. Acum, pentru cei care nu știu anumite aspecte, Cristian Anghel a fost primar al municipiului Baia Mare timp de 17 ani, în perioada 1993-2010 (când a fost condamnat penal); iar mare parte din perioada menționată, el a fost președinte al PNL Maramureș! A intrat în PER după ce a fost reabilitat printr-o sentință judecătorească, deci a reobținut toate drepturile legale (recte inclusiv de a alege și de a fi ales). Iată, prin urmare, de ce cazul Anghel a devenit brusc foarte important pentru PER Maramureș, în special prin faptul că, prin demisia lui Anghel din CJ Maramureș (demisie obligatorie), un alt membru PER a devenit consilier județean, și anume Claudiu Frânc.
Iată comunicatul de presă pe care l-am primit de la Mircea Ciocan, președinte al PER Maramureș:

”PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN
COMUNICAT DE PRESĂ
Referitor: Nominalizare PER în Consiliul Județean Maramureș
Ca urmare a demisiei din PER a domnului Cristian Anghel și înscrierii acestuia în alt partid, Biroul Politic Permanent județean face următoarele precizări:
– Prin adresa nr. 14/02.08.2019 s-a comunicat Consiliului Județean Maramureș încetarea mandatului domnului Cristian Anghel și nominalizarea din partea Partidului Ecologist Român, din lista supleanților pentru funcția de Consilier Județean, a domnului Claudiu Frânc.
– Partidul Ecologist Român filiala Maramureș rămâne consecvent principiilor asumate la alegerile locale din 2016 prin politicile publice ce urmăresc idealurile cetăţenilor care ne-au acordat încrederea și votul, astfel înlocuirea unui ales local în plenul Consiliului Județean va da și mai multă fermitate demersurilor noastre administrative pentru susținerea politicilor ecologiste.
– ”Claudiu Frânc este medic veterinar și președinte al Federației Crescătorilor de Bovine. Are statura și vocația de lider. Putea sa fie director, secretar de stat ori chiar ministru “… citat din revista ”Profitul agricol” – nr. 23/12.06.2019. Fiind deprins cu munca în echipă, avem garanția că prestația lui în Consiliul Județean va pune pe prim plan interesele de grup și nu pe cele individuale, contribuind astfel la ecologizarea clasei politice!
– Ne exprimăm convingerea că această schimbare întărește echipa PER Maramureș, astfel ca la alegerile din 2020 să deținem forța necesară unei schimbări în bine a scenei politice locale.
– Prin apelul pentru reunirea dreptei, lansat de către PER în cursul lunii ianuarie 2019, am încercat coagularea tuturor forțelor din dreapta eșicherului politic pentru o unitate de acțiune și asigurarea progresului societății românești. Acest apel a rămas fără ecou, din păcate, partidele de opoziție preferând intervenţiile disparate făcute haiduceşte, dar care nu pot satisface așteptările reale ale populației.
– Partidul Ecologist Român se situează pe dreapta eșicherului politic, orice înțelegere cu partidele de stânga fiind strict conjuncturală datorită diferențelor evidente de doctrină. În acest context, ținem să precizăm că datorită deciziei de a nu întocmi liste proprii pentru candidați la alegerile europarlamentare din mai 2019, a fost negociată o susținere a listelor de candidați ai Partidului Social Democrat, în schimbul promovării următoarelor inițiative legislative ale electoratului PER:
1. Reducerea TVA la produse BIO și Tradiționale;
2. Promovarea Legii de interzicere a tăierilor haotice de păduri și de interdicție a exportului de bușteni și cherestea pentru o perioadă de 10 ani;
3. Promovarea Legii privind răspunderea magistraților;
4. Adoptarea conceptului “Dracula” ca brand de țară;
5. Declararea infrastructurii rutiere ca strategie națională, simplificarea procedurilor pentru acordarea autorizațiilor de mediu.
Cele cinci proiecte de țară fac parte din programul de guvernare al Partidului Ecologist Român, și vizează în principal protecția mediului înconjurător și dezvoltarea României. Dacă unele măsuri au fost deja adoptate de Guvernul actual, altele așteaptă să fie adoptate în curând, ceea ce face posibilă atingerea unor ținte ecologiste chiar și din poziția de partid care nu ne-am aflat niciodată la guvernare. Pe cale de consecință, pentru eliminarea oricărui tip de speculații, PER nu are nici un acord politic la acest moment, fiind în continuare interesat să satisfacă mandatul primit de la propriul său electorat.
BIROUL POLITIC PERMANENT”

Fotografia postată e de la conferința de presă care a avut loc în 2 august a.c., iar în imagine sunt următorii (de la stânga la dreapta): Daniela Băzărea (consilier municipal Baia Mare), Mircea Ciocan (președinte PER Maramureș și vicepreședinte ”Sanitas”), Claudiu Frânc (noul consilier județean), Ileana Mureșan (consilier municipal Baia Mare), Ioan Buda (consilier județean).
SURSA FOTO: postul tv ”TL+” din Baia Mare (din pagina fb a postului tv)

Peter-Vasile CZOMPA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole